Zobacz wyniki ankiety: Jakiego używasz monitora do obróbki swoich zdjęć?

Głosujących
214. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Laptop bez dodatkowego monitora

56 26,17%
  • Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem

76 35,51%
  • Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem

64 29,91%
  • Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą

27 12,62%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 17 z 34 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 332

Wątek: Jaki monitor do obróbki zdjęć

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Odp: Prosty monitor do zdjęć

Zamówiłem sobie LG IPS225V-BN LED
    A niech tam. Cena tylko 555zł
    bezbagnetowiec z mianowania

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć

Mam i mogę polecić DELLa U2412M, miałem możliwość popracowania i porównania z LG na matrycy 23" IPS ale był on "nie ściemnialny", minimalna jasność LG była bardzo wysoka, nie nadawała się do pracy wieczorem, zależy jakie kto ma preferencje ale dla mnie było to nie do przyjęcia, minimalne jasność LG była taka jak w DELLu na 50%,, inny egzemplarz LG także porównywałem i tak samo to wyglądało, może do gier, video, TV to się nadawało ale do pracy już niekoniecznie. Dell ma oczywiście inne zalety o których pewnie każdy wie, proporcje 16:10, świetna obrotowa podstawka itd

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez oly2020 Zobacz posta
    Mam i mogę polecić DELLa U2412M, miałem możliwość popracowania i porównania z LG na matrycy 23" IPS ale był on "nie ściemnialny", minimalna jasność LG była bardzo wysoka, nie nadawała się do pracy wieczorem, zależy jakie kto ma preferencje ale dla mnie było to nie do przyjęcia, minimalne jasność LG była taka jak w DELLu na 50%,, inny egzemplarz LG także porównywałem i tak samo to wyglądało, może do gier, video, TV to się nadawało ale do pracy już niekoniecznie. Dell ma oczywiście inne zalety o których pewnie każdy wie, proporcje 16:10, świetna obrotowa podstawka itd
    Zawsze mozna ściemnić sterując recznie kolorami (R/G/B). Może nie każdy wie jak, ale da się to zrobić mają kalibrator w rękach.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Przy wyborze monitora należy kierować się tzw stopniami oglądu (dobrze jak jest 170x170) -- Nie wierzę w kalibratory nieprofesjonalne..
    Należy porównać wynik wydruku lub wywołania w labie ze swoim testowym zdjęciem i tego się trzymać ... warunek: Lab musi trzymać normy--można zawsze odbitkę testową drukować dla sprawdzenia, czy wszystko jest OK ... Po prostu wyświetlasz na monitorze dobre zdjęcie testowe i robisz wg niej jasność i kolor...(ludzki wzrok jest zawodny jeśli nie ma bezpośredniego porównania)

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Przy wyborze monitora należy kierować się tzw stopniami oglądu (dobrze jak jest 170x170) -- Nie wierzę w kalibratory nieprofesjonalne..
    Należy porównać wynik wydruku lub wywołania w labie ze swoim testowym zdjęciem i tego się trzymać ... warunek: Lab musi trzymać normy--można zawsze odbitkę testową drukować dla sprawdzenia, czy wszystko jest OK ... Po prostu wyświetlasz na monitorze dobre zdjęcie testowe i robisz wg niej jasność i kolor...(ludzki wzrok jest zawodny jeśli nie ma bezpośredniego porównania)
    Kalibratory od poziomu i1 Diplay Pro. Oczywiście w przypadku monitorów EIZO Color Edge i innych o podobnym gamucie wyświetlanym mogą się pojawić rozbieżności.

Jak kalibrowałem CG241W Spiderem to wyszedł delikatnie zielony (na oprogramowaniu Color Navigator 6), bo najpewniej Spider nie poradził sobie z zakresem barwnym.

Oczywiście, do druku w danym labie najlepiej mieć odbitkę przy sobie. No i oświetlenie tej odbitki odpowiednie, bo w świetle słonecznym i żarowym będzie ona inaczej wyglądała.
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Kalibratory od poziomu i1 Diplay Pro. Oczywiście w przypadku monitorów EIZO Color Edge i innych o podobnym gamucie wyświetlanym mogą się pojawić rozbieżności.

Jak kalibrowałem CG241W Spiderem to wyszedł delikatnie zielony (na oprogramowaniu Color Navigator 6), bo najpewniej Spider nie poradził sobie z zakresem barwnym.

Oczywiście, do druku w danym labie najlepiej mieć odbitkę przy sobie. No i oświetlenie tej odbitki odpowiednie, bo w świetle słonecznym i
    żarowym będzie ona inaczej wyglądała.
    --------
    Oczywiście do oglądu odbitki testowej należy użyć odpowiedniego oświetlenia --pełne słońce raczej nie ... (potem przy porównywaniu wyniku ze zdjęciem testowym nie ma to wielkiego znaczenia ... może być zwykły halogen...

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Oczywiście do oglądu odbitki testowej należy użyć odpowiedniego oświetlenia --pełne słońce raczej nie ... (potem przy porównywaniu wyniku ze zdjęciem testowym nie ma to wielkiego znaczenia ... może być zwykły halogen...
    Mnie chodziło o porównanie odbitki z monitorem, bo tak też można - mając odpowiednie źródło. Jednak kalibrator (przy pracy profesjonalnej) albo zamówienie usługi kalibracji to bardzo ważna sprawa.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Mnie chodziło o porównanie odbitki z monitorem, bo tak też można - mając odpowiednie źródło. Jednak kalibrator (przy pracy profesjonalnej) albo zamówienie usługi kalibracji to bardzo ważna sprawa.
    ----------
    Zrozum, że niemożliwe jest idealne zgranie monitora z odbitką na papierze ...Kolory z monitora "świecą" własnym światłem a na papierze masz światło odbite... Jest w fotoszopie symulowanie efektu papieru, ale to sobie odpuść... Liczy się to. co wyjdzie na papierze, a nie to, co widzisz na monitorze...

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Czyli mając takie urządzenie też nie dobierzesz ustawień?

http://monitory.mastiff.pl/lampa-col...grafilite.html

W końcu po coś produkuje się świetlówki kalibrowane...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Czyli mając takie urządzenie też nie dobierzesz ustawień?

http://monitory.mastiff.pl/lampa-col...grafilite.html

W końcu po coś produkuje się świetlówki kalibrowane...
    Tylko co mi z tego ,ze to bedzie dobrane.Gdy bedziemy siedziec obok siebie i wpatrujac sie w kolory w minitorze-moj czerwony bedzie inny niz Twoj,a lampy jeszcze inny.
    Kazdy bedzie widziec swoj kolor.