Strona 16 z 72 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 718

Wątek: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Niech podadzą info ile będzie kosztował mam nadzieję, że cena będzie jak 45/1.8 Posiadać szkło o ognieskowej w przeliczeniu na FF 150mm i jasności 1.8 to mój boże będzie piękna zabawka. Oby to TO jeszcze ostre było!
    obawiam się, że na takich klientów firma liczy i dlatego tanio nie będzie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Miałem kiedyś 135L na 5d. 135L na Flikr nazywają Magic Prime. Fajne to to było, bo i ostre na f/2 no i na FF robi wrażenie. Ale za długo z tym szkłem nie wytrzymałem. Powód: jest to długa stałka - stałka tele 135mm. Nie do wszystkiego się nadaje. Jak chciałem zrobić zdjęcie dziecku ale nie tylko twarz to trzeba było odejść na kilkanaście metrów, jak chciałem żeby w kadrze coś poza synkiem było to na kilkadzisiąt trzeba było odejść Boję się że z 75mm na f/1.8 będzie podobnie. Niby zastosowań masa, pewnie jakość obrazka będzie super ale później z wykorzystaniem krucho i w torbie będzie leżeć. Więc ja nie wiem czy się skuszę?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Możliwości są dwie:
    1. jesteś słoniem,
    2. nigdy nie miałeś w ręku 5D i 135/2.
    Pole widzenia takiego zestawu z odległości kilkunastu metrów jest nie mniejsze niż 2x3m, a z kilkudziesięciu nie mniejsze niż 4x6m.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Możliwości są dwie:
    1. jesteś słoniem,
    2. nigdy nie miałeś w ręku 5D i 135/2.
    Pole widzenia takiego zestawu z odległości kilkunastu metrów jest nie mniejsze niż 2x3m, a z kilkudziesięciu nie mniejsze niż 4x6m.
    Uwielbiam takie komentarze, szczególnie od osób, które właśnie takiego zestawu nie posiadały
    Ad.1. jestem człowiekiem
    Ad.2. a jednak...
    Jak można komentować tak, skoro nie masz pojęcia o czym mówisz?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Sio stąd z 5D i 135L. Podnosicie człowiekowi tylko ciśnienie, wchodzi w temat i czyta niewiadomo o czym.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Uwielbiam takie komentarze, szczególnie od osób, które właśnie takiego zestawu nie posiadały
    Ad.1. jestem człowiekiem
    Ad.2. a jednak...

Jeśli w kadrze 2x3m mieści się tylko twarz Twojego dziecka, to nie mam pytań. Piszesz bzdury. 75mm w 4/3 to minimum do ciasnych, niezniekształconych portretów, a w plenerze nie będzie problemu z odejściem. Kilkanaście metrów odejścia wystarczy na całą sylwetkę dorosłego człowieka i to w kadrze poziomym (skąd się biorą dzieci z takimi twarzami? )

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Miałem kiedyś 135L na 5d. 135L na Flikr nazywają Magic Prime. Fajne to to było, bo i ostre na f/2 no i na FF robi wrażenie. Ale za długo z tym szkłem nie wytrzymałem. Powód: jest to długa stałka - stałka tele 135mm. Nie do wszystkiego się nadaje. Jak chciałem zrobić zdjęcie dziecku ale nie tylko twarz to trzeba było odejść na kilkanaście metrów, jak chciałem żeby w kadrze coś poza synkiem było to na kilkadzisiąt trzeba było odejść Boję się że z 75mm na f/1.8 będzie podobnie. Niby zastosowań masa, pewnie jakość obrazka będzie super ale później z wykorzystaniem krucho i w torbie będzie leżeć. Więc ja nie wiem czy się skuszę?
    Zalezy co komu potrzeba. U mnie by sie nie kurzylo. Smigaloby zamiennie z 45-tka

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

pożyjemy zobaczymy Panowie mądrale mam wrażenie że na słowo 5d i 135L strasznie się napuszacie
    135mm czy 150mm szkłem uniwersalnym nie jest jednak
    jak dla mnie 100 mm na FF to max ogniskowej
    wypuszczą 75/1.8, kupicie popstrykacie i wtedy pogadamy
    więcej się na temat firmy na C nie wypowiem, chociaż nie jest to łatwe, gdy się człowiek przesiądzie z wielkiej ciężkiej lustrzanki z wielkimi ciężkimi szkłami, sorry.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Za grubo polecieli cenowo, znowu. Ale wygląda ciekawie, ze względu na gabaryty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

thedoc, mocno jęczacy jesteś i dyrdymały wypisujesz. Chyba nikt w tym wątku nie sugerował nawet, że 75 ma być szkłem uniwersalnym . Ja pstrykam 90% zdjęć 5DII + 200/2,8 , ale nie dlatego, że szkło jest uniwersalne, tylko dlatego, że 99% moich zdjęć to portrety i nie mam problemu z odchodzeniem, 135 było dla mnie za blisko 85. 45 + 75 to będzie super zestaw portretowy w m4/3.