E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ja się pochwalę, że od dwóch tygodni posiadam micro Leice. W moim odczuciu jest to obiektyw bardzo uniwersalny zarówno do fotografowania i do filmowania. Daje on bardzo naturalna perspektywę i delikatne, ładne rozmycie tła za motywem głównym. Przy filmowaniu łatwiej go utrzymać w ręku i obraz nie drga za nadto (w porównaniu do 45mm), a AF jest bez porównania sprawniejszy niż w 20mm. Dodatkowym atutem jest fakt że aparat z Leicą , szczególnie z założoną osłoną przeciw słoneczną prezentuje się bardzo ładnie. Poniżej przedstawiam różnice w perspektywie dla trzech obiektywów - 20, 25, 45.
![]()
Olympus E-1, ZD 14-54, ZD 50, Sigma 55-200, Sigma 105, FL-36, Metz 58, E-PL1, 20mm 1,7
Fajny test, dzięki, widać też ciekawą różnicę w reprodukowaniu kolorów, Leica cieplejsza, idzie bardziej w zółty kolor. Wszystko ze statywu, czy z ręki?
Kolory zawsze można potem skorygować podczas post procesu.
Fajny test, widać różnicę w perspektywie![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Wszystkie zdjęcia były wywoływane w LR poprzez kopiowanie ustawień pierwszego zdjęcia. Może na kolory miała wpływ jakaś chmurka, choć robiłem raczej sprawnie przy dość czystym niebie. Oczywiście użyłem statywu ,żeby ujęcia były jak najbardziej powtarzalne. Z reki wyszły by pewnie podobnie bo czasy naświetlania były bardzo krótkie (1/800 +/-).
Olympus E-1, ZD 14-54, ZD 50, Sigma 55-200, Sigma 105, FL-36, Metz 58, E-PL1, 20mm 1,7
Czy w Poznaniu to szkiełko jest uchwytne?
Z mojej wiedzy Panasonic miał głęboko w poważaniu Polski rynek, ale PODOBNO ma to się zmienić od połowy maja, a to oznacza może w czerwcu szkła Panasa będą w końcu w oficjalnej dystrybucji w Polsce - namiastki tego mamy już w Fotojokerach - pełna dostępność 12,5mm 3D oraz 45-175mm
E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang