Strona 14 z 57 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 565

Wątek: quo vadis micro 4/3

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: quo vadis micro 4/3

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Karol, racja, Tamron więcej tego sprzedaje, więc może bardziej obniżyć cenę. Ale z drugiej strony Oly powinien być chyba łatwiejszy w produkcji z powodu mniejszej matrycy, mniejszej odległość bagnetu od matrycy oraz braku stabilizacji. Więc pewnie dało by radę zrobić taki obiektyw za rozsądną cenę. Wiem, wiem, zaraz ktoś napisze "marzyciel"
    Sytuacja chyba jest bardziej skomplikowana niż nam się wydaje. Patrząc z perspektywy łatwości produkcji, nakładu materiałów itp. to taki Lumix 20 to powinna być pestka, ot. naparstek . Szkło tanie nie jest, niestety nikt nie chce mu zrobić konkurencji...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Olek spaprał sprawę, dając w swojej 17-tce światło f/2,8. Gdyby to było f/1,8, to Panas by kosztował połowę tego, co teraz - tyle, co m.ZD 45.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Olek spaprał sprawę, dając w swojej 17-tce światło f/2,8. Gdyby to było f/1,8, to Panas by kosztował połowę tego, co teraz - tyle, co m.ZD 45.
    Myślisz, że to przypadek ?
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Jeśli Samsung wkłada do kompakta szkło bijące mikrokit zakresem ogniskowych i równoważne jasnością, to nie ma co pisać o kosztach. Po prostu Olek musi dać jaśniejszy mikrokit za rozsądne pieniądze, albo peny zostaną połknięte przez zaawansowane kompakty. Nie oszukujmy się, miłośnicy stałek nie utrzymają systemu.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

"jak przekonać potencjalnego klienta do wyboru m4/3 (bądź ogólnie bezlusterkowca) zamiast tanią lustrzankę?" - a po co przekonywać? Niech wybiera to co mu bardziej pasuje.

---------- Post dodany o 13:27 ---------- Poprzedni post był o 13:12 ----------

Ha, ha, było by bardzo miło, ale każdy wie, że barierą wejścia w FF jest cena puszki. Najtańsza puszka kosztuje 7500zł, za to można już złożyć cały ładny komplet APS-C czy micro4/3.
    Jak dla mnie bariera do przejścia nie była cena puszki tylko cena L-ki 100-400 ze stabilizacją. Bariera nie do przejścia przy jakości obrazka z ZD 50-200 i róznicy cen tych obiektywów.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Pewnie wymagania "szybkiej" mechaniki to taka marketingowa gadka, aby usprawiedliwić ceny. Jakoś 12-50mm może być szybki i niedrogi
    Jest szybki i niedrogi bo jest mały, lekki i CIEMNY.
    Jakby był jasny to byłby duży, ciężki i powolny (albo szybki ale głośny itd).
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jak dla mnie bariera do przejścia nie była cena puszki tylko cena L-ki 100-400 ze stabilizacją. Bariera nie do przejścia przy jakości obrazka z ZD 50-200 i róznicy cen tych obiektywów.
    4/3 ma mocne punkty. Szkoda, że tylko punkty. Poza tym L-ka zależnie od matrycy jest albo dłuższa, albo jaśniejsza, ale to już kwestia osobistych preferencji. problemem w m4/3 nie jest cena ZD 50-200, tylko cena 75/1,8. Będzie urealnienie cen albo deja vu z dużego 4/3.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Jest szybki i niedrogi bo jest mały, lekki i CIEMNY.
    Jakby był jasny to byłby duży, ciężki i powolny (albo szybki ale głośny itd).
    Dlaczego miałby być duży i ciężki? Panasonic 12-35 f/2.8 nie jest ani duży, ani ciężki, waży prawie tyle samo co Olympus 14-150, nawet rozmiar filtra mają taki sam. Pewnie teoretyczny 14-42 f/2.8 byłby podobnych rozmiarów. A przecież 14-150 jest dość szybki i cichy ... i za rozsądną cenę.

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Sytuacja chyba jest bardziej skomplikowana niż nam się wydaje. Patrząc z perspektywy łatwości produkcji, nakładu materiałów itp. to taki Lumix 20 to powinna być pestka, ot. naparstek . Szkło tanie nie jest, niestety nikt nie chce mu zrobić konkurencji...
    No właśnie, brak konkurencji robi swoje.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 30.07.12 o 20:41

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Tamron 17-50 to obiektyw produkowany z mocowaniem pod wszystkie popularne bagnety dla matryc APS-C. Ta skala produkcji jak przypuszczam ma wpływ na cenę. Obawiam się, że cena postulowanego 14-42 f/2.8 byłaby wyższa. Tamron z jednej strony jest w m.4/3 (nie mam pojęcia co to oznacza w praktyce), z drugiej jest związany z Sony, które z kolei jest raczej średnio zainteresowane dobrostanem sprzętowym w m.4/3, bo to konkurencja dla ich Nexów.
    Jak sobie patrzę na obrazki jakie generuje z Penem mój ZD 14-54, to ja chcę to szkło w wersji m.4/3, tym bardziej, że nawet z MMF-2 jest jeszcze akceptowane jeżeli chodzi o wielkość. Zastanawiam się nawet czy nie zamienić wersji I na II, bo AF po kontraście w I ogranicza zastosowanie obiektywu do motywów statycznych i bardzo spokojnego fotografowania. Muszę przetestować na ile ver. II zmienia sytuację.
    Jak będziesz - to popróbujesz
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Dlaczego miałby być duży i ciężki? Panasonic 12-35 f/2.8 nie jest ani duży, ani ciężki, waży prawie tyle samo co Olympus 14-150, nawet rozmiar filtra mają taki sam.
    Ale ostrością nie grzeszy skoro jest w pewnych warunkach gorszy lub porównywalny z kitem 14-45 f/3.5-5.6.

Wnioski na podstawie strony:
    http://www.wlcastleman.com/equip/rev...5m43/index.htm
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1