Świetne fotki.
2 i 3 - super mbsz.
Pozdrawiam.
super, gratuleję.
bardzo lubię takie mini testy robione przez użytkownikówpoparte przykładowymi fotkami.
a co do porównania... hmmm trzeba jeszcze zwrócić uwagę na olkowy obiektyw 17 f/2.8
i tak do:
- Olympus M.Zuiko Digital 17 f/2.8 Pancake - brakuje mu 2mm ale mamy identyczne światło (cena już mniej odbiega)
- Panasonic H-H020E 20 f/1.7 - różnica tylko w 1 milimetrze ale duża różnica w świetle (i oczywiście w cenie)
- Panasonic L-X025E 25 f/1.4 - no tu mamy już ogromną różnicę we wszystkim![]()
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Klikacz - fajny test zacne fotki sam zastanawiałem się nad tym szkłem; jeszcze mam olkowe 45mm, i teraz mnie rozszarpią OlyTalibowie za to zaraz napiszę o gralunie czuję tego szkła - ostrość, światło - mięta ale ogniskowa oczywiście jak dla mnie nijaka albo za wąsko albo za krótko dlatego wystawiłem na giełdę i chyba wymienię na Sigmę jak tylko f1.8 45mm znajdzie nowego właściciela Mam pytanie jak to szkło pracuje mechanicznie, szybkość AF z jakim korpusem u43 używasz?
Ostatnio edytowane przez micky ; 27.08.12 o 11:01
Teraz pozostało dokompletować pozostałe obiektywy i zrobić szybki test porównawczy. Może uda się na zlocie?
Mogę te foty podlinkować do opisu tego obiektywu ?
I mam prośbę dostrzel jeszcze coś w plenerze do kompletu.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Micky, szkło ma bardzo szybki autofokus. U mnie podpięte jest pod EP3. Jak włączasz aparat troszkę dłużej trwa zanim zestaw jest gotowy do pracy niż w przypadku szkła olkowego. Jeszcze jedno obiektyw ma momenty że chrumka. Ale tak samo chrumkała leica 25mm, 1,4 jak ją podpięłam pod EP3
---------- Post dodany o 09:11 ---------- Poprzedni post był o 09:02 ----------
Apz - w sobotę byłam na prezentacji panasonica, połączonej z warsztatami portretu. Mogłam pobawić się różnymi szkłami. Testowałam naleśnika 20mm 1,7 i leice 25mm 1,4 oraz leicę makro 45mm. Wyniki zabawy można zobaczyć na moim blogu (zdjęcia są z danymi exif).
http://kasiowezdjecia.blogspot.com/2...panasonic.html
Kasiu, liczymy na szerszy test tego szkiełka.
Hades - Na blogu klikacza jest relacja ze ślubu znajomych. Wszystkie zdjęcia oprócz rybiastych robione sigma 19mm
http://kasiowezdjecia.blogspot.com/2...-mariusza.html
W plenerze osobiście nie widzę różnicy w jakości zdjęć w stosunku do kita
![]()
Popatrzyć mogę, ale zalinkować już nie bardzo, jest ograniczenie by zdjęcia były na forum, co jest sensowne zresztą. możesz powklejać do linków o szkłach. Proszę.
Poza 7-14 i 45/2,8 i 20/1,7 nie za wiele z panasonikowych szkieł fotek widzialem na forum i będę szukał takich z exifami.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Oczywiście powklejam