Strona 6 z 30 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 294

Wątek: Sony NEX-6

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: Sony NEX-6

Dokładnie, ktoś musi na początku zakupić ten aparat i będzie go testował. Jeżeli będzie wszystko ok to niezdecydowani tez go kupią.

W wątku o NEX 6 zaczynamy mówić o Fuji

---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post był o 15:58 ----------

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    mnie to samo. 1) Fuji XE1 lub NEX 6 wcześniej myślałem o nexie 7 ale po kiego tam dali te 24 MP !. Obiektywy jak mnie interesują to ogniskowa 23/24. W Olku drazni mnie ten przelicznik x2 co przy panasie 25 daje mi 50 mm. Lipa. Wole zdecydowanie ekwiwalent 35mm ( 23/24mm). BTW matryca APS-C zawsze będzie o te 1 EV z HIGH ISO / DR do przodu i się tego nie przeskoczy - a to kurcze zmusi mnie/kogoś koniecznie do zakupu słoika o 1EV jaśniejszego. Poza tym jak napisał @epicure co mi z tego, że gdzieś jest po 20-30 słoików, ja nie zamierzam otwierać hurtowni. Kupie 3 szkiełka jakie mnie interesują tj. fuji23 / nex 24mm dalej... 55/50mm + 10-24/10-18/4 i idę robić zdjęcia i cześć
    Tez mnie niestety przeliczeniu x2 drażni. Kupując niby trochę szerszy obiektyw 25mm robi mi się tak na prawdę 50mm.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Kamol3 Zobacz posta
    Skoro nawet sami zainteresowaniu zakupem NEXa piszą o Fuji, to co poradzić?

---------- Post dodany o 16:08 ---------- Poprzedni post był o 16:07 ----------

Tez mnie niestety przeliczeniu x2 drażni. Kupując niby trochę szerszy obiektyw 25mm robi mi się tak na prawdę 50mm.
    Wtedy kupujesz 17-tkę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

a mnie właśnie te *2 się podoba.
    jest 12ka, która = 24.
    są portretUffki tańsze 45, droższe 75.

jedynie przewaga wielkości matrycy przykuwa moją uwagę na konkurencji.
    no i związek wiekszej matrycy + jasnego obiektywu daje piękny i łatwy do uzyskania bokeh.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    BTW matryca APS-C zawsze będzie o te 1 EV z HIGH ISO / DR do przodu i się tego nie przeskoczy - a to kurcze zmusi mnie/kogoś koniecznie do zakupu słoika o 1EV jaśniejszego. Poza tym jak napisał @epicure co mi z tego, że gdzieś jest po 20-30 słoików, ja nie zamierzam otwierać hurtowni. Kupie 3 szkiełka jakie mnie interesują tj. fuji23 / nex 24mm dalej... 55/50mm + 10-24/10-18/4 i idę robić zdjęcia i cześć
    Zdaje się, że różnica to raczej 2/3EV lub 3/4EV.
    W przypadku Olka to będzie 9-18, 17mm i 45mm. Coś mi się wydaje, że u Soniacza i Fuji taki komplet będzie jeszcze droższy niż u Olka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Dokładnie, ktoś musi na początku zakupić ten aparat i będzie go testował. Jeżeli będzie wszystko ok to niezdecydowani tez go kupią.

---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post był o 15:58 ----------

Sugerujesz ze w Fuji/Nexie nie bedziesz musial mnozyc razy 1,5? Chcesz odpowiednik 35 mm dla FF to bierzesz 17 albo 20 dla m43

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post był o 20:52 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Raczej miałem na myśli pozostałe szkła, które stanowią 3/4 oferty, jak nie więcej (wśród nich chyba z 10 odmian kitowych ciemnozoomów 14-42). Te wymienione przez Ciebie (oprócz 7-14, którego testowałem i który mnie rozczarował) są OK lub zapowiadają się nieźle, ale połowa z nich kosztuje lub kosztować będzie jak Canonowskie eLki. Nie widzę żadnego uzasadnienia dla wydawania takich pieniędzy na amatorski sprzęt.
    Odmian to jest dokladnie 4 (2 panasie i 2 olki). Ze jest duzo ciemnych szkiel? Przeciez nikt Ci ich nie kaze kupowac. Za to FUji nie ma w planach nawet zadnych dlugich tele (uprzedzajac - ekw. 300 mm to nie jest dla mnie dlugie tele) i nie jest zadna konkurencja jesli ktos potrzebuje kompaktowego zestawu (typu np. EPM2 + 20/1.7)

Będą, bo pokazali już prototypy i nadają o tym głośno, nawet w broszurach swoich produktów podając cały roadmap na najbliższy rok. O jakość się nie martwię, ale zobaczymy.
    Poki nie ma ich w sprzedazy to nic nie jest pewne - prototypy na wystawe to mozna sobie zrobic w tydzien do 50 szkiel. CO do jakosci - istniejace szkla nie powalaja - zobaczymy zwlaszcza jak im UWA wyjda

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Tak jak pisze Vindex, ekscytacja czymś czego jeszcze nie ma jest trochę przedwczesna.

