Strona 5 z 30 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 294

Wątek: Sony NEX-6

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Sony NEX-6

właśnie ta szklarnia... troszki azymut określa
    mi osobiście bardzo się podoba nowy olek OMDe. jednak aparat chciałbym jak najmniejszy!
    nie ukrywam, że teraz mam dylemat między 3ma puszkami: OMD, EPL5 i NEX6.
    mniej więcej w takiej kolejności. kryterium przy wyborze jest proste i jasne:
    cena, wielkość i szkło. kolejność niestety też jest prawidłowo ustawiona ;(
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dla mnie na przykład szklarnia Olka i Sony to w większości bida i nuda, a Fuji mimo, że obiektywów jest stosunkowo mało, to w zasadzie każdy trafiony w dziesiątkę (przynajmniej na papierze).
    całkowicie się zgadzam, zakupiłem omd w amoku przed większym wyjazdem plus stałkę a teraz dumam co dalej. Wiaderka stalek nie chcę nosić a cenowo to tak sobie, co fajniejsze to drożyzna - jak na amatorskie szkła w amatorskim i miniaturowym systemie - drogo. Fuji ma interesującą dość wyważoną i spójne ofertę - ale w czasie zakupu nie słyszałem o następcy i czarnej cegły nie wybrałem.

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

W Fuji optyka zapowiada się świetnie, bo i bezlusterkowce Fuji od samego początku miały być premium class.... W m4/3 sporo jest, jak to określiłeś, ciemnozoomów bo coś musieli dołączać jako kit do tańszych body.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wcale nie przesadzam. Wymieniłeś 6 naprawdę fajnych obiektywów, ale z ilu? 30? 40? Cała reszta to ciemnozoomy lub twory typu 17 f/2,8 lub 15 f/8. Rozumiem dlaczego takiego obiektywy są w ofercie i neguję racji ich istnienia, niemniej jednak subiektywnie uważam je za bidne i nudne. Poza tym jeśli ktoś celuje w półkę OM-D, NEX-6 czy X-E1, to może być zainteresowany trochę bardziej wyżyłowaną optyką, niż tylko stałki f/1,8 i f/2,8. Jeśli chodzi o jasne (a przynajmniej nie zabójczo ciemne) zoomy czy stałki f/1,4.
    Rozumiem ze 20/1.7, 25/1,4, 7-14/4, 12-35/2,8 i planowane 35-100/2,8, 42/1,2 i 150/2,8 tez sa ciemne i nudne? Wiekszosc szkiel Fuji jest tylko na papierze i o tym czy beda faktycznie oraz jakiej beda jakosci dowiemy sie dopiero za jakis czas. Z aktualnych szkiel dwa sa dobre a dwa przecietne wiec trudno wyciagac z tego jakies wnioski

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Ja też jestem mocno zainteresowany X-E1 ale problem w tym, ze tak jak piszecie "wszystko wygląda ładnie na papierze i zapowiada się". Testy obecnie dostępnych szkieł Fuji nie powalają na kolana. Tak patrząc subiektywnie to chyba wolałbym jednak Panasonicowego naleśnika 20/1,7 od tego od Fuji. W systemie m4/3 jest sporo srednich obiektywów ale też sporo bardzo udanych konstrukcji. Owszem zoom fuji zapowiada się (znowu to słowo) bardzo ciekawie ale przecież w m4/3 też można kupić fajny zoom.

No i dla mnie najważniejsze - Fuji ostatnio seryjnie wprowadza niedopracowane konstrukcje. Jest nadzieja, ze z X-E1 bedzie inaczej i trzymam za to kciuki ale z drugiej strony na przykład OM-D jest pod ym wzgledem pewniejszym wyborem. Jest już na rynku 6 miesięcy więc został dogłebnie przetestowany i tak naprawdę znamy jego zalety i wady. W przypadku Fuji gdy zdecydujemy się na zakup zaraz po premierze bardziej ryzykujemy - przynajmniej moim zdaniem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Rozumiem ze 20/1.7, 25/1,4, 7-14/4, 12-35/2,8 i planowane 35-100/2,8, 42/1,2 i 150/2,8 tez sa ciemne i nudne?
    Raczej miałem na myśli pozostałe szkła, które stanowią 3/4 oferty, jak nie więcej (wśród nich chyba z 10 odmian kitowych ciemnozoomów 14-42). Te wymienione przez Ciebie (oprócz 7-14, którego testowałem i który mnie rozczarował) są OK lub zapowiadają się nieźle, ale połowa z nich kosztuje lub kosztować będzie jak Canonowskie eLki. Nie widzę żadnego uzasadnienia dla wydawania takich pieniędzy na amatorski sprzęt.

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Wiekszosc szkiel Fuji jest tylko na papierze i o tym czy beda faktycznie oraz jakiej bea jakosci dowiemy sie dopiero za jakis czas.
    Będą, bo pokazali już prototypy i nadają o tym głośno, nawet w broszurach swoich produktów podając cały roadmap na najbliższy rok. O jakość się nie martwię, ale zobaczymy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Kamol3 Zobacz posta
    Jestem właśnie przy wyborze aparatu. U mnie po zaprezentowania nowosci na Photokinie na pierwszym miejscu jest Fuji X-E1, drugie miejsce zajmuje odzież ten NEX 6 (pierwszy aparat Sony, który mi się podoba) na miejscu trzecim jest nowy PEN E-PL5 od Olympusa.

U mnie to samo. 1) Fuji XE1 lub NEX 6 wcześniej myślałem o nexie 7 ale po kiego tam dali te 24 MP !. Obiektywy jak mnie interesują to ogniskowa 23/24. W Olku drazni mnie ten przelicznik x2 co przy panasie 25 daje mi 50 mm. Lipa. Wole zdecydowanie ekwiwalent 35mm ( 23/24mm). BTW matryca APS-C zawsze będzie o te 1 EV z HIGH ISO / DR do przodu i się tego nie przeskoczy - a to kurcze zmusi mnie/kogoś koniecznie do zakupu słoika o 1EV jaśniejszego. Poza tym jak napisał @epicure co mi z tego, że gdzieś jest po 20-30 słoików, ja nie zamierzam otwierać hurtowni. Kupie 3 szkiełka jakie mnie interesują tj. fuji23 / nex 24mm dalej... 55/50mm + 10-24/10-18/4 i idę robić zdjęcia i cześć

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta

Jest nadzieja, ze z X-E1 bedzie inaczej i trzymam za to kciuki ale z drugiej strony na przykład OM-D jest pod ym wzgledem pewniejszym wyborem. Jest już na rynku 6 miesięcy więc został dogłebnie przetestowany i tak naprawdę znamy jego zalety i wady. W przypadku Fuji gdy zdecydujemy się na zakup zaraz po premierze bardziej ryzykujemy - przynajmniej moim zdaniem.
    Dokładnie. Ja również 3mam kciuki za tego fujiego. Przez saphirona, niepotrzebnie zdjęcia wstawiał, bo mnie troche odrzuciły
    Ostatnio edytowane przez chreasy ; 23.09.12 o 15:06

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    Kupie 3 szkiełka jakie mnie interesują tj. fuji23 / nex 24mm dalej... 55/50mm + 10-24/10-18/4 i idę robić zdjęcia i cześć
    Idealny zestaw Celuję dokładnie w to samo.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Raczej miałem na myśli pozostałe szkła, które stanowią 3/4 oferty, jak nie więcej (wśród nich chyba z 10 odmian kitowych ciemnozoomów 14-42). Te wymienione przez Ciebie (oprócz 7-14, którego testowałem i który mnie rozczarował) są OK lub zapowiadają się nieźle, ale połowa z nich kosztuje lub kosztować będzie jak Canonowskie eLki. Nie widzę żadnego uzasadnienia dla wydawania takich pieniędzy na amatorski sprzęt.

Będą, bo pokazali już prototypy i nadają o tym głośno, nawet w broszurach swoich produktów podając cały roadmap na najbliższy rok. O jakość się nie martwię, ale zobaczymy.
    No ale tych zapowiedzianych szkieł Fuji chyba nie będzie można wyrwać za czapkę gruszek? Podobnie X-E1. Zresztą system Fuji jest młodziutki, można mieć obawy o pewne choroby wieku niemowlęcego. W każdym razie pierwsi użytkownicy X-Pro1 mogli się poczuć jak beta testerzy w kwestii AF .
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    No ale tych zapowiedzianych szkieł Fuji chyba nie będzie można wyrwać za czapkę gruszek?
    Pewnie, że nie. Ale 2.000-3.000 zł za szkło, bo takie są obecnie ceny, to w zasadzie ten sam pułap, co w Olku, a na pewno lepiej, niż 4.000-5.000 zł za niektóre szkła Panasa, a może nawet i więcej (vide 43 mm f/1,2). Nie mówiąc już o tym, że stałki mają f/1,4, a nie f/1,8. Każdy wie, co to znaczy, szczególnie przy większej matrycy.

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Podobnie X-E1. Zresztą system Fuji jest młodziutki, można mieć obawy o pewne choroby wieku niemowlęcego. W każdym razie pierwsi użytkownicy X-Pro1 mogli się poczuć jak beta testerzy w kwestii AF .
    Trudno się nie zgodzić. Ale kto nie ryzykuje, ten nic nie ma