Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: gwarancja aparatów i ochrona konsumencka

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kurde.Juz raz pisalem -mi to rybka jak to nazwac.Ma dzalac przez dwa lata i byc sprawne.Jesli nie to grata do sklepu i kasa lub naprawiac ma.
    Problem jest gdzie indziej.Dlaczego nikon w polsce daje rok a w niemczech dwa lata pomimo tego ,ze jestesmy w tej samej uni.
    Tak jak z tym wydluzeniem gwarancji.
    Wykupuje 3 Jahre Garante-verlängerung.Dla mnie czytajac to jest to przedluzenie gwarancji,ale ze wykupowac to moge w ubezpieczalni(rowniez) to juz odezwa sie glosy ze to zadne wydluzenie tylko polisa.H...niech bedzie i polisa.wazne ze uprawnia do tego co gwarancja.
    Oddając sprzęt w sklepie musisz wybrać drogę postępowania, może lepiej jakby od Ciebie to zależało, a nie od sprzedawcy
    Nikon w Polsce ma program 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony. Dotyczy to większości obecnego w sprzedaży sprzętu, starocie typu D90 i D3000, obiektywy D, itd. nie są objęte dodatkowym rokiem. Można zatem stwierdzić, że Nikon daje w chwili obecnej 2 letnią gwarancję, podobnie jak Olympus, Samsung, Sony, Panasonic, Sigma, Nissin, Tamron, Fuji i pozostałych marek nie jestem pewnien, bo ich nie sprzedaję. Canon jako jedyny z wielkich, czy to małpka za 200 zł czy eLka za 9999zł, daje rok gwarancji.
    Ostatnio edytowane przez dao ; 6.08.12 o 10:32
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Fuji daje chyba tylko 1 rok gwarancji.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    Oddając sprzęt w sklepie musisz wybrać drogę postępowania, może lepiej jakby od Ciebie było to zależne, a nie od sprzedawcy
    Ale ja nic nie wybieram.Kupilem np wiertarke.Po 23 miesiacach i zrobieniu dziennie 500 otworow sie zepsula.Ide do sklepu,klade wiertarke na lade i mowie,ze nie dziala.Sprzedawca patrzy i mowi.Kurde,ale juz nie mamy takich w programie,chyba produkuja juz nowsze.Kiwam ze zrozumieniem glowa i wyciagam reke po kase.Sprzedawca,bierze otwiera kase,wrzuca kwote z kwitka i wyplaca dziegi przepraszajac za klopot.W innym wypadku pyta czy na czas naprawy potrzebuje zastepczej wiertarki.Chyba,ze kupowalem w Praktikerze,Aldi,Lidlu-tam nie dyskutuja.Oddaja kase od razu,chyba,ze aktualnie rzucili znowu takie same sezonowo to wymieniaja.
    Po co mi sobie glowe zaprzatac niepotrzebnymi sprawami,czy to rekojmia czy polisa czy jeszcze co innego.Ma dzialac dwa lata i koniec bo inaczej ........

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Tylko jeszcze jest pytanie na co daje gwarancje producent ?

Kolega kupil kompakt FinePix i po tygodniu pokazal mu sie paproch na matrycy.
    Jak sie okazalo... Naprawa gwarancyjna nie obejmuje zabrudzen na matrycy.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Pozdrawiam
    Na przykładzie Samsunga EX1 Ci odpowiem, bo miałem ostatnio taką reklamację: syf na matrycy traktowany jest jako wada powstała w skutek niewłaściwego użytkowania, jednak Samsung warunkowo zabrudzenie usunął. Moim zdaniem głupota, ponieważ obiektywy w kompaktach zasysają brudy do wnętrza aparatu, więc jest to sprawa konstrukcyjna, a nie użytkowa.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

w polsce okres rękojmi wraz okresem gwarancji musi wynosić 24 miesięce. To znaczy, że jeżeli gwarancja wynosi 6mies to rękojma wyniesie 18mies. Diabeł tkwi w szczegółach, bo gwarancja ogranicza nasze przywileje, a rękojma je rozszerza. Np w gwarancji może brakować zapisu o liczbie napraw. W wyniku takiego zapisu sprzęt może być naprawiany w nieskończoność. Czyli długość gwarancji nie musi być dla nas dobrodziejstwem.
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Pozdrawiam
    . Az trudno sobie wyobrazić taki numer.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

A czy dalej istnieje - w kwestii niezgodności towaru i umową- założenie, że do 6 miesięcy istnieje domniemanie, że wada istniała w chwili zakupu, a po upływie 6 miesięcy kupujący musi to udowodnić?

Mirku- zapisy mamy pewnie podobne.
    Róznica- i to kosmiczna- jest w ich egzekwowaniu i mozliwości dochodzenia swoich uprawnień. W tej kwestii jesteśmy na poziomie przysłowiowej czarnej Afryki.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar jozinzbazin
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki(okolice)
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Ja tam wiem,ze mając system Olympusa nie muszę dochodzić żadnych praw, nic nie muszę ubezpieczać,ani przedłużać. Nikt z serwisu nie przepycha się o jakieś detale,są kompetentni i uprzejmi. W innym wątku pisałem,że wczoraj padła mi ładowarka BCM-5,a dziś na koszt Olka już pojechała do naprawy,czy wymiany. Byłem przekonany,że na korpus mam 2 lata,ale, że na ładowarkę... ?!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    ...Mam to w d...jak to nazwac...
    To świadczy tylko o Tobie a od tematu sprytnie uciekasz nie potrafiąc uzasadnić.
    Wiem, wiem masz to w d...
    Pozdrawiam.