Po polskiej cenie (2,5k vs 600$) Fuji 35mm widać, że tanio w naszej Ojczyźnie raczej nie będzie... Inna inszość, że szkła przy danej ogniskowej w Fuji i Nexie są po prostu większe, co mi się osobiście nie podoba.
    Matryca jest większa, ale szkła na pełnej dziurze nie pracują tak ładnie jak Olkowe i przewaga 2/3EV czy 3/4EV też się zaciera.

---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------

Niech Olek w miarę szybko wypuści 17mm w ludzkiej cenie 600 - 700$ i taki laik jak ja będzie kontent.
    Potem (a może przed, kto wie) 9-18mm i nic mi więcej nie będzie do szczęścia potrzebne!

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Ze jest duzo ciemnych szkiel? Przeciez nikt Ci ich nie kaze kupowac.
    Ależ nie zamierzam. Odpowiadam tylko na argument ilości kontrargumentem, że to nie ilość się liczy.

Za to FUji nie ma w planach nawet zadnych dlugich tele (uprzedzajac - ekw. 300 mm to nie jest dla mnie dlugie tele)...
    No nie ma. A który bezlustrowy system ma? Uprzedzając: teleobiektyw f/5,6 to dla mnie nie obiektyw.

...i nie jest zadna konkurencja jesli ktos potrzebuje kompaktowego zestawu (typu np. EPM2 + 20/1.7)
    No nie jest. A ktoś twierdzi inaczej? To wątek o NEX-6 i jego konkurencji, czyli o aparatach zaawansowanych, przynajmniej jak na klasę amatorską. Rozważania o różnych systemach prowadzimy z perspektywy takiego właśnie zaawansowanego amatora, a nie żółtodzioba czy kolekcjonera naleśników.

Poki nie ma ich w sprzedazy to nic nie jest pewne - prototypy na wystawe to mozna sobie zrobic w tydzien do 50 szkiel.
    Pozostaje mi tylko powtórzyć: zobaczymy.

CO do jakosci - istniejace szkla nie powalaja - zobaczymy zwlaszcza jak im UWA wyjda
    Mnie szkła nie muszą powalać. One mają spełnić swoją funkcję i odpowiadać moim potrzebom. Trochę czasu upłynęło, zanim zrozumiałem, czym się różni obiektyw, który produkuje dobre wykresy od tego, który produkuje dobre zdjęcia.

A swoją drogą to wykresom z tych Fuji nie można niczego zarzucić.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ależ nie zamierzam. Odpowiadam tylko na argument ilości kontrargumentem, że to nie ilość się liczy.

Kiedy dla tych ktorzy ich uzywaja sie liczy. Sam uzywam 14-140 czy 45-200 i ich brak wcale nie uczynil by mnie szczesliwszym. Canikon tez ma mnostwo ciemnych szkiel i jakos nikomu to nie przeszkadza - dla kazdego cos innego

No nie ma. A który bezlustrowy system ma? Uprzedzając: teleobiektyw f/5,6 to dla mnie nie obiektyw.
    Rozumiem ze w dzien przy pelnym sloncu musisz miec koniecznienie 2.8 na dlugim koncu? I ze 4.8 nadal sie lapie jako teleobiektyw a 5.6 juz nie? Pomijam juz fakt jak duzy bedzie taki obiektyw i jak wygodnie bedzie sie go uzywalo z takim fujikiem (bo mimo tego ze on jest taki "pro" to wersji z porzadnym gripem nie ma)

No nie jest. A ktoś twierdzi inaczej? To wątek o NEX-6 i jego konkurencji, czyli o aparatach zaawansowanych, przynajmniej jak na klasę amatorską. Rozważania o różnych systemach prowadzimy z perspektywy takiego właśnie zaawansowanego amatora, a nie żółtodzioba czy kolekcjonera naleśników.
    Moze mnie oswiecisz w czym EPM2 jest mniej zaawansowany od XE1? I w czym uzytkownicy tego ostatniego sa bardziej zaawansowani niz uzytkownicy tego pierwszego? Mnie sie osobiscie system w ktorym taki GH3 i EPM2 istnieja jednoczesnie bardzo podoba i w posiadaniu wiekszej ilosci opcji widze tylko plusy a nie minusy

Mnie szkła nie muszą powalać. One mają spełnić swoją funkcję i odpowiadać moim potrzebom. Trochę czasu upłynęło, zanim zrozumiałem, czym się różni obiektyw, który produkuje dobre wykresy od tego, który produkuje dobre zdjęcia.

