Zamówiłem sobie LG IPS225V-BN LED
A niech tam. Cena tylko 555zł
Laptop bez dodatkowego monitora
Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem
Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem
Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą
Zamówiłem sobie LG IPS225V-BN LED
A niech tam. Cena tylko 555zł
bezbagnetowiec z mianowania
Mam i mogę polecić DELLa U2412M, miałem możliwość popracowania i porównania z LG na matrycy 23" IPS ale był on "nie ściemnialny", minimalna jasność LG była bardzo wysoka, nie nadawała się do pracy wieczorem, zależy jakie kto ma preferencje ale dla mnie było to nie do przyjęcia, minimalne jasność LG była taka jak w DELLu na 50%,, inny egzemplarz LG także porównywałem i tak samo to wyglądało, może do gier, video, TV to się nadawało ale do pracy już niekoniecznie. Dell ma oczywiście inne zalety o których pewnie każdy wie, proporcje 16:10, świetna obrotowa podstawka itd
moje zdjęcia z E-M10
Galeria: wyścigi WSMP DSMP WPP Opole zdjęcia lotnicze
Zapraszam do mojego wątku
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Przy wyborze monitora należy kierować się tzw stopniami oglądu (dobrze jak jest 170x170) -- Nie wierzę w kalibratory nieprofesjonalne..
Należy porównać wynik wydruku lub wywołania w labie ze swoim testowym zdjęciem i tego się trzymać ... warunek: Lab musi trzymać normy--można zawsze odbitkę testową drukować dla sprawdzenia, czy wszystko jest OK ... Po prostu wyświetlasz na monitorze dobre zdjęcie testowe i robisz wg niej jasność i kolor...(ludzki wzrok jest zawodny jeśli nie ma bezpośredniego porównania)
Kalibratory od poziomu i1 Diplay Pro. Oczywiście w przypadku monitorów EIZO Color Edge i innych o podobnym gamucie wyświetlanym mogą się pojawić rozbieżności.
Jak kalibrowałem CG241W Spiderem to wyszedł delikatnie zielony (na oprogramowaniu Color Navigator 6), bo najpewniej Spider nie poradził sobie z zakresem barwnym.
Oczywiście, do druku w danym labie najlepiej mieć odbitkę przy sobie. No i oświetlenie tej odbitki odpowiednie, bo w świetle słonecznym i żarowym będzie ona inaczej wyglądała.
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
----------
Zrozum, że niemożliwe jest idealne zgranie monitora z odbitką na papierze ...Kolory z monitora "świecą" własnym światłem a na papierze masz światło odbite... Jest w fotoszopie symulowanie efektu papieru, ale to sobie odpuść... Liczy się to. co wyjdzie na papierze, a nie to, co widzisz na monitorze...
Czyli mając takie urządzenie też nie dobierzesz ustawień?
http://monitory.mastiff.pl/lampa-col...grafilite.html
W końcu po coś produkuje się świetlówki kalibrowane...
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie