Zobacz wyniki ankiety: Jakiego używasz monitora do obróbki swoich zdjęć?

Głosujących
214. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Laptop bez dodatkowego monitora

56 26,17%
  • Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem

76 35,51%
  • Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem

64 29,91%
  • Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą

27 12,62%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 18 z 34 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 332

Wątek: Jaki monitor do obróbki zdjęć

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Czyli mając takie urządzenie też nie dobierzesz ustawień?

http://monitory.mastiff.pl/lampa-col...grafilite.html

W końcu po coś produkuje się świetlówki kalibrowane...
    Po to żeby graficy robili w RBG a potem drukowali w CMYK i się dziwili, że kolory na wydruku im się nie zgadzają hehe

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Czyli mając takie urządzenie też nie dobierzesz ustawień?

http://monitory.mastiff.pl/lampa-col...grafilite.html

W końcu po coś produkuje się świetlówki kalibrowane...
    --------------------
    Urządzenia profesjonale są dla ułatwienia pracy "zawodowcom" -- To kosztuje wiele kasy... Moje pytanie do Ciebie: Czy chcesz ładnie wydrukować zdjęcia, czy podniecać się podobieństwem zdjęcia z jego wyglądem na monitorze....

darkelf
    Gość

Ale odbiorcy tego wydrukowanego zdjecia tez musza byc skalibrowani inaczej nieprawidlowo je obejrza.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Ale odbiorcy tego wydrukowanego zdjecia tez musza byc skalibrowani inaczej nieprawidlowo je obejrza.
    Ty to masz rację , podobno każdy człowiek inaczej postrzega kolory wieć kalibracja jest musowa

darkelf
    Gość

Na odbior wydrukowanego zdjecia oprocz oswietlenia ma wplyw tez nastroj ogladajacego, nalezy skalibrowac wiec nie tylko oswietlenie, ale tez nastroj odbiorcy. Latwo mozna sobie wyobrazic, ze odbiorca, ktorego krew zalewa bedzie mial odchylenie w kierunku czerwieni, podczas gdy osoba senna w kierunku blekitu. Zdjecie powinno byc zawieszone nieruchomo na scianie, aby drzenie rak odbiorcy nie wplynelo na ostrosc. Kolor sciany powinien byc z gory ustalony, aby nie modyfikowac kontrastu zdjecia. Sam proces ogladania powinien trwac okreslony odcinek czasu, aby odbiorca mial szanse dostrzec wszystkie niezbedne elementy, ale jednoczesnie nie za dlugo, aby nie poczul sie znudzony.

Podsumowujac temat, oprocz kalibracji monitora, aparatu i dobrego laba - nalezy skalibrowac odbiorce i jego otoczenie.

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Zawsze mozna ściemnić sterując recznie kolorami (R/G/B). Może nie każdy wie jak, ale da się to zrobić mają kalibrator w rękach.
    możesz zdradzić jak? próbowałem na wszelkie sposoby, wszystkimi możliwszymi ustawieniami monitora ale nie dawało się, na minimum podświetlanie było dużo za mocne, jedynie ustawieniami karty graficznej można było nieco zmniejszyć ale kosztem pogorszenia odwzorowania kolorów. W Dellu taki problem nie występuje a IPSowa matryca robi dobre wrażenie jak na amatorski monitor za niezbyt wygórowaną cenę.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Panowie ja Wam dam pewną radę. Otwórzcie sobie jakikolwiek program graficzny, stwórzcie projekt o wymiarach 1m/1m w kolorach CMYK i coś tam na nim stwórzcie - kolorowe paski, kółka, jednolite tło czy co tam Wam się podoba. Koniecznie w CMYK a nie w RBG, ponieważ zakresy tych kolorów często się nie pokrywają - drukuje się w CMYK a monitor wyświetla w RBG. Idźcie do jakiejś drukarni wielkoformatowej, tylko dobrej, gdzie mają dobre maszyny i walnijcie sobie baner lub naklejkę. W dobrej drukarni zmieścicie się od 20 do 50 złotych w zależności co wybierzecie. Potem odbieracie sobie duży wydruk, wieszacie go za monitorem, otwieracie znowu program graficzny w którym coś obrabiacie a w nim z kolei plik, który daliście do druku i będziecie widzieć czy wasze oczko na internet nie robi Was w konia. Specyfikacja do druku to przeważnie: banery 72 dpi a naklejki od 150 dpi w górę w zależności w jakiej jakości chcecie mieć wydruk.
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 10.11.12 o 02:10

Awatar bubu69
    Mieszka w
    sennybridge
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Panowie ja Wam dam pewną radę. Otwórzcie sobie jakikolwiek program graficzny, stwórzcie projekt o wymiarach 1m/1m w kolorach CMYK i coś tam na nim stwórzcie - kolorowe paski, kółka, jednolite tło czy co tam Wam się podoba. Koniecznie w CMYK a nie w RBG, ponieważ zakresy tych kolorów często się nie pokrywają - drukuje się w CMYK a monitor wyświetla w RBG. Idźcie do jakiejś drukarni wielkoformatowej, tylko dobrej, gdzie mają dobre maszyny i walnijcie sobie baner lub naklejkę. W dobrej drukarni zmieścicie się od 20 do 50 złotych w zależności co wybierzecie. Potem odbieracie sobie duży wydruk, wieszacie go za monitorem, otwieracie znowu program graficzny w którym coś obrabiacie a w nim z kolei plik, który daliście do druku i będziecie widzieć czy wasze oczko na internet nie robi Was w konia. Specyfikacja do druku to przeważnie: banery 72 dpi a naklejki od 150 dpi w górę w zależności w jakiej jakości chcecie mieć wydruk.
    Mówisz o ploterze czy o offsecie - bo jak o tym drugim, to lepiej nie wchodź w drogę maszyniście. Powiedz, kto Ci wyświeci 4 płyty za 50zł ????

sorry za to "ę"
    Ostatnio edytowane przez bubu69 ; 10.11.12 o 06:46
    e 30, 14-54, 12-60, 70-300

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Mówię o solwencie. Mogą sobie nawet baner w lepszej jakości wydrukować. Jest to dobre porównanie tego co widać na monitorze z tym co zostało wydrukowane i miarodajne do dalszych prac. Nic nie jest idealne lecz można sobie zaleźć jakiś punkt odniesienia i ten co podałem sprawdza się u mnie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Mówię o solwencie. Mogą sobie nawet baner w lepszej jakości wydrukować. Jest to dobre porównanie tego co widać na monitorze z tym co zostało wydrukowane i miarodajne do dalszych prac. Nic nie jest idealne lecz można sobie zaleźć jakiś punkt odniesienia i ten co podałem sprawdza się u mnie.
    Kombinujesz jak zyd za okupacji.Po co te wszystkie mecyje Po co z Krakowa do Wroclawia przez Moskwe.
    Mysle,ze gdzies kiedys cos przeczytales,nie do konca zrozumiales.Stworzyles na nowo scenariusz i karmisz wiedza w necie.
    Przeczytaj Tytul watka,pomysl i napisz raz jeszcze.Napisz tak,zebys przy goleniu nie musial na boki zerkac.