Strona 272 z 475 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282322372 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.711 do 2.720 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Po drugie, poprawiona szybkość AF-u będzie dopiero widoczna (w pełni) z nowymi szkiełkami (aktualne, dostępne tj. 18/2, 35/1.4 i 60/2.4 nie posiadają nowego typu napędu wykorzystanego już choćby w zapowiedzianym zoomie)
    Ale to dotyczy tylko zoom-ow. Nowe stałki też chyba będą bez tych napedów więc nic się nie zmieni odnośnie AF.

Sam jestem zainteresowany zarówno OMD jak i X-E1 i faktycznie wybór jest piekielnie trudny. Ergonomia i kitowy zoom przemawiają za X-E1 ale bardziej dopracowany wydaje się OMD (plus uszczelnienia, dotykowy ruchomy ekran, itp.)

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Dla mnie będzie ważny czynnik finansowy.

Początek grudnia [1-5.XII]

Jeśli Fuji X-E1 będzie droższy o 1700 pl od OMD 5 (cena OJ) to skłonię się ku wujkowi Oli. Jeżeli 1200 to nie wiem chyba też. omd + kit + 40-150 + 45 + aku + coś tam to zawsze coś. Wszystko zależeć będzie od cennika i legendarnego AF. Jak AF będzie gorszy niż w nexie 7 (poruszające się dziecko, a nie kot), który szybkością AF nie grzeszy, ogólnie męka, to nie mam nad czym się zastanawiać . Myślałem nad tymi uszczelnieniami, że po co i w ogóle nie potrzebne. Jak mi opowiedział znajomy dwie historie, co prawda z pentaxem k-5 jak mu wpadł do kałuży w górach (orła wywinął) czy wpadka na całego do basenu z k-5 w Grecji, to wole już te uszczelnienia mieć. Nie, nie zamierzam fotografować w ulewie. Nie jest to przyjemne.
    Ostatnio edytowane przez chreasy ; 18.10.12 o 15:11
    runner

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Mnie w X-E1 podoba się to, że na początku można kupić kitowego zooma, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Zarówno w dobrych jak i złych warunkach oświetleniowych. I mam tylko jeden obiektyw, następnie można pomysleć o czymś szerokim lub jakimś tele. Co kto tam lubi.

W przypadku OMD trzeba od razu kupić 45-ke (bo tania , coś do wieczornego focenia na przykład 20ke i na początku mam już 3 obiektywy. A i tak docelowo trzeba by dokupić w moim przypadku coś szerszego.

Jeszcze zbyt mało wiemy o nowym zoomie do X-E1 ale jak bedzie tak dobry jak zapowiadają to moim zdaniem warto dopłacić nawet 1500 zł. Szkoda, że w m4/3 nie ma takiego zoomika a ten, który mógłby go ewentualnie zastapić kosztuje ponad 4 tyś.

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Ale to dotyczy tylko zoom-ow. Nowe stałki też chyba będą bez tych napedów więc nic się nie zmieni odnośnie AF.
    Hm... gdyby ten nowy (ultraszybki) silnik liniowy miałby być jedynie wykorzystany w zoomach, to trochę szkoda. Byłem przekonany, że będzie w nowych (bardzo ciekawych zresztą) stałkach tj. 23/1.4 czy 55/1.4

---------- Post dodany o 15:36 ---------- Poprzedni post był o 15:29 ----------

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Mnie w X-E1 podoba się to, że na początku można kupić kitowego zooma, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Zarówno w dobrych jak i złych warunkach oświetleniowych. I mam tylko jeden obiektyw, następnie można pomysleć o czymś szerokim lub jakimś tele. Co kto tam lubi.
    W przypadku OMD trzeba od razu kupić 45-ke (bo tania , coś do wieczornego focenia na przykład 20ke i na początku mam już 3 obiektywy. A i tak docelowo trzeba by dokupić w moim przypadku coś szerszego.
    Jeszcze zbyt mało wiemy o nowym zoomie do X-E1 ale jak bedzie tak dobry jak zapowiadają to moim zdaniem warto dopłacić nawet 1500 zł. Szkoda, że w m4/3 nie ma takiego zoomika a ten, który mógłby go ewentualnie zastapić kosztuje ponad 4 tyś.
    Nie dramatyzowałbym Zoom dawany w kicie OM-D nie jest aż taki najgorszy. Oczywiście, z tego co zdążyłem się zorientować nie dorównuje on jakością stałkom Zuiko, ale za to ma coś czego nie ma X-E1 - wsparcie dla nagrywania filmów. Moje potrzeby obejmują również (niestety) ten aspekt - żona coś przebąkuje o kamerze z myślą o rosnącej córce. Tutaj X-E1 jest niestety słabe.
    Co do cen - w każdym systemie jakość kosztuje. Czy to są limitedy, eLki, Zuiko - nie ma znaczenia (chociaż znam takich co biorą Fufu i plastkowe 1.8 by dostać mityczną plastykę z darmową 1.5 działkową winietą...)
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    Nie, nie zamierzam fotografować w ulewie. Nie jest to przyjemne.
    Co racja, to racja. Deszcz najlepiej przeczekać pod dachem

O co chodzi z kotem w kontekście szybkości AF? Nie zakładałbym się kto będzie szybszy kot, czy dziecko
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Co racja, to racja. Deszcz najlepiej przeczekać pod dachem
    Jesli uda sie go zasunac

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jesli uda sie go zasunac

pozdro
    Hehe, dobre. Naprawdę współczuję Polakom pracującym na wyspach.

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Oczywiście, z tego co zdążyłem się zorientować nie dorównuje on jakością stałkom Zuiko, ale za to ma coś czego nie ma X-E1 - wsparcie dla nagrywania filmów. Moje potrzeby obejmują również (niestety) ten aspekt - żona coś przebąkuje o kamerze z myślą o rosnącej córce. Tutaj X-E1 jest niestety słabe.
    Sam właśnie pod kątem wideo wybrałem OMD. Potrzebowałem szybkiego autofokusa, a tego niestety pod chwalonym ze względu na jakość nagrań wideo systemem Sony nie znalazłem (zarówno Alfy, jak i Nexy). Inaczej wygląda ostrzenie pod kątem zdjęć, a inaczej pod kątem nagrań. Gubienie ostrości było do tej pory dla mnie wielką bolączką - wszystkie ujęcia z autofokusem trzeba było pomalutku przeglądać i przycinać. Mordęga. Szczególnie gdy robisz film nie dla siebie, tylko jakąś masówkę ot tak po prostu do zrobienia.

Teraz problem znikł, a obiektyw kitowy E-M5 okazał się mieć jeszcze dwie sensowne funkcje, czyli tryb pracy z płynnym zoomem i makro na maksymalnej ogniskowej. Do tego jest praktycznie bezgłośny. Gdy chodzi o ogólną ergonomię pracy znikł też problem braku wydzielonego trybu wideo. Do tej pory na A55 widziałem jedno na wyświetlaczu, a po włączeniu nagrywania dedykowanym przyciskiem cała scena robiła się ciemna i trzeba było robić korektę ekspozycji (od nowa przy każdym ujęciu) - trzymając przycisk funkcyjny i kręcąc pokrętłem... W E-M5 najpierw ustawiasz obraz z rzeczywistym podglądem, a potem w czasie nagrywania masz dokładnie to, co ustawiłeś.

Tak naprawdę do pracy najzupełniej wystarcza mi obiektyw kitowy. Ale gdy skończę pracę, wraca on na półkę i przyczepiam coś, czym mogę się przy okazji świetnie bawić. Póki co 45 mm mnie po prostu rozwala. Uwielbiam go. Mam nadzieję, że podobnie będzie z 12-stką.
    Ostatnio edytowane przez LuiN ; 18.10.12 o 18:36
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez LuiN Zobacz posta
    Teraz problem znikł, a obiektyw kitowy E-M5 okazał się mieć jeszcze dwie sensowne funkcje, czyli tryb pracy z płynnym zoomem i makro na maksymalnej ogniskowej
    Tryb makro nie dziala na maksymalnej ogniskowej.
    Po przelaczeniu w tryb makro obiektyw automatycznie ustala stala ogniskowa 43mm

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Tryb makro nie dziala na maksymalnej ogniskowej.
    Po przelaczeniu w tryb makro obiektyw automatycznie ustala stala ogniskowa 43mm
    pozdro
    O, myślałem, że na maksie.
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

Uprawnienia umieszczania postów