Strona 22 z 81 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 807

Wątek: E-7

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Także poziomice to chipy mierzące przyspieszenie ziemskie, akcelerometry, żadnej mechaniki Mój telefon ma poziomicę i nie szumi, E-30, E-P3 ma poziomicę i nie szumi. Skąd Ty te mechanikę wyczasłeś?
    Z obiektywu...
    A niby gdzie ja pisałem że poziomice mają mechaniczne żyroskopy?
    Tylko że te elektroniczne mają dokładność na poziomie 5 stopni...

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Z obiektywu...
    Z ciekawości (sory za OT) jakieś źródło? Bardzo mnie to ciekawi, żyro to kawał wirującej masy (inaczej nie działa) jak dla mnie, chciałbym wiedzieć jak toto wsadzili do obiektywu i kto to wsadził.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Z tymi żyroskopami i poziomicami jest pomieszane ... Do układu stabilizacji oczywiście żyroskopy , ale jak to by miało działać przy poziomicy... żyroskop trzeba by było kalibrować na poziom po każdym włączeniu aparatu ...wystarczy miniaturowa wygięta rurka z elektronicznym odczytem położenia kropli..
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.08.12 o 22:46

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Wszystkie obiektywy Canona po załączeniu stabilizacji szumią - te najnowsze też...
    Panasonic 100-300 również szumi jak szalony - a i najnowszy 12-35 też - choć dużo ciszej od OMD, ale po podpięciu go do bezgłośnego PL-1 słychać wyrażnie.
    Ta "wirująca masa" może mieć przecież 1 cm średnicy...

Tylko że po wyłączeniu stabilizacji w obiektywie następuje cisza - a OMD szumi ciągle...
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 21.08.12 o 22:48

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Myslalem, ze po prostu sie nabijacie, albo doskonale wiecie, ze tam siedzi ten mistyczny "wentylator". A moze to po prostu stabilizacja matrycy? Taki delikatny szum w cichym otoczeniu zawsze slyszalem w innych aparatach ze stabilizacja matrycy jak Pentax K10D czy Sony A850.
    [edit]Ale z tego co widze teraz z wypowiedzi easy_ridera to chyba cos innego, chociaz zyroskop od stabilizacji matrycy moze pracowac przy wylaczonym IS, chocby po to, zeby pokazywac poziomice na wyswietlaczach.
    Poczekamy - wróci z wywczasów Jack, może on znajdzie dostęp do instrukcji serwisowej i coś nam o źródle tego szumu dopowie...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Wszystkie obiektywy Canona po załączeniu stabilizacji szumią - te najnowsze też...
    Panasonic 100-300 również szumi jak szalony - a najnowszy 12-35 też - choć dużo ciszej od OMD, ale po podpięciu go do bezgłośnego PL-1 słychać wyrażnie.
    Ta "wirująca masa" może mieć przecież 1 cm średnicy...

Tylko że po wyłączeniu stabilizacji w obiektywie następuje cisza - a OMD szumi ciągle...
    Szumi układ poruszający soczewką lub grupą soczewek. Stabilizacja porusza tym co ma stabilizować - matrycę lub optykę. A żyro musi mieć masę, 1 cm musiałby wirować tysiące razy na sekundę albo i więcej żeby działać więc nadal pytam o źródło tej informacji nie o opinie czy plotki czy domysły.

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Jak Romek pisze mechaniczne żysrokopy operają sie na wirjącej masie. I niech ktoś poda przykad innego mechanicznego żyroskopu, który zmieści się w apracie//obiektywie. Poza tym trza to napędzać. Bez sensu.

Znalazłem coś takiego w linku który podałem. Kto ma OMD niech sprawdzi / nie trzeba rozbierać aparatu.

"It's not a fan, it's the IS mechanism. It will hum regardless of whether IS is on or off because the sensor is held in place by the IS magnets. To see this, take the lens off the camera with the camera off. Look at the sensor. Then turn on the camera, and you'll see the sensor jump up into place. Turn the camera off, and you'll see the sensor drop to the bottom. If you rotate the camera when off, you'll see the sensor move around a bit as gravity pulls it to the lowest side. The sensor is completely free floating in the E-M5, and the IS mechanism is all electromagnets, and either holds the sensor perfectly in place when IS is off, or shifts, tilts, rotates, etc, to counteract shake when IS is on."

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Szumią silniki napędzające żyroskopy (bo są dwa) - masa nie musi być wielka,
    o sygnały z czujników żyro są wzmacniane i sterują elektromagnesami poruszającymi optyką.
    Obiektyw leżący w bezruchu też szumi - a poruszany szumi trochę głośniej, dokładnie w takt ruchów...

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

o sygnały z czujników żyro są wzmacniane i sterują elektromagnesami poruszającymi optyką.
    Obiektyw leżący w bezruchu też szumi - a poruszany szumi trochę głośniej, dokładnie w takt ruchów...
    źródło? podasz w końcu?

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Romek nie poda źródła bo nie ma takiego mechanicznego żyroskopu.
    Obecne żyroskopy wyglądają tak jak ten w linku poniżej i są do zastosowań domowych baa jako hobby dla elektroników
    http://botland.com.pl/zyroskopy/494-...-zyroskop.html

A akcelometry są tańsze i łatwiejsze w użyciu:

http://botland.com.pl/akcelerometry/58-mma7341l-akcelerometr-3-osiowy-3-11g-z-regulatorem-napiecia.html

Uprawnienia umieszczania postów