Laptop bez dodatkowego monitora
Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem
Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem
Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą
Ale odbiorcy tego wydrukowanego zdjecia tez musza byc skalibrowani inaczej nieprawidlowo je obejrza.
Na odbior wydrukowanego zdjecia oprocz oswietlenia ma wplyw tez nastroj ogladajacego, nalezy skalibrowac wiec nie tylko oswietlenie, ale tez nastroj odbiorcy. Latwo mozna sobie wyobrazic, ze odbiorca, ktorego krew zalewa bedzie mial odchylenie w kierunku czerwieni, podczas gdy osoba senna w kierunku blekitu. Zdjecie powinno byc zawieszone nieruchomo na scianie, aby drzenie rak odbiorcy nie wplynelo na ostrosc. Kolor sciany powinien byc z gory ustalony, aby nie modyfikowac kontrastu zdjecia. Sam proces ogladania powinien trwac okreslony odcinek czasu, aby odbiorca mial szanse dostrzec wszystkie niezbedne elementy, ale jednoczesnie nie za dlugo, aby nie poczul sie znudzony.
Podsumowujac temat, oprocz kalibracji monitora, aparatu i dobrego laba - nalezy skalibrowac odbiorce i jego otoczenie.
możesz zdradzić jak? próbowałem na wszelkie sposoby, wszystkimi możliwszymi ustawieniami monitora ale nie dawało się, na minimum podświetlanie było dużo za mocne, jedynie ustawieniami karty graficznej można było nieco zmniejszyć ale kosztem pogorszenia odwzorowania kolorów. W Dellu taki problem nie występuje a IPSowa matryca robi dobre wrażenie jak na amatorski monitor za niezbyt wygórowaną cenę.
moje zdjęcia z E-M10
Galeria: wyścigi WSMP DSMP WPP Opole zdjęcia lotnicze
Zapraszam do mojego wątku
Panowie ja Wam dam pewną radę. Otwórzcie sobie jakikolwiek program graficzny, stwórzcie projekt o wymiarach 1m/1m w kolorach CMYK i coś tam na nim stwórzcie - kolorowe paski, kółka, jednolite tło czy co tam Wam się podoba. Koniecznie w CMYK a nie w RBG, ponieważ zakresy tych kolorów często się nie pokrywają - drukuje się w CMYK a monitor wyświetla w RBG. Idźcie do jakiejś drukarni wielkoformatowej, tylko dobrej, gdzie mają dobre maszyny i walnijcie sobie baner lub naklejkę. W dobrej drukarni zmieścicie się od 20 do 50 złotych w zależności co wybierzecie. Potem odbieracie sobie duży wydruk, wieszacie go za monitorem, otwieracie znowu program graficzny w którym coś obrabiacie a w nim z kolei plik, który daliście do druku i będziecie widzieć czy wasze oczko na internet nie robi Was w konia. Specyfikacja do druku to przeważnie: banery 72 dpi a naklejki od 150 dpi w górę w zależności w jakiej jakości chcecie mieć wydruk.
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 10.11.12 o 02:10
Mówię o solwencie. Mogą sobie nawet baner w lepszej jakości wydrukować. Jest to dobre porównanie tego co widać na monitorze z tym co zostało wydrukowane i miarodajne do dalszych prac. Nic nie jest idealne lecz można sobie zaleźć jakiś punkt odniesienia i ten co podałem sprawdza się u mnie.
Kombinujesz jak zyd za okupacji.Po co te wszystkie mecyje Po co z Krakowa do Wroclawia przez Moskwe.
Mysle,ze gdzies kiedys cos przeczytales,nie do konca zrozumiales.Stworzyles na nowo scenariusz i karmisz wiedza w necie.
Przeczytaj Tytul watka,pomysl i napisz raz jeszcze.Napisz tak,zebys przy goleniu nie musial na boki zerkac.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie