Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Który obiektyw wybrać

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Który obiektyw wybrać

Sigma 19mm/2.8 jest bardzo dobra optycznie, najlepsze parametry ma już od f=2.8
    Tylko, że 19mm na korpusie m43 daje 38mm a to już raczej tzw standardowa ogniskowa jest. Jako tani zastępnik 20mm/1.7 jak najbardziej polecam.

Ja na Twoim miejscu na planowaną wycieczkę zabrałbym to masz aktualnie czyli 12-50mm - f=3.5 + stabilizacja + plus matryca OMD - powinno wystarczyć.

Ja na szeroko używam(łem) ZD7-14mm i E-3 - ze zdjęć we wnętrzach jestem zadowolony a przecież 7-14 zaczyna się od f=4.
    Teraz częściej używam LX5 lub NEX'a z E16, więc OMD z 12-50 też powinien dać radę.

Wg mnie 14mm/2.5 nie ma sensu, chyba że w roli poręcznego zestawu na imprezki w słabym oświetleniu.

Jeśli już w coś inwestować to w 9-18mm lub 12mm.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Fiszka nie chce, osobiście nie lubię giętych zdjęć. Jak czytam to wygląda na to że P14 i O17 nieopłacalne, S19 faktycznie znajduję coraz więcej zdjęć i są niezłe. Jak widziałem ludzi spokojnie tym da się robić bez specjalnych zniekształceń, tło rozmywa na tyle ile mi starczy. Ja tam pro portretów robił nie będę. Cena nawet niezgorsza 840zł. ostatnio jak patrzę na zdjecia to mocno szeroki kąt coraz bardziej mi nie leży, czasem wolę dwie foty poskładać. Te 12mm chyba wystarczy z kita.
    Fajnie że coś opinii poszło bo człowiek poczyta i nie kupuje w ciemno ulegając chwili.
    Dzięki jeszcze raz, myślę że decyzję podjejmę dziś, co kupić lub nic nie kupić i czekać.

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Jak dla mnie S19mm nie istnieje. Tylko Panasonic 20mm. Fakt cena 2x wyższa , ale światełko dużo lepsze. Ta 17/1,8 olka zapowiada się dobrze , jeżeli jakość będzie taka jak 12 czy 45mm a cena przystępna to to może być hit sprzedaży.
    Jeżeli ma być tanio i dobrze to faktycznie Sigma może być dobrym i uniwersalnym rozwiązaniem.
    Przypomniało mi się , że na allegro jest teraz P14/2,5 za 599zł używka.
    Lubię sobie popstrykać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    Jak dla mnie S19mm nie istnieje. Tylko Panasonic 20mm. Fakt cena 2x wyższa , ale światełko dużo lepsze.
    A przepraszam 20mm/1.7 robimy fotki tylko na f=1.7 i jej nigdy nie przymykamy?
    W ogromnej ilości przypadków f=1.7 nie jest nam potrzebne ze względu na światło.
    Różnica w GO jest na papierze na pewno, ale w na zdjęciu już jest to mniej widoczne i wypada mieć dwa identyczne kadry aby porównać.
    A jak nam brakuje światła to i tak zazwyczaj okazuje się, że 1,7 to też mało.

Ja po doświadczeniach z S30mm/2.8 na NEXie, raczej kupił bym S19 do PENa a nie 20mm/1.7 a różnicę w kasie przeznaczył bym na coś innego.

PS
    Generalnie, jeśli komuś w systemie m43 jest za "ciemno" i potrzebuje jasnych szkieł, to serio doradzam przenosiny na aps-c a nie brnięcie w jasne a tym samym drogie obiektywy. Prosty przykład 20mm/1.7 to dokładnie to samo co S30mm/2.8 na NEX na przykład ... 1600zł vs. 850zł
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 19.09.12 o 13:36

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Dzięki jeszcze raz, myślę że decyzję podjejmę dziś, co kupić lub nic nie kupić i czekać.
    Czekać. Na 17/1,8 od Olka. Będzie jasno, z przydatną ogniskową.

Mając 12-50 i robiąc widoczki, nie atakowałbym niczego innego. Nawet 9-18.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A ja bym atakował m.ZD 9-18, dokupił 17 f/1,8 i 45 f/1,8, a m.ZD 12-50 pozbył się w cholerę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    A przepraszam 20mm/1.7 robimy fotki tylko na f=1.7 i jej nigdy nie przymykamy?
    W ogromnej ilości przypadków f=1.7 nie jest nam potrzebne ze względu na światło.
    Różnica w GO jest na papierze na pewno, ale w na zdjęciu już jest to mniej widoczne i wypada mieć dwa identyczne kadry aby porównać.
    A jak nam brakuje światła to i tak zazwyczaj okazuje się, że 1,7 to też mało.

Ja po doświadczeniach z S30mm/2.8 na NEXie, raczej kupił bym S19 do PENa a nie 20mm/1.7 a różnicę w kasie przeznaczył bym na coś innego.

PS
    Generalnie, jeśli komuś w systemie m43 jest za "ciemno" i potrzebuje jasnych szkieł, to serio doradzam przenosiny na aps-c a nie brnięcie w jasne a tym samym drogie obiektywy. Prosty przykład 20mm/1.7 to dokładnie to samo co S30mm/2.8 na NEX na przykład ... 1600zł vs. 850zł
    Z tym " dokladnie to samo" chyba troche przesadziles - roznica m43 do APSC to 2/3 EV a nie 4/3 EV. Pomijajac fakt ile szkiel i jakiej jakosci jest dostepnych teraz dla NEX'ow ...

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Moi drodzy wiem ze mam OMD, wiem że szkła im lepsze tym lepiej ale jak pisałem 12 za droga dla mnie, nerkę wolę trzymać a nóż komuś bardziej się przyda(tfu, odpukać), 9-18 też tani nie jest a sprzedać 12-50 za grosze - nie warto.
    Niestety szkiełkom m4/3 do rozsądnych cen blisko nie jest. O używki nie jest łatwo.
    Dlatego wątek powstał bo liczyłem na nazwijmy to konkretne uwagi użytkowników danych sprzętów. Teoretyzując kupiłbym P14 i już. Ale miałem nadzieję na pomoc np foto jak od Romka1967 za którą dzięki, fotki jakie są takie są ale przynajmniej widzę już jak to wygląda.
    Jesli te stałki faktycznie za dobre nie są to pozostaje jednym słowem: kaska do skarbonki i zbierać na Olka 12 albo czekać na 17 f1.8

Znalazłem dość obszerny wątek o S19f2.8, może komuś się przyda
    Ja mam takie spostrzeżenia wstępne:
    - Nie jesteś „sprzętofilem”.
    - Jak sam napisałeś – 12-50 daje radę, prócz tego OM-D chyba ma spore możliwości na wyższych ISO.
    - Nie lubisz szastać kasą.

Moje subiektywne konkluzje są takie:
    - Skoro nie jesteś „sprzętofilem” i nie lubisz szastać papierami bez potrzeby to zakup szkła pod konkretny wyjazd i w dodatku obarczonego sporym kompromisem w stosunku do Twoich potrzeb wydaje mi się nieracjonalny – żadna z tych stalek nie jest ani optymalnie szeroka ani bardzo jasna ani jakoś szczególnie wybitna optycznie.
    - Z Twojego wątku i z linku w stopce wynika, że zdjęcia, oglądnie mówiąc, umiesz robić i – w tej sferze – wiesz czego chcesz, a to czym zdjęcia robisz ma znaczenie drugorzędne. Z drugiej strony lepszy sprzęt na pewno się w Twoich rękach nie zmarnuje. Wg mnie nie ma sensu marnować (nawet relatywnie niewielkiej) kasy na półśrodki. Lepiej poczekać i kupić coś co w 100% spełni Twoje oczekiwania. Czy będzie to 12/2.0 czy 12-35/2.8, czy może spodziewany jasny zoom od Olka to już sam musisz określić.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 19.09.12 o 14:19

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Z tym " dokladnie to samo" chyba troche przesadziles - roznica m43 do APSC to 2/3 EV a nie 4/3 EV. Pomijajac fakt ile szkiel i jakiej jakosci jest dostepnych teraz dla NEX'ow ...
    Przepraszam, a po ostatnich premierach jakich to szkieł brakuje Ci w systemie NEX'a?

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Przepraszam, a po ostatnich premierach jakich to szkieł brakuje Ci w systemie NEX'a?
    To nie jest wątek o NEX.