test AF
test AF
Ostatnio edytowane przez chreasy ; 23.10.12 o 22:21
runner
Teraz kosztuje z kitem 1020 euro a Fuji E-X1 920 euro za body ale liczę, że cena w ciągu kilku miesięcy spadnie o połowę jak Nexa 5.
Teraz nie chcę podejmować żadnych decyzji, mam już pełen system i wolę kasę wydać coś innego ale na wiosnę będę pewnie chciał coś poręczniejszego niż lustro.
Taki nex ew. E-pl5 z kitem i jasną stalką mogą stanowić ciekawy i budżetowy back-up dla mojego Pentaxa. Nex kusi też tanimi stałkami Sigmy, szkłami z drugiej ręki i dobrą pracą z manualami.
Fuji jest też ciekawe ale droższe - musiałbym wtedy sprzedać mój system aby zebrać szklarnię w nowym systemie.
Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 23.10.12 o 22:42
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ostatnio edytowane przez chreasy ; 25.10.12 o 01:06
runner
Liczyłem na 4199 zł. Jednak nie jest złe. Cena jest dobra![]()
Cena w FJ może wynosić 4200 baa nawet 4k. Chociaż z tego co wyczytałem to jeden już kupił za 4k od znajomego sprzedawcy. Zobaczymy jak się ceny unormują na początku grudnia.
runner
Denerwuje mnie ten "powrót" AF na filmie.. ostrzy ładnie płynnie ale dojeżdża zawsze minimalnie "za daleko" i leciutko wraca. W evilach zawsze tak jest czy tylko tutaj? Nie byłem tego świadomy, ale nie podoba mi się to.
Drugie pytanie - czy podczas kręcenie filmu z AF-C można zmieniać śledzony obiekt podczas nagrania? Np. kręcę osobę na pierwszym planie ale chce zmienić ostrość na tą na dalekim drugim planie, płynnie. Da się?
"za daleko" przechodzi tylko i wyłącznie kiedy wciśniemy spust, czyli wymusimy ostrzenie właśnie w tej chwili (przechodzi wtedy jakby w tryb zdjęciowy). Kiedy zdajemy się w pełni na automatykę ostrzenia, nie ma tego denerwującego efektu. I to właściwie tylko w NEX właśnie, niestety w chwalonym Panasie GH2 tak właśnie jest -czyli typowa praca CDAF (za daleko i powrót). Bardzo jestem ciekaw jak jest w nowych Panasach (np. GH3).
Musisz palcem wskazać inny obszar ostrzenia na LCD. I gotowe.Drugie pytanie - czy podczas kręcenie filmu z AF-C można zmieniać śledzony obiekt podczas nagrania? Np. kręcę osobę na pierwszym planie ale chce zmienić ostrość na tą na dalekim drugim planie, płynnie. Da się?