Strona 169 z 475 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179219269 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.681 do 1.690 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Do mnie paczka przyszła wczoraj, zdążyłem wybrać się na krótki spacer i trochę popstrykać w domu. Moje wrażenia są właściwie zgodne z tym co zostało ładnie wypunktowane nieco wyżej. Ergonomia ok, chociaż grip chyba wkrótce też sobie sprawię. Kitowy 12-50 ostrością nie grzeszy, ale przyda się na deszczowe dni
    Na razie zapiąłem 14-150. Stabililizacja super. Podpiąłem armatę w postaci Taira 4,5/300, 1/25s wygląda ostro.
    Jak na razie zawiodłem się na jednej funkcji: przy robieniu zdjęć korzystam głównie z EVF i jako okularnik wybrałem styl 2, ten z nieco mniejszym kadrem i parametrami pod spodem. Niestety z niewiadomych powodów ten styl nie jest dostępny, gdy wyłączony jest czujnik oka. Pojawia się zresztą nawet stosowne info na ekranie, tylko czemu takie ograniczenie?
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 12.05.12 o 19:12

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

A czemu chcesz mieć wyłączony czujnik oka? Czyżby niewłaściwie reagował na zbliżenie?
    Przecież obraz z matrycy na ekranie i tak pojawia się dopiero po przyciśnięciu przycisku koło wizjera.
    Ja też noszę okulary i też używam tego stylu, a czujnik oka działa w moim przypadku perfekcyjnie, lepiej niż ten w X100.

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tomtomek Zobacz posta
    A czemu chcesz mieć wyłączony czujnik oka? Czyżby niewłaściwie reagował na zbliżenie?
    Tomek
    Praktycznie zawsze korzystam z EVF i po prostu nie chcę, by ciągle coś tam się pojawiało na wyświetlaczu. Włączę na stałe EVF i mam spokój

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Skoro ten temat znowu został poruszony to poprosiłbym znowu o test jak te wszystkie nowe konstrukcje (nie tylko E-M5), które kręcą 30/60 kl./s zachowują się w Polsce w sztucznym oświetleniu.

Warunki testu:
    - źródło światła: POJEDYNCZA świetlówka (taka długa rura) jako jedyne źródło światła - jedna a nie dwie (jak będą dwie to drugą wykręcić), ani żarówka energooszczędna
    - lampa starego typu ze starterem - świetlówka musi kilka sekund migać zanim ostatecznie się zapali.
    Przy takich warunkach lampa powinna 50 x na sek. zapalać się i gasnąć.

I pytanie na koniec:
    obraz będzie migał czy nie?
    Pewnie taki test "na zamówienie" ktoś zrobi, ale trzeba troszkę poczekać. Natomiast trochę inne warunki oświetleniowe - klub muzyczny: w najbliższej przyszłości (pewnie jutro) na FB pojawi się film, który zrobiłem na występie klubowym kapeli Plasma Radio (pisałem w zaproszeniach - występ wczoraj wieczorem). Na razie czekam na montaż, który "się robi". Pierwsze wrażenia:
    - zero rolling shutter, to: http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...44660228_n.jpg - to jest klatka wyrwana z filmu, pałeczki perkusisty są proste
    - przy stroboskopie (czyli krótkich błyskach) - klatka jest naświetlona cała od góry do dołu,
    - na przebitkach robionych z ręki nie ma galarety
    Film robiony na 3 aparaty OM-D, dwa stacjonarne i jeden z ręki na przebitki, BB - auto, ISO 1600 i ostrość M. Pojawi się na FB w PlasmaRadio i moim.

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Praktycznie zawsze korzystam z EVF i po prostu nie chcę, by ciągle coś tam się pojawiało na wyświetlaczu. Włączę na stałe EVF i mam spokój
    A z tym akurat nie ma problemu:
    - ustawiasz włączony czujnik oka
    - przyciskiem obok wizjera wyłączasz podgląd na ekranie (bedą tylko ustawienia)
    - przyciskiem info zmieniasz to co jest na ekranie na ... ciemny ekran.
    Efekt jest taki, że na ekranie nie masz nic, a wizjer włącza się, gdy zbliżasz oko.
    Dodatkowy plus jest taki, że jak nie patrzysz przez wizjer, to jest wyłączony i nie zużywasz energii.

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

- przyciskiem info zmieniasz to co jest na ekranie na ... ciemny ekran.
    A rzeczywiście, jakoś mi to umknęło

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

E-M5 daje czadu: wyciąganie z cieni a 'la UniWB
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41501994
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dla mnie aparat idealny do E-M5 z matrycą, wizjerem i silnikiem jpg z X100

Pozdrawiam
    Tomek

Tomek, tak z ciekawosci, czemu nie zdecydowales sie na X-Pro1? Skoro masz X100 i lubisz Fuji kolory
    (trudno nie lubic), to wydaje sie, ze powinienes wrecz pokochac X-Pro1.
    Ma swoje dziwactwa, ale zdjecia zdecydowanie maja o wiele wiecej charkteru niz OMD.
    Zerknij chocby tu:

http://fujifilmru.livejournal.com/1004.html

takich zdjec nikt jeszcze z OMD nie pokazal...
    Ja czekam tylko na obiecany adapter do Leica M, mam nadzieje, ze skoro
    Fuji samo go wymysla, to ten aparat zrobi sie wrecz idealny.

Uprawnienia umieszczania postów