www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A jak jest w Niemczech z produktami Apple? Bo kiedys patrzylem na niemiecki amazon to 2 lub 3 letnia gwarancje można dokupic ale nie znam na tyle niemieckiego aby byc pewnym.
Nie mylcie gwarancji z ochrona konsumencką:
Jeśli towar kupuje osoba fizyczna, to dysponuje wobec sprzedawcy 2 letnią ochroną konsumencką wynikającą z ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.
Jeśli wada ujawnia się w tym okresie to kupujący może od sprzedawcy żądać wedle jego wyboru naprawy albo nowego egz. towaru.
Jeśli chodzi o gwarancję, to nie ma tu dodatkowych regulacji ustawowych. Wszystko reguluje dokument gwarancji.
Czyli jak kupisz na firmę to jeżeli producent daje tylko rok to nie obroni Cie 2 letnia ochrona konsumencka.
do pers: w Polsce tez mozesz przedłużyć gwarancje za odpowiednia opłatą. Ale to niema nic współnego z obowiązujacym prawem. Działa to na zasadzie ubzepieczenia . NP 20 wykupi a jednemu sie w tym czasie popsuje - wiecie jaki to zysk dla firm wprowadzajacych takie praktyki ? Chcialbym ta kase która im zostaje.
Ostatnio edytowane przez Jd ; 6.08.12 o 09:50
Tak jak z innymi przedluzkami.Wykupujesz wydluzenie gwarancji.O dwa lub trzy lata.Apple tez to stosujeCzyli powiedzmy masz teraz 5 lat gwarancji.Dwa daje Ci przepis unijny i trzy dodatkowa umowa.Nie ma zadnych roznic w tym okresie dwu i trzy letnim.Nie ma rowniez tzw udzialu wlasnego przy rozliczaniu naprawy lub zwrotowi gotowki.
Syn mial wykupiona gwarancje na 5 lat na pralke.Miesiac przed uplywem sie spsula.Oddali kase,bo juz nie mieli takich w programie.Chyba nawet producent juz robil inne niz ta.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
To nie dodatkowa gwarancja, tylko polisa ubezpieczeniowa.
Wiele razy zwracałem do sklepów różne rzeczy i nikt nigdy nie żądał ode mnie gwarancji, tylko paragon.Najczęściej zwracali pieniądze, bez problemu.
zdanie klucz w podlinkowanym tekście:Mylisz wciąż Mirku gwarancję z niezgodnością towaru, tak samo mylące są takie artykuły mylące pojęcia. Jesteśmy tak samo cywilizowani jak zachodnia część Europy, oni mają dwa lata, my mamy dwa lata - się popsuje ścieżka postępowania jest identyczna. Różnica między gwarancją producenta, a niezgodnością towaru z umową jest znaczna, ta druga daje konsumentowi dużo większe uprawnienia, a swoje prawa lepiej znać zwłaszcza w tak kłopotliwych sytuacjach jak popsucie się sprzętu.Gwarantem zawsze jest sprzedawca.
Ja bym wysłał do serwisu, bo po pierwsze: nigdzie nie trzeba chodzić, bo po towar przyjeżdża kurier; po drugie: jest szybciej, bo nigdy nie wiadomo, jak długo sklep będzie zwlekał z wysyłką do serwisu.
Kurde.Juz raz pisalem -mi to rybka jak to nazwac.Ma dzalac przez dwa lata i byc sprawne.Jesli nie to grata do sklepu i kasa lub naprawiac ma.
Problem jest gdzie indziej.Dlaczego nikon w polsce daje rok a w niemczech dwa lata pomimo tego ,ze jestesmy w tej samej uni.
Tak jak z tym wydluzeniem gwarancji.
Wykupuje 3 Jahre Garante-verlängerung.Dla mnie czytajac to jest to przedluzenie gwarancji,ale ze wykupowac to moge w ubezpieczalni(rowniez) to juz odezwa sie glosy ze to zadne wydluzenie tylko polisa.H...niech bedzie i polisa.wazne ze uprawnia do tego co gwarancja.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie