Strona 4 z 57 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 565

Wątek: quo vadis micro 4/3

dzarro
    Gość

Odp: quo vadis micro 4/3

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Chyba trochę przesadzasz, dzarro. Canon robi minimum, jakie musi robić, żeby utrzymać pozycję. Póki co mu to wystarczy.
    Może przesadzam - ale wydaje mi się, że jak Canon wprowadzał tę swoją 18-pierdylową matrycę to m4/3 raczkowało. A teraz m4/3 jest juz w innej epoce a Canon dalej tłucze tę swoją średnio udaną osiemnastkę. Co oni robią poza foto i drukarkami czy innymi xero? Samsung czy Sony to mogą sobie super matryce wymyślać bo jednocześnie pracują nad dziesiątkami innych rozwiązań. Wszystkie przykłady pokazują, że firmy o zbyt wąskim zakresie działalności - nawet Nikon - musza znać swoje miejsce w szeregu i kooperować z silniejszymi. Oczywiście oni mogą jeszcze długo jechać na swoim imidżu - może nawet cichcem kupować od kogoś matryce, pytanie tylko - od kogo.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Ja bym się o Canona nie martwił, to firma z potencjałem, która przypadkiem wypracowuje zysk, w odróżnieniu od niektórych kolosów.
    Canon robi też matryce OLED, półprzewodniki, rzutniki multimedialne i jeszcze parę rzeczy.
    Sony za to ostatnio odnotowuje straty, w audio dawno stracili pierwsze miejsce, w elektronicznej rozrywce też nie są najlepsi. Jakoś nie radzą sobie najlepiej.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    ...teraz m4/3 jest juz w innej epoce a Canon dalej tłucze tę swoją średnio udaną osiemnastkę.
    Dobra, dobra... Póki co to ta "matryca z innej epoki" pojawiła się jak na razie tylko w jednej puszce. Cała reszta to jeszcze poprzednia epoka albo nawet gorzej - wszystkie PENy i Panasy. Jak Panas tłukł mocno przeciętne 12-megapikselowe LiveMOSy to było dobrze. Robi to nadal, ale to już nieistotne, bo w jednym Olku pojawiła się lepsza matryca i teraz można się poznęcać nad Canonem. Czy to aby nie trąci trochę hipokryzją?

Co oni robią poza foto i drukarkami czy innymi xero? Samsung czy Sony to mogą sobie super matryce wymyślać bo jednocześnie pracują nad dziesiątkami innych rozwiązań.
    Jakoś nie dostrzegam zalet dla produkcji matryc, jakie płynęłyby z doświadczenia w produkcji telewizorów i odkurzaczy. Sony ostatnio robi porządne matryce, ale to dlatego, że po prostu się przyłożyli. Nie pomogły mu w tym Walkmany, tak jak Canonowi nie pomogą kalkulatory, a Olympusowi dyktafony.

Wszystkie przykłady pokazują, że firmy o zbyt wąskim zakresie działalności - nawet Nikon - musza znać swoje miejsce w szeregu i kooperować z silniejszymi.
    Które przykłady?

Oczywiście oni mogą jeszcze długo jechać na swoim imidżu - może nawet cichcem kupować od kogoś matryce, pytanie tylko - od kogo.
    A co za różnica, czy kupią, czy sami wyprodukują? Niech kupią od Zelmera albo wykupią know-how od Electroluksa. Nasza wiedza na ten temat jest zerowa i wszelkie rozważania są tu tak samo bezsensowne, jak to, skąd Volkswagen będzie brał silniki, bo np. już go wyprzedziła Toyota, która robi silniki cichsze, bardziej oszczędne i bardziej pachnące. Dajcie spokój...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

A coś sobie przypomniałem.
    Jak wygląda ostrzenie po kontraście u Canona? Jak pamiętam to Live View u Canona był jednym z najsłabszych i musieli popracować nad tym jeśli chcą zawojować w segmencie bezlusterkowców.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Mam podobne wrażenie jak epicure, Canon daje minimum tego co musi aby dany produkt dobrze sprzedać. Dobrym przykładem na to jest seria 5D. W 5D MKII mógł dać lepszy AF, ale bardziej mu się opłacało dać słabszy. 5D MKII i tak sprzedał się bardzo dobrze, a jednocześnie bardzo dobrze sprzedaje się teraz 5D MKIII. Podobnie jest z wieloma innymi produktami. Po prostu nie opłaca się dać od razu idealnego aparatu, bo potem ludzie nie będą mieli powodów do kolejnego zakupu. Moim zdaniem to jest kwestia strategii, a nie potencjału. I jak widać po wynikach finansowych taka strategia bardzo się Canonowi opłaca. A jakie technologie Canon skrywa w swoich szufladach to my i tak nie wiemy.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Mało, żaden inny system nie ma takiego odjechanego AF. To nie przypadek, że te obiektywy mają oznaczenie STM zamiast USM.
    Pobaw sie nikonem 1, mysle ze zweryfikujesz swoje poglady dotyczace odjechanego AF.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

dzarro
    Gość

Mnie od tej firmy odrzuca - właśnie za taką postawę robienia łaski. Czyli jak się to mówi - "Łaski bez"!

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Ciesze sie, ze pojawia sie nastepna konkurencja dla Olympusa no i ciesze sie, ze dali matryce APS-C.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Mnie od tej firmy odrzuca - właśnie za taką postawę robienia łaski. Czyli jak się to mówi - "Łaski bez"!
    Mi też to niezbyt się podoba. Ale przecież firma nie jest po to aby robić klientowi dobrze tylko po to aby osiągać zyski. A osiąganie zysków jak na razie wychodzi im bardzo dobrze. Więc nie uczmy ich biznesu. Jedyne co możemy na to poradzić to wybrać sprzęt konkurencji (jeśli jest lepszy).

Jd
    Gość

Tak czytam , czytam i nijak mi to nie pasuje do tytułu wątku