Strona 18 z 72 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 718

Wątek: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8

999 USD

Niech zrobia do tego porzadna pro puche w m4/3, bo to OMD to za male jest :P

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

@Thomasso - trzymałeś OMD z gripem? Dla mnie po podpięciu obu gripów całkiem przyjemnie się to trzyma.
    Nie jest to co prawda D200 z gripem, ale jest nieźle
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Optymalny to jest dla mnie takie cos jak E-30 z gripem. Nie ma opcji by OM-D nawet z kompletem gripow byl dobry.Poza tym.. jest pare niedociagniec, ktore moglyby mi przeszkadzac. Chcocby minimalny czas migawki 1/4000. Ostatnio robilem w pelnym sloncu zdjecia i n f/2 wychodzilo mi miedzy 1/6000 do nawet ekstremalnie 1/8000 zalezy od ustawienia. Jakbym mial uzyc f/1.8 byloby jeszcze gorzej. Owszem mozna filtr ND zalozyc, ale.. to juz kombinowanie.T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Nie piszę, że OMD jest doskonały, bo nie jest
    Jednak na większe korpusy w mikro chyba nie mamy co liczyć. Obawiam się, że jesteśmy mniejszością.

Szybsza migawka by się przydała, może wprowadzą jakąś formę migawki hybrydowej z szybkością poniżej 1/10000? Byle z kolei nie było bloomingu.
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Na tą chwilę tylko FT2, ale jest moc Oly - szkiełko ma mieć premierę dooopiero 18 czerwca i ma kosztować $800 czyli ztcp u nas, 3600 na wejściu.
    Przy prognozowanych 1200 EUR za dwa jasne? zumy Panasa to jest super promocja.
    18 czerwca to sennik lipcowy czyli paczka w sierpniu... czy Oly wie co to wakacje? :sitting on an angry chair:

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Na tą chwilę tylko FT2, ale jest moc Oly - szkiełko ma mieć premierę dooopiero 18 czerwca i ma kosztować $800 czyli ztcp u nas, 3600 na wejściu.
    Przy prognozowanych 1200 EUR za dwa jasne? zumy Panasa to jest super promocja.
    18 czerwca to sennik lipcowy czyli paczka w sierpniu... czy Oly wie co to wakacje? :sitting on an angry chair:
    3600 za szkło klasy 85/1,8 nie kryjące nawet małego obrazka... wiem, że kryć nie musi, ale jest to istotny czynnik cenotwórczy... pewnie będzie magiczne

darkelf
    Gość

Bez patrzenia na autora wiedziałem kto napisał ostatniego posta.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

ale fret ma rację, ceny obiektywów m4/3 (i większość korpusów niestety też) są (hmm, jak to napisać) wysokie. Tak się zastanawiam czy nie pora kupić jakiegoś pentaxa albo innego nikona, włączyć na stałe LV a na ekranik nakleić ramkę z tekturki ograniczając wyświetlane pole do tego co widzi matryca m4/3. A potem zdjęcia w postprocesie odpowiednio przycinać. Może to dużo kombinacji ale połowa pieniędzy w kieszeni zostanie. Na rozdzielczości nie powinienem stracić, nie problem dobrać tak lustrzankę by plik po obcięciu miał tyle samo megapixeli co PENy. Być może stracę na jakości zdjęć, bo było nie było mtfy z lustrzanek wychodzą niższe niż z m4/3 ale coś za coś

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

To nie lepiej po prostu wyciąć kwadrat (edycja: prostokąt oczywiście) o stosunku boków 4:3?
    Bo nie widzę sensu w kupowaniu większej matrycy, tylko po to, żeby potem z niej wycinać tak, żeby było jak przy cropie x2.

Szkła nie są tanie, to fakt, ale za to brak problemu BF/FF i przeważnie ostre od "pełnej dziury".
    Nie narzekajmy na cenę, póki nie jest pewna i nie znamy jakości obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez nightelf ; 15.05.12 o 20:44

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ale fret ma rację, ceny obiektywów m4/3 (i większość korpusów niestety też) są (hmm, jak to napisać) wysokie.
    Fret nie zna ceny 75mm f/1.8, 3600 PLN to tylko dywagacje, sądzę, że obiektyw będzie nieco tańszy.
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Tak się zastanawiam czy nie pora kupić jakiegoś pentaxa albo innego nikona, włączyć na stałe LV a na ekranik nakleić ramkę z tekturki ograniczając wyświetlane pole do tego co widzi matryca m4/3. A potem zdjęcia w postprocesie odpowiednio przycinać. Może to dużo kombinacji ale połowa pieniędzy w kieszeni zostanie.
    Jeżeli już kupować " pentaxa albo innego nikona", co może mieć sens jeżeli większe gabaryty nie przeszkadzają, to po co celowo ograniczać funkcjonalność sprzętu przez te zabiegi?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook