Strona 207 z 475 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217257307 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.061 do 2.070 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Zastanawiałem się nad OMD, ale na żywo miałem mieszane uczucia, jak dla mnie po prostu za mały, zresztą stylistycznie nie pasuje mi że udaje niejako lustrzankę(tak jak pen dalmierza), dla mnie om to jednak lustro, ale to tylko moja opinia.

Czy ktoś się orientuje czy będzie jakiś następca e-5?
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez elfior Zobacz posta
    Fotografuję krajobrazy, naturę, a przede wszystkim obiekty zabytkowe w tym wnętrza (kościoły), a tam ze światłem wiadomo jak jest. Dlatego też tak bardzo zależy mi na bardzo dobrym wysokim ISO. Więc: który z tych dwóch?
    Nie mam żadnego z tych aparatów, ale ponieważ głównie fotografuję krajobraz, wiec zwrócę uwagę na kilka moim zdaniem istotnych elementów wartych przemyślenia przy wyborze miedzy tymi dwoma aparatami w kontekście tego typu fotografii.
    Osobiście bym skłaniał się do EM5. Dlaczego? Skoro krajobraz, to generalnie przyda Ci sie większa głębia ostrości, a o tą łatwiej w EM5 z uwagi na mniejszą matrycę. Już przy f5.6 jest spora. Dzięki temu będziesz mógł stosować mniejsze ISO w trudnych warunkach, a osiągniesz taką samą GO jak bardziej przymknięta przysłoną w nexie na większym iso.
    Poza tym EM5 ma stabilizację w body, także będzie Ci działać zawsze kiedy będziesz chciał i z każdym obiektywem, do nexa 7 musiałbyś mieć obiektywy ze stabilizacją (nie orientuje sie ile ich ma sony i jak ona działa). Stabilizacja na pewno przyda Ci się we wnętrzach.
    Iso może ciut lepsze mieć nex, choć różnica nie jest pewno duża. Te nowe matryce mają zbliżone osiągi. Ale te dwie okoliczności pozwalają moim zdaniem tą różnicę zmarginalizować.
    Trzecia okolicznością przemawiającą za EM5 to uszczelnione body. W fotografii krajobrazu to poważna zaleta.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Panie i Panowie...mam ogromną prośbę...chcę kupić bezlusterkowca: Nex-7 lub OM-D.Problem polega na tym, że potrzebuję aparatu,który ma dobre wysokie ISO. Fotografuję krajobrazy, naturę, a przede wszystkim obiekty zabytkowe w tym wnętrza (kościoły), a tam ze światłem wiadomo jak jest. Dlatego też tak bardzo zależy mi na bardzo dobrym wysokim ISO. Więc: który z tych dwóch? Proszę tylko nie karzcie mi oglądać sampli, ...potrzebuje opinii..Wiem, ze to jest forum Olympusa i wątek OM-D, ale liczę na rzetelność
    Z tej dwojki to EMD - chocby ze wzgledu na kiepska dostepnosc szerokich szkiel dla NEX'a. Pytanie dlaczego akurat bezlusterkowce? Do krajobrazow a zwlaszcza niskiego ISO lepiej sie sprawdza FF

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    Zastanawiałem się nad OMD, ale na żywo miałem mieszane uczucia, jak dla mnie po prostu za mały, zresztą stylistycznie nie pasuje mi że udaje niejako lustrzankę(tak jak pen dalmierza), dla mnie om to jednak lustro, ale to tylko moja opinia.

To jaki Ty styl stylistyczny reprezentujesz??.Wielu chcialoby by miec wiekszego,tez na zywo maja mieszane uczucia.Ale z czasem sie dopasowuje wszystko,Powoli dochodzimy do tego,ze nie o wielkosc tu chodzi i nie o udawanie.Zycie to nie lustro,jest troche inne jak jego odbicie.

Co do nastepcy E 5 to trza zobaczyc co po nim tam produkuja i mamy nastepce.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta

Co to znaczy "stylistycznie udaje niejako lustrzanke (tak jak pen dalmierza)"? Rozumiem ze bezlusterkowce powinny teraz wygladac jak Lytro? Troche rozsadku - LVF gdzies sie musi miescic a biorac pod uwage fakt ze jego umiejscowienie w srodku jest najbardziej uniwersalne to tam musi byc wypuklosc. Co do E5 - szczegoly zna tylko Oly. Niby pisza ze bedzie nastepca ale bez konkretow

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sebol1975 Zobacz posta
    Nie pisałem o dużej lustrzance tylko takiej pokroju mojego D90. Gdyby nie miniaturyzacja, która tym razem nie została zaprojektowana kosztem jakości i wygody, to jaki dla mnie byłby sens zamieniać D90 na OM-D z gripami ? No może tylko mniejsze i lżejsze obiektywy i świetny design. Piszę to jako amator, który odkrył że znowu może wziąść aparat ze sobą przy każdej okazji. Gripy mi tego nie ułatwią.
    To Nikon D3200 jest jeszcze mniejszy od D90.
    Ale jak dla mnie nadal mają się nijak do OM-D. Mi OM nawet z gripem się zmieści w małej torbie, Tobie nie i to jest OK. Bo każdy z nas może sobie wybrać zestaw jaki mu pasuje. Czasami lubię w ręku czuć aparat i wtedy wybieram sobie większy zestaw, a na wycieczki zawsze mogę odkręcić gripa, jeśli minimalizuję wagę.
    OM z gripem i 12-50 jest mniejszy od Nikona z 17-55, więc tak czy tam oszczędzamy nieco na wielkości.
    Ale jak pisałem, każdy może sam ocenić, czy grip jest dla niego niezbędny, czy wręcz robi mu różnicę w mobilności zestawu.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Panie i Panowie...mam ogromną prośbę...chcę kupić bezlusterkowca: Nex-7 lub OM-D.Problem polega na tym, że potrzebuję aparatu,który ma dobre wysokie ISO. Fotografuję krajobrazy, naturę, a przede wszystkim obiekty zabytkowe w tym wnętrza (kościoły), a tam ze światłem wiadomo jak jest. Dlatego też tak bardzo zależy mi na bardzo dobrym wysokim ISO.
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    W PENy bym się teraz nie pchał, Bodzip z tego co pamiętam ma jasne szkła, na zwykłych, ciemnych zoomach przewaga wysokiego ISO w OMD będzie wyraźna.
    Namieszam trochę
    Bardzo dobre wysokie ISO nigdy nie jest tak dobre jak ...niskie ISO . Osobiście przy założeniach elfior'a zastanowiłbym się czy potrzebuję bardzo szybkiego, uszczelnionego, ale jednak nie taniego aparatu, tym bardziej jakbym miał go używać ze "zwykłymi, ciemnymi zoomami". Znacznie imho lepiej mieć jasne szkła nie zmuszające do forsowania ISO i dające naprawdę dobry obrazek, a jest kilka takich w m.4/3. Przy świadomym fotografowaniu krajobrazów, natury, tym bardziej wnętrz wysokie ISO to nie jest najlepszy pomysł. Rozpocząłbym więc wybieranie sprzętu od szkiełek, a body kupiłbym takie na jakie zostałoby kasy, nawet jakby to miał być E-PL1 (notabene bardzo dobry szczegół i 100 ISO, chociaż nie natywne).
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

...chcę kupić bezlusterkowca: Nex-7 lub OM-D.Problem polega na tym, że potrzebuję aparatu,który ma dobre wysokie ISO.
    OM-D ma lepsze wysokie czułości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Panie i Panowie...mam ogromną prośbę...chcę kupić bezlusterkowca: Nex-7 lub OM-D.Problem polega na tym, że potrzebuję aparatu,który ma dobre wysokie ISO. Fotografuję krajobrazy, naturę, a przede wszystkim obiekty zabytkowe w tym wnętrza (kościoły), a tam ze światłem wiadomo jak jest. Dlatego też tak bardzo zależy mi na bardzo dobrym wysokim ISO. Więc: który z tych dwóch? Proszę tylko nie karzcie mi oglądać sampli, ...potrzebuje opinii..Wiem, ze to jest forum Olympusa i wątek OM-D, ale liczę na rzetelność
    W poprzedni weekend będąc w Puławach robiłem zdjęcia w kościołach (OM-D + Panasonic 14mm). Żadnych problemów ze zrobieniem ostrych zdjęć. ISO miałem ustawione na max 800.

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    To Nikon D3200 jest jeszcze mniejszy od D90.
    Ale jak dla mnie nadal mają się nijak do OM-D. Mi OM nawet z gripem się zmieści w małej torbie, Tobie nie i to jest OK. Bo każdy z nas może sobie wybrać zestaw jaki mu pasuje. Czasami lubię w ręku czuć aparat i wtedy wybieram sobie większy zestaw, a na wycieczki zawsze mogę odkręcić gripa, jeśli minimalizuję wagę.
    OM z gripem i 12-50 jest mniejszy od Nikona z 17-55, więc tak czy tam oszczędzamy nieco na wielkości.
    Ale jak pisałem, każdy może sam ocenić, czy grip jest dla niego niezbędny, czy wręcz robi mu różnicę w mobilności zestawu.
    Jeszcze w kwietniu miałem D300s, Nikkora 17-55, 3 inne stałki.... cały plecak to zajmowało i ważyło kilka co najmniej 4 kg.
    Teraz mam body i 3 stałki, waga: (uwaga!) 1 kg
    E-M5 | 12-40 | 75

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    Jeszcze w kwietniu miałem D300s, Nikkora 17-55, 3 inne stałki.... cały plecak to zajmowało i ważyło kilka co najmniej 4 kg.
    Teraz mam body i 3 stałki, waga: (uwaga!) 1 kg
    Czy dzięki temu robisz lepsze zdjęcia ?
    Rolleicord, Canon
    flickr

Uprawnienia umieszczania postów