www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja nie mam zamiaru Cie nimi zainteresowac - stwierdzam tylko ze wbrew temu co mowisz wiekszy wybor jest lepszy. Byc moze nawet Tobie ktores z tych ciemnych i nudnych szkiel kiedys sie przyda. Jak to mowia - od przybytku glowa nie boli.
Dyskusja zwykle polega na tym ze czlowieka interesuje zdanie innych - jesli Ciebie nie interesuje to czemu w niej uczestniczysz? Co do mojej wypowiedzi chyba przegapiles takie drobne slowko "dlugi" - czytanie ze zrozumieniem albo przynajmniej uwaga ma przyszlosc
No jesli GH3 jest dla Ciebie tej samej wielkosci i rownie wygodnie sie trzyma to faktycznie raczej nie ma po co dyskutowac
Widze ze jak Ci brakuje argumentow to zmieniasz temat - a dla mnie roznicy nie ma. A przynajmniej nie takiej ktora pozwalalaby nazwac jeden aparat profesjonalnym a drugi amatorskim. No chyba ze chodzi Ci o to ze profesjonalne to te ktorych Ty uzywasz a amatorskie to dla calej reszty
Z checia sie dowiem co konkretnie w wypadku tych aparatow swiadczy ze sa skierowane do zaawansowanego uzytkownika
Sugerujesz ze dorabial tym zdjeciom szum i aberacje?
Moze nie bedzie az tak zle. Skoro 25/1.4 kosztuje u nas 2500, to moze 43/1.2 bedzie za te 3500. Z zewnatrz nie wyglada na klase premium (metalowa obudowa) itp. Za nieco ponad 4000 sa markowe pelnoklatkowe 85/1.4, nie widzialbym kompletnie sensu 43/1.2 za wiecej. Ale dobra, gdybamy, trza poczekac![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Ale ja nic nie piszę o "lepszości" lub "gorszości" większego wyboru, tylko o tym, że 3/4 oferty to nudne, nijakie obiektywy. Być może z punktu widzenia marketingowego to dobrze. Ale nie dla mnie. Ja bym chciał, żeby Olek kładł większy nacisk na inne produkty, których obecnie nie wcale, a które są przeciwieństwem produktów, których jest moim zdaniem w nadmiarze.
Nie jesteśmy w wątku o GH3, tylko o NEX-6 i konkurencyjnych aparatach z tej samej półki cenowej, rozmiarowej, funkcjonalnej itp. GH3 się do nich nie zalicza.
A w którym miejscu nazwałem którykolwiek z tych aparatów profesjonalnym? Z tego, co pamiętam, użyłem określenia "zaawansowany amatorski".
Przede wszystkim ułatwione operowanie ustawieniami aparatu. Zaawansowany amator ceni sobie guziki, przełączniki, rolki, które pozwalają mu w szybki sposób sterować aparatem. Chce też mieć wbudowany wizjer. Mniej zaawansowany amator polega głównie na automatyce aparatu. Nie chce przycisków, bo i tak nie wiedziałby co z nimi zrobić. Aparat z wizjerem kojarzy mu się z trudnym, profesjonalnym sprzętem, którego nie można używać jak smartfona, tylko trzeba skończyć kurs fotografii do jego obsługi.
Nie wiem, co z nimi zrobił. Przyczyna prawdopodobnie leży gdzieś między rawem a DNG Converterem lub między plikiem DNG a ACRem. Na pewno nie zrobił wszystkiego tak, jak trzeba, bo to co zaprezentował znacznie odbiega od jakości, jaką widziałem w dziesiątkach czy nawet setkach innych zdjęć z tego aparatu. No ale te obrabiane były bezpośrednio w LR, z pominięciem DNG Convertera.
Hmmm... ale jesli popatrzec na liste szkiel dedykowanych do m4/3:
http://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.html
To z 35 obiektywow tylko okolo 1/3 nazwalbym "nudnymi". Nie zaliczylem do nich ciemnych, ale jednak specyficznych, otwierajacych bardzo ciekawe mozliwosci 9-18, 12-50 czy 100-300...
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Ja tam nadal widzę "tylko" około 8 obiektywów, których mógłbym używać bez większych kompromisów. Nie uwzględniam obiektywów makro, bo mnie nie interesują, ani stałek f/2,8, bo uważam, że jako bonus za rezygnację z uniwersalności zooma powinno się dostawać w stałkach dużo lepsze światło. 8 obiektywów to naprawdę nieźle - to więcej, niż potrzebuję. Ale nie zmienia to faktu, że cała reszta jest nie dla mnie.
Wiadomo kiedy Sony NEX 6 ma trafić do sprzedaży?
Chyba w listopadzie AFAIR.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Szkoda, myślałem, że trochę szybciej. Na święta będzie można się zastanawiać nad kupnem. W grę wchodzi Fuji X-E1, NEX-6 bądź OM-D.