Strona 21 z 81 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jeśli mniejszy piksel bardziej szumi [...].
    To jakiś dogmat, wyznanie wiary?
    A jeśli nie to co?

To chyba proste [...]
    ... a jeśli mniejszy piksel będzie mniej szumiał to i matryca składająca się z mniejszych pikseli będzie mniej szumiała.
    Proste.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Wentylatorek, no co Wy? Panowie!
    --------
    To jest oczywiście możliwe i jeśli coś szumi znaczy, że wentylatorek (no jeszcze może szumieć stabilizacja) --- tylna część aparatu jest oddzielona, więc nie grozi zabrudzeniem matrycy,,,
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.08.12 o 22:03

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A i jeszcze jedno - w E-M5 chodzi cały czas wentylatorek...
    Z początku myślałem że to jakiś żyroskop z układu stabilizacji - coś jak w obiektywach np. Canona.
    Ale szumi on również przy wyłączonej stabilizacji, a nawet podczas przeglądania zdjęć... na to że to wentylatorek to nie wpadłem
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 21.08.12 o 22:04

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Kup, rozbierz, sam się chętnie dowiem co mi szumi jak włączę aparat.
    Myslalem, ze po prostu sie nabijacie, albo doskonale wiecie, ze tam siedzi ten mistyczny "wentylator". A moze to po prostu stabilizacja matrycy? Taki delikatny szum w cichym otoczeniu zawsze slyszalem w innych aparatach ze stabilizacja matrycy jak Pentax K10D czy Sony A850.
    [edit]Ale z tego co widze teraz z wypowiedzi easy_ridera to chyba cos innego, chociaz zyroskop od stabilizacji matrycy moze pracowac przy wylaczonym IS, chocby po to, zeby pokazywac poziomice na wyswietlaczach.
    Ostatnio edytowane przez sylwiusz ; 21.08.12 o 22:05
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Myslalem, ze po prostu sie nabijacie, albo doskonale wiecie, ze tam siedzi ten mistyczny "wentylator". A moze to po prostu stabilizacja matrycy? Taki delikatny szum w cichym otoczeniu zawsze slyszalem w innych aparatach ze stabilizacja matrycy jak Pentax K10D czy Sony A850.
    [edit]Ale z tego co widze teraz z wypowiedzi easy_ridera to chyba cos innego, chociaz zyroskop od stabilizacji matrycy moze pracowac przy wylaczonym IS, chocby po to, zeby pokazywac poziomice na wyswietlaczach.
    ---------------
    Nie wierzę, aby poziomice były oparte na żyroskopach... są znacznie prostsze rozwiązania...

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Dzisiaj, w XXI wieku tzw. żyroskop to nic mechanicznego, to maluśki chip, czysta elektronika. A swoją drogą wujek Google mówi że Olympus mówi że to nie wiatraczek tylko ta cała 5-cio osiowa stabilizacja i że szumi nawet jak myślisz że ją wyłączyłeś. A ja nadal całkiem serio czekam aż ktoś rozbierze puszką i sprawdzi.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Dzisiaj, w XXI wieku tzw. żyroskop to nic mechanicznego, to maluśki chip, czysta elektronika. A swoją drogą wujek Google mówi że Olympus mówi że to nie wiatraczek tylko ta cała 5-cio osiowa stabilizacja i że szumi nawet jak myślisz że ją wyłączyłeś. A ja nadal całkiem serio czekam aż ktoś rozbierze puszką i sprawdzi.
    ----
    Daj puszkę, a ja ją rozbiorę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Poziomice, kompasy to i owszem - chip czuły na pole magnetyczne.
    Ale w obiektywach nadal są mechaniczne żyroskopy - pewnie są dużo szybsze i bardziej precyzyjne od elektronicznych... nie nadają się do stabilizowania drgań optyki

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Poziomice, kompasy to i owszem - chip czuły na pole magnetyczne.
    Ale w obiektywach nadal są mechaniczne żyroskopy - pewnie są dużo szybsze i bardziej precyzyjne od elektronicznych... nie nadają się do stabilizowania drgań optyki
    Także poziomice to chipy mierzące przyspieszenie ziemskie, akcelerometry, żadnej mechaniki Mój telefon ma poziomicę i nie szumi, E-30, E-P3 ma poziomicę i nie szumi. Skąd Ty te mechanikę wyczasłeś?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Uprawnienia umieszczania postów