Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Ochrona LCD E-520

Awatar lordmoll
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Ochrona LCD E-520

Witam

Mam zamiar sobie sprawić jakąs filie na wyświetlacz do mojego E-520.

Wszystkie metody nakładania zawierają info że należy folie pomoczyć w wodize zplynem do mycia naczyń.

Tylko czy jak nałoże taką folie to czy woda nie przypadek nie dostanie się pod wyświetlacz (krawedziami dokoła wyświetlacza)??

Mam pewne obawy co do tej metody. Napiszcie czy próbowaliście tej metody i czy jest ona bezpieczna??

pozdr.
    E-3, ZD 12-60mm SWD, FL-50R

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wszystko będzie OK przecież z tej folii woda sie lała nie będzie...

Pozwodzenia.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Szukajka ze słowem folia, jest cały watek o tym
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Awatar lordmoll
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Przepatrzyłem te wątki dotyczące folii ale tam niewiele pisało o metodach.
    Chchiałem się dowiedzeć jak inne osoby z tym poradziły.

No tylko wiadomo że spod foli jakis lekki nadmiar może wleciec w tą krawędź, ale myśle że
    ten wyświetlacz jes do puszki jkoś przyklejony i woda do środka nie wpłynie

thx
    E-3, ZD 12-60mm SWD, FL-50R

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A ja zamiast folii kupiłem szybkę ze szkła hartowanego- jak sie podrapie to tez można wywalić a nie zmienia jakości obrazu.
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Talking

Mam taką folię od kilkunastu miesięcy firmy Digital Opticam (uniwersalna folia ochronna z akcesoriami) zakupioną w RtvEuro za ok.15 zł.
    Są tam:5 arkuszy folii zabezpieczającej(wycinamy rozmiar wg.uznania)20 szt. 2,5",
    1 mokra ściereczka czyszcząca,
    1 sucha ściereczka czyszcząca,
    1 zgniatarka...

W środku jest także instrukcja użytkowania(5 kroków)w języku polskim i angielskim.

Jest tez napisane,że folia ta zabezpiecza przed porysowaniem,odblaskami,ścieraniem się i uszkodzeniami oraz redukuje odbicia i poprawia widoczność...

Osobiście polecam...aparat nadal działa!!!

ps.używam jej także na moim Spv M650(ekran dotykowy) i jak narazie żadnych zastrzeżeń...

Pozdrawiam
    E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lordmoll Zobacz posta
    Witam

Mam zamiar sobie sprawić jakąs filie na wyświetlacz do mojego E-520.

Wszystkie metody nakładania zawierają info że należy folie pomoczyć w wodize zplynem do mycia naczyń.

Tylko czy jak nałoże taką folie to czy woda nie przypadek nie dostanie się pod wyświetlacz (krawedziami dokoła wyświetlacza)??

Mam pewne obawy co do tej metody. Napiszcie czy próbowaliście tej metody i czy jest ona bezpieczna??

pozdr.
    Witam

Wydaje mi się, że moczenie folii nie jest konieczne - jeśli kupisz taką do docinania, na ekran np. palmtopa. Działa, chroni, można wymieniać. Podobnie folijka z zestawu czyszczącego dostępnego w sklepach (np. Fotojoker).
    Fajnym rozwiązaniem byłaby nakładka na ekran, taka jak w Nikonie D80...
    Ciekawe, czy jest coś takiego na Olympusy

Pozdrawiam

Pat

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja próbowałem kilka różnych fili, na mokro i z klejem, ale nie byłem z tego wynalazku zadowolony. Zawsze obraz po naklejeniu foli był, zależnie od kąta patrzenia, jakby trójwymiarowy, dziwnie mieniący się, czy jak by to określić. Sam fakt zakładania foli też sprawia pewne trudności. Pęcherzyki powietrza, mikro pyłki, czy inne rzeczy powodują że pod folią mamy maleńkie punkciki nie przylegania. Sama folia też nie jest idealnie równa, ma różne prążki, nierównośći co powoduje zniekształcenia obrazu. Kupiłem szybkę (teraz jest ich duży wybór) i "to jest to" Polecam szybki, folie to nie jest to.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Wink

...a może zamiast moczyć całą folię wystarczy kilka kropel na nią?...kiedyś właśnie też miałem podobny dylemat..co prawda naklejałem na wyświetlacz w fuji...ale spoko...woda była potrzebna po to aby folię można przesunąć na wyświetlaczu, lepiej ja wóczas dopasować do rozmiarów wyświetlacza...polecam folię brando...jest faktycznie dobra...trochę drogawa wzgledem innych - do kupienia na alledrogo...jest to folia bezklejowa...

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    nie wystarczy kilka kropel ponieważ musi byc po całości ładnie ''namoczona''
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?