Czy ktoś miał kontakt z tym szkłem?Jak współpracuje z lustrzankami Olympusa?
Czy ktoś miał kontakt z tym szkłem?Jak współpracuje z lustrzankami Olympusa?
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Bardzo dobre pytanie, a jak ono ma sie do 30/1,4? Patrząc na wymiary i wagę to ono jest i duże i ciężkieZamieszczone przez voovoo2
![]()
było sobie życie
W zestawie z E-1 waga raczej nie będzie przeszkodą.Jasność też jest zaletą.Ciekawe jak ostrzy i czy robi to szybko.
No i zapomniałem!!!Ogniskowa.............prawie standard po podpieciu pod Olympusa.to tez może byc ciekawe
![]()
Bo to jest szkło do pelnego obrazka i zostało "dostosowane" do cyfry.Zamieszczone przez fotomic
Na analogach była bardzo chwalona, z cyfrą nie znalazlem.
Znamienne, że tego szkielka jest niewielka ilośc w kraju a widzę już kolejne na Allegro.
MTF-y pokazują że przy pełnej dziurze jest porównywalne z 30mm/1.4 (30-tka ma niewielką przewagę aż do rogów, gdzie 24/1.8 jest trochę lepsze). Jednak domyślam się że jaśniejsza Sigma po przysłonięciu do f/1.8 bez problemu wygra (może z wyjątkiem ekstremów na rogach) z 24-ką...Zamieszczone przez fotomic
Co do wagi, to jest to 520g (24mm) vs. 410g (30mm)... Rozmiar filtra 24-ki to 77mm. Wymiary to 83.6mm (średnica) x 87.9mm (długość). 30-ka ma 77.8mm (średnica) x 63.9 mm (długość).
Warto zwrócić uwagę że Sigma 30/1.4 ma silnik HSM (odpowiednik Ultrasonic/Silent Wave/Supersonic Wave Drive/jakiejkolwiek innej głupiej nazwy marketingowej). Z E-3 naprawdę działa bardzo bardzo szybko...
EDIT: Tutaj: Four Thirds Lens Catalog - jest oficjalny katalog szkielek. Jest tam link do PDF-a, gdzie sa podane wszystkie przytoczone przeze mnie parametry.
Pozdrawiam,
Przemek
Rozumiem,że to szkło to rzadkość.Chyba przez uzytkowników cyfrówek uzywane w bardzo ograniczonym zakresie.A może jestem w błędzie?
Wiesz, ja nawet myślałem o tym szkiełku.
Chciałem miec jasną, standardową stałkę, jak w analogu, tak, żeby wyjść z tym jednym obiektywaem podpiętym do body, be ż zadnych zoomów, zdać się celowo na ograniczoną ogniskową jak za dawnych lat.
Tyle, że jak na standard to szkło jest za duze i za ciężkie.
Poczekam, Olek obiecuje jakies stałki, zobaczymy.
Chyba je kupię,mam nadzieję,że fotki będzie robił dobre.Nadzrzyła sie okazja za nieduże pieniądze.........chyba warto spróbować.
Jeśli miałbym coś Ci poradzić, to za te pieniądze kup Zuiko 35 f/3.5.
Od biedy moze robic za trochę dłuższą stałkę, tyle, ze jest ciemniejsze.
Ale jest ostre jak nowa żyletka, malutkie i leciutkie.
No i masz makro 1:1.
Ale jeśli kupisz Sigmę, też dobrze.
Wstaw fotki, zobaczymy jak się sprawuje![]()