Strona 23 z 81 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez nipo80 Zobacz posta
    Romek nie poda źródła bo nie ma takiego mechanicznego żyroskopu.
    Obecne żyroskopy wyglądają tak jak ten w linku poniżej i są do zastosowań domowych baa jako hobby dla elektroników
    http://botland.com.pl/zyroskopy/494-...-zyroskop.html

A akcelometry są tańsze i łatwiejsze w użyciu:

http://botland.com.pl/zyroskopy/494-...-zyroskop.html
    Na wiki opisują stabilizację w obiektywach, znalazłem takie zdanie:
    Vibration is detected using two piezoelectric angular velocity sensors (often called gyroscopic sensors), one to detect horizontal movement and the other to detect vertical movement.
    Nipo80 ja wiem że nie ma takiej siły i logiki żeby mechaniczne żyro wsadzać w obiektyw ale może ktoś coś wymyślił
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Na wiki opisują stabilizację w obiektywach, znalazłem takie zdanie:
    Nipo80 ja wiem że nie ma takiej siły i logiki żeby mechaniczne żyro wsadzać w obiektyw ale może ktoś coś wymyślił
    No właśnie też bym się chciał tego dowiedzieć - może to być interesujące - ale nic nie mogę znaleźć.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Wg. mnie to szumi szum, który został znacznie zniwelowany w wyniku zastosowania matrycy Sony. Szum cięgle jest, ale w odbudowie, nie zdjęciach.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Z pewnością jest to tajny układ odszumiania zdjęć, zamieniający szumm widzialny na słyszlny.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

A tak swoja droga co do wentylatorka. Kiedys sie z kumplami zastanawialismy, czemu nikt z producentow nie wpadl na pomysl chlodzenia matrycy?
    Wiadomo, ze im wyzsza tem tym szum wiekszy. Ba sam robilem nawet doswiadczenie z E-30. Zdjecie po schlodzeniu aparatu do ok 0 st. C. i zdjecie z nagrzanego sloncem.
    I wierzcie, badz nie ale byla widoczne roznica (na poziomie przyblizenia 1:1 na monitorze), ISO 200 i ISO 400 sprawdzine, ten sam kadr.
    Wiec jakby tak do modulu sensora dolozyc np. ogniwo Peltiera, za nim jakis wymiennik ciepla, cos a la heat-pipe polaczony z radiatorem wentylatorem wydmuchujacym cieplo na zewnatrz obudowy??

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Reedmooley
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Otwarty układ chłodzenia odpada.Problem był by wtedy z uszczelnieniem takiego cuda przed kurzem, elektrostatyka by swoje zrobiła, i co i rusz trzeba by to czyścic.No chyba ze jakiś filtr anty-pyłkowy by po drodze wrzucić ale to z kolei będzie lipa z przepływem i z czasem się zapcha...Więc raczej temat chłodzenia aktywnego nie do ugryzienia
    E-420+ kit ZD 14-42 i Samyang 85mm f1.4
    Mój temat zdjęciowy-http://forum.olympusclub.pl/threads/81801-Reedmooley-początki-przygody-z-Olympusem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Albo chłodzenie wodą Z ogniwami Peltiera eksperymentowali już kiedyś astrofotografowie, tutaj Canono 300D.

Profesjonalne kamery astronomiczne mają własne chłodzenie.

---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post był o 11:23 ----------

Cytat Zamieszczone przez Reedmooley Zobacz posta
    Otwarty układ chłodzenia odpada.Problem był by wtedy z uszczelnieniem takiego cuda przed kurzem, elektrostatyka by swoje zrobiła, i co i rusz trzeba by to czyścic.No chyba ze jakiś filtr anty-pyłkowy by po drodze wrzucić ale to z kolei będzie lipa z przepływem i z czasem się zapcha...Więc raczej temat chłodzenia aktywnego nie do ugryzienia
    Eee, miedź na tył matrycy, odprowadzenie ciepła Heat pipe'em i radiator z wentylatorem na spodzie obudowy.

Byłby kolejny temat do dyskusji Np. eee, Sony jest do d... nowe wentylatory w Canonach dają radę i są ciche a Olek znowu zrobił coś inaczej i dał większy radiator bez wentylatora i właśnie wczoraj podczas ślubu aparat mnie oparzył

| OlyJedi Awatar Reedmooley
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Z tym heatpipem to tez nie tak hop siup-mogła by się na nim skraplać woda, z kolei skutki działania wilgoci na bebechy sprzętu raczej by mile nie były.Wentylator na dużych obrotach powodował by drgania sprzętu.Ogólnie więcej problemów niż korzyści
    E-420+ kit ZD 14-42 i Samyang 85mm f1.4
    Mój temat zdjęciowy-http://forum.olympusclub.pl/threads/81801-Reedmooley-początki-przygody-z-Olympusem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Reedmooley Ty jestes z tych co zawsze na nie i dziury w calym szukaja za wszelka cene?
    Jakby ś.p. pan Jobs miał takie podejście, że "się nie da", albo "to bez sensu" to Apple byśmy nie znali :P

W komputerach sie stosuje (a raczej stosowalo) Peltiery i nic sie nie skraplalo, kwestia dobrania parametrow i zakresu temperatur. Dla chcącego nic trudnego. Podobnie jak separacja szczelnego przedziału sensora od reszty korpusu. Nie widzę problemu w użyciu jakiejś elastycznej membrany, czy przewodu. Inżynieria materiałowa stoi teraz na wystarczająco wysokim poziomie. Inna sprawa, to jak dużo mniejszy byłby szum dla danych ISO przy założeniu zmniejszenia temp. sensora np. o tylko kilka stopni w stosunku do otoczenia? Hmmm..

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

aparaty do astro mają niezłe chłodzenie, ale kosztują mega kasę a część z nich daje obraz tylko czarno biały
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?

Uprawnienia umieszczania postów