Miałem kiedyś 135L na 5d. 135L na Flikr nazywają Magic Prime. Fajne to to było, bo i ostre na f/2 no i na FF robi wrażenie. Ale za długo z tym szkłem nie wytrzymałem. Powód: jest to długa stałka - stałka tele 135mm. Nie do wszystkiego się nadaje. Jak chciałem zrobić zdjęcie dziecku ale nie tylko twarz to trzeba było odejść na kilkanaście metrów, jak chciałem żeby w kadrze coś poza synkiem było to na kilkadzisiąt trzeba było odejśćBoję się że z 75mm na f/1.8 będzie podobnie. Niby zastosowań masa, pewnie jakość obrazka będzie super ale później z wykorzystaniem krucho i w torbie będzie leżeć. Więc ja nie wiem czy się skuszę?
![]()
Możliwości są dwie:
1. jesteś słoniem,
2. nigdy nie miałeś w ręku 5D i 135/2.
Pole widzenia takiego zestawu z odległości kilkunastu metrów jest nie mniejsze niż 2x3m, a z kilkudziesięciu nie mniejsze niż 4x6m.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jeśli w kadrze 2x3m mieści się tylko twarz Twojego dziecka, to nie mam pytań. Piszesz bzdury. 75mm w 4/3 to minimum do ciasnych, niezniekształconych portretów, a w plenerze nie będzie problemu z odejściem. Kilkanaście metrów odejścia wystarczy na całą sylwetkę dorosłego człowieka i to w kadrze poziomym (skąd się biorą dzieci z takimi twarzami?)
pożyjemy zobaczymy Panowie mądralemam wrażenie że na słowo 5d i 135L strasznie się napuszacie
![]()
135mm czy 150mm szkłem uniwersalnym nie jest jednak
jak dla mnie 100 mm na FF to max ogniskowej
wypuszczą 75/1.8, kupicie popstrykacie i wtedy pogadamy
więcej się na temat firmy na C nie wypowiem, chociaż nie jest to łatwe, gdy się człowiek przesiądzie z wielkiej ciężkiej lustrzanki z wielkimi ciężkimi szkłami, sorry.
Za grubo polecieli cenowo, znowu. Ale wygląda ciekawie, ze względu na gabaryty.
thedoc, mocno jęczacy jesteś i dyrdymały wypisujesz. Chyba nikt w tym wątku nie sugerował nawet, że 75 ma być szkłem uniwersalnym. Ja pstrykam 90% zdjęć 5DII + 200/2,8 , ale nie dlatego, że szkło jest uniwersalne, tylko dlatego, że 99% moich zdjęć to portrety i nie mam problemu z odchodzeniem, 135 było dla mnie za blisko 85. 45 + 75 to będzie super zestaw portretowy w m4/3.