Strona 31 z 81 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 807

Wątek: E-7

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie sądzę, aby ktokolwiek dzisiaj chciał kupić wielką, ciężką lustrzankę z równie wielkimi i ciężkimi obiektywami top pro, w której siedzi matryca 4/3, oprócz stosunkowo nielicznej grupy fanów marki. Wiem, że parę osób tutaj by chciało, ale... To się musi Olympusowi opłacać. A nic na to nie wskazuje.
    Z 35-100 AF w E-M5 jest szybszy od tego który mam z 12-60, tylko to jest wyjątkowo wolne szkło ze stajni Olympusa. Myśle ,że o lepszą matryce dla posiadaczy szkieł z tej półki głownie chodzi.
    Czy potrzebna jest mała puszka budżetowa? Jest wiele obiektywów u ludzi, co któryś posiadacz E-510, 520, 450, 420 dla przedłużenia życia swoich szkieł pewnie by się skusił na puszkę z matrycą Sony.
    Przeskok będzie większy jak ja miałem z EPL-1 na E-M5.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Od czasu jak wyszły szybsze matryce to AF kontrastowy przegonił już średniej klasy APS-C.
    I tak i nie, w wiekszosci wypadkow to faktycznie tak jest.

Pozostawanie przy AF fazowym "bo tak" jest uwstecznianiem się - wizjer elektroniczny daje o niebo większe możliwości - tylko elektronika musi za nim nadążać...
    Eee....
    Nie tak szybko, poki nie wymysla skoku jakosciowego, to tam gdzie potrzebny jest bezkompromisowy AF (np. sport, przyroda) nadal bedzie rzadzil i dzielil fazowy.
    Pomijam juz fakt praktycznie braku AF-C w evilach, bo to co jest to pozal sie boze jakas imitacja.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Czy potrzebna jest mała puszka budżetowa? Jest wiele obiektywów u ludzi, co któryś posiadacz E-510, 520, 450, 420 dla przedłużenia życia swoich szkieł pewnie by się skusił na puszkę z matrycą Sony.
    Tu się zgadzam. Często pojawiają się pytania odnośnie sensu zakupu E-520/620, więc w tym gronie zainteresowanie mogłoby być.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Na ostatnim zlocie Jacek powiedział ciekawą rzecz - o ile Olympus nie musi się liczyć z posiadaczami tanich body o tyle musi się liczyć z posiadaczami szkieł.
    Osobiście też nie widzę (i pewnie nie zobaczę przez X lat) potrzeby zmieniania ani puszki ani tym bardziej szkieł - po prostu chciałbym widzieć, że coś się dzieje w systemie. E od początku nie było faworytem w dziedzinie DSLR ale mimo wszystko w skali światowej jest całkiem liczne grono posiadaczy szkieł pro i top-pro, którzy nie chcieliby mieć poczucia, że utopili nawet dziesiątki tysięcy USD.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Na ostatnim zlocie Jacek powiedział ciekawą rzecz - o ile Olympus nie musi się liczyć z posiadaczami tanich body o tyle musi się liczyć z posiadaczami szkieł.
    Osobiście też nie widzę (i pewnie nie zobaczę przez X lat) potrzeby zmieniania ani puszki ani tym bardziej szkieł - po prostu chciałbym widzieć, że coś się dzieje w systemie. E od początku nie było faworytem w dziedzinie DSLR ale mimo wszystko w skali światowej jest całkiem liczne grono posiadaczy szkieł pro i top-pro, którzy nie chcieliby mieć poczucia, że utopili nawet dziesiątki tysięcy USD.
    Użytkownicy entry-level nigdy nie byli ważni dla producentów jeśli chodzi o długofalowość. Tu możesz wymienić "cały system" (zwykle max 2 szkła i body) po prostu kupując kolejny zestaw w sklepie.

Użytkownicy topowych szkieł maja gorzej. Odczuł to Canon po wypuszczeniu EF. Pojawiła się wtedy akcja, ze bodajże 200/1.8L było wcześniej w wersji EF, a później FD - aż tylu fotoreporterów na świecie "obraziło się" na Canona. Tak samo na krótki czas wyszła seria (bodajże 5000szt) adapterów FD-EF firmowych do szkieł tele-photo. Ludzie patrzą na to czym robią "lepsi" od nich i tez to potem kupują.

Ja puszki zmieniam zdecydowanie częściej niż szkła - te drugie wolniej się starzeją...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

E system w segmencie pro nie przejdzie, od czasu wypuszczenia ostatniej puszki mija ponad dwa lata , nie wspominając o serii semi pro.
    Szkła są częściowo asymilowane przez system micro, i uważam że w tym systemie prędzej pokaże się body obsługujące komfortowo te obiektywy(4/3). Możliwe że olympus ma w planach nowy system oparty o większy czujnik, ale mogący jednocześnie obsługiwać 4/3, tak jak np sony a99, który obsługuje ff i aps.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    E system w segmencie pro nie przejdzie, od czasu wypuszczenia ostatniej puszki mija ponad dwa lata , nie wspominając o serii semi pro.
    To akurat nie problem - żaden czołowy gracz nie wypuszcza co roku puszek pro Co roku wychodzą korpusy amatorskie żeby nabijać kasę, mniej więcej co półtora semi-pro będą zapowiedziami czegoś większego i na koniec, po 2 latach ląduje odświeżona nowa puszka. A to, że Olek przegiął i postanowił robić to co trzy ...

Szkła są częściowo asymilowane przez system micro,
    Niekoniecznie - ja bym powiedział, że systemy się bardzo fajnie uzupełniają.

i uważam że w tym systemie prędzej pokaże się body obsługujące komfortowo te obiektywy(4/3).
    To akurat (nie)stety jest możliwe - wszystko zależy od elektroniki... oby chociaż dało się to trzymać w rękach i miało więcej przycisków niż OM-D oraz wyświetlacz z ustawieniami

Możliwe że olympus ma w planach nowy system oparty o większy czujnik, ale mogący jednocześnie obsługiwać 4/3, tak jak np sony a99, który obsługuje ff i aps.
    Nie sądzę - zresztą to nie ma sensu (utrzymywanie 3(!) gałęzi szkieł) - stosując jasne stałki FT Sigmy czy Olkowe/Panasa z m43 masz GO niczym z FF - dla mnie osobiście FF obecnie to głównie marketing - technologia coraz lepiej daje sobie radę z gęstym upakowaniem pikseli na matrycy FT.
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    mogący jednocześnie obsługiwać 4/3, tak jak np sony a99, który obsługuje ff i aps.
    Zbyt mały Register Distance, nie wejdzie lustro.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Zbyt mały Register Distance, nie wejdzie lustro.
    Obawiam się, że lustro to pieśń przeszłości
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Obawiam się, że lustro to pieśń przeszłości
    Ja z kolei uważam, że lustro nie jest może pieśnią przeszłości, ale będzie ewoluowało w stronę tego, co obecnie oferuje Sony - aparatów z nieruchomym półprzepuszczalnym lustrem.
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

Uprawnienia umieszczania postów