A swoją drogą to wykresom z tych Fuji nie można niczego zarzucić.
    Wykresom to moze wiele nie mozna zarzucic ale zdjeciom, ktore jeden z kolegow zaprezentowal, jak najbardziej. Reasumujac - ja nie twierdze ze XE1 nie bedzie dobry dla Ciebie. Mam raczej wrazenie ze to Ty sam nie jestes pewien tego i wymyslasz watpliwe uzasadnienia zeby sie do tego przekonac

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Kiedy dla tych ktorzy ich uzywaja sie liczy. Sam uzywam 14-140 czy 45-200 i ich brak wcale nie uczynil by mnie szczesliwszym. Canikon tez ma mnostwo ciemnych szkiel i jakos nikomu to nie przeszkadza - dla kazdego cos innego
    Ale ja nie jestem ambasadorem tych ludzi. Mówię o tym, co mnie interesuje, co jest mi potrzebne lub na co zwyczajnie mam ochotę. Nie robię tutaj rankingów typu "najlepszy w klasie ekonomicznej" wśród systemów świata. Jeśli mówię, że jakiś obiektyw jest nudny, bo jest ciemny i nudny, to nie musisz tego traktować osobiście - nawet wtedy, gdy go sobie kupiłeś. Jeśli mówię, że nie interesują mnie takie obiektywy, to nie oznacza, że chciałbym, żeby ich nie było. To oznacza - uwaga, zaskoczenie! - że mnie nie interesują. Jak chcesz mnie zainteresować tymi produktami argumentując, że one są i że komuś się podobają, być może nawet wielu osobom?

Rozumiem ze w dzien przy pelnym sloncu musisz miec koniecznienie 2.8 na dlugim koncu? I ze 4.8 nadal sie lapie jako teleobiektyw a 5.6 juz nie?
    Co za niedorzeczne pytania... Można iść dalej: jak śpię, to w ogóle nawet nie potrzebuję aparatu. Poza tym nie zajarzyłeś, o co chodziło. To była ironia w odpowiedzi na Twoje twierdzenie, że jeśli obiektyw nie ma więcej niż 300 mm, to nie jest teleobiektywem. Oba twierdzenia są równie absurdalne. Różnica polega na tym, że mnie nie interesuje, co jest dla Ciebie teleobiektywem - przechodzą do porządku dziennego nad Twoimi preferencjami teleobiektywowymi. Natomiast w odwrotnym kierunku Twoje zainteresowanie moimi preferencjami jest już podejrzanie duże

Pomijam juz fakt jak duzy bedzie taki obiektyw i jak wygodnie bedzie sie go uzywalo z takim fujikiem (bo mimo tego ze on jest taki "pro" to wersji z porzadnym gripem nie ma)
    Nie wiem o jak dużym obiektywie mówisz, ale jakikolwiek by on nie był, będzie się go trzymało tak samo bez względu na to, czy podepniesz go do Fuji, NEXa, Szajsunga czy do czegokolwiek tej klasy. Bo to puszki tej samej wielkości.

Moze mnie oswiecisz w czym EPM2 jest mniej zaawansowany od XE1?
    W tym samym, w czym jest mniej zaawansowany od NEXa-6 lub OM-D. Jestem przekonany, że dobrze znasz różnice - tylko chcesz sobie pogadać o E-PM2, czego ja właśnie nie chcę, bo mnie ten aparat nie interesuje, co zresztą próbuję od samego początku zasygnalizować.

I w czym uzytkownicy tego ostatniego sa bardziej zaawansowani niz uzytkownicy tego pierwszego?
    Samo użytkowanie jakiegoś tam aparatu jeszcze nic nie mówi o tym, jak zaawansowanym fotografem jest jego użytkownik. Niemniej jednak sama konstrukcja aparatu, sterowanie, wyposażenie itp. mówią wiele o tym, jaka grupa użytkowników jest jego targetem.

Mnie sie osobiscie system w ktorym taki GH3 i EPM2 istnieja jednoczesnie bardzo podoba i w posiadaniu wiekszej ilosci opcji widze tylko plusy a nie minusy
    No i spoko.

Wykresom to moze wiele nie mozna zarzucic ale zdjeciom, ktore jeden z kolegow zaprezentowal, jak najbardziej.
    Wypadki przy pracy się zdarzają. Gdybym miał wyrabiać zdanie o jakości sprzętu na podstawie zdjęć z wątków typu "wczoraj dostałem aparat, oto moje pierwsze zdjęcia", to pewnie stwierdziłbym, że cały ten sprzęt foto jest g... warty i przerzuciłbym się na szydełkowanie.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Pewnie, że nie. Ale 2.000-3.000 zł za szkło, bo takie są obecnie ceny, to w zasadzie ten sam pułap, co w Olku, a na pewno lepiej, niż 4.000-5.000 zł za niektóre szkła Panasa, a może nawet i więcej (vide 43 mm f/1,2)
    Hmmm... to juz sa znane oficjalne ceny 43/1.2 Panasa?
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert