Strona 140 z 475 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150190240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.391 do 1.400 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Mirku kombinujesz w sumie dobrze, ale mnie nie znasz, ani moich dochodow To, ze napisalem ze przy ich poziomie mnie nie stac na E-M5 to jedno, ale tam dalej bylo, ze w stosunku do mozliwosci jakie daje.

T.
    Ale badz pewny,ze ani przez moment nie mialem i nie mam zlych zamiarow cytujac Ciebie.Jak spotkamy sie przy piwie to bedziemy pic dokad bedziemy mieli ochote.Ja bede stawiac.Ani razu nie wspomne,ze moze juz dosc,bo to niemozliwe,zeby wypic wiadro abo dwa.Nie wspomne o cenie,mimo ze uwazam,ze piwo jest za drogie.Patrze w stosunku do mleka i nie znam urzadzenia zrobionego przez czlowieka zdolnego to mleko wyprodukowac.A zagryzac bedziemy serem,zoltym serem,chwalac system takiego koloru.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Każdy ma inne priorytety. Zauważyłem, że w moim przypadku problem jest z czasem, który mogę obecnie wygospodarować, aby ruszyć ze sprzętem robić zdjęcia. Niezależnie, czy z Fufu, Pinholem czy czymkolwiek innym. Czas to problem, sprzęt nie.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

No chyba, ze ustalimy, ze hobby traktuje sie na zasadzie "bo tak!". Czyli... zachcianki, no to wtedy jakiekolwiek dyskusje o cenie, jakosci, jakiekolwiek porownania faktycznie nie maja sensu.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Odpowiedź zawarta jest w Twoim pytaniu - bo hobby dla mnie to nie pogoń za świętym grallem, tylko robienie zdjęć

No i dotarliśmy do sedna sprawy, wyjaśniło się Wszystko jest względne.
    ---------------------
    Popieram w 100% zdanie romka1967--Wszelkie pretensje należy kierować do polityków (ceny w Polsce) natomiast marketing rządzi się własnymi prawami i dyskusje tutaj o cenach są bezproduktywne... Należy robić zdjęcia tym co się ma, bo hobby fotograficzne nie powinno być zależne od nowinek sprzętowych...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że taki czy inny bilans nie ma znaczenia w określonej sytuacji. (....
    Użyłem OM-D przy ognisku w świetle zastanym , 50/1,1 , uważasz , że to szkło kosztuje mniej dla innych systemów? A jak kupię, go to to szczelniej jest tylko elementem dodanym , kupię go, jeśli kupię dla innych jego niewątpliwych zalet w stosunku do wcześniejszych body mikro. , niecodziennie fotografuję w deszczu, lub pod wodospadem.

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 23.04.12 o 12:07
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jak chcesz mieć OM-D z uszczelnionym zoomem i nie kombinować z dużym m 4/3 to w podobnej cenie(powiedzmy do 6 tys zł) będziesz miał lepszą(lepiej zrównoważoną) kombinację korpus-standardowy zoom, jeśli chodzi o finalną jakość obrazu, praktycznie w każdym systemie opartym o lustrzanki.
    A jakie to są te inne kombinacje i na jakiej podstawie wyciągasz wnioski na temat finalnej jakości obrazu?

Poza tym musiałbym oszaleć, żeby kupić OM-D w Media Markcie za 6.000 zł. Kupiłbym go dużo taniej, a najpewniej w ogóle nie kupiłbym go z tym obiektywem.

Faktem jest, że większość tych systemów nie oferuje uszczelnień. Choć na upartego w Pentaxie to można mieć nawet trzy kombinacje kitowe z K5 w tym dwie sporo tańsze - krótki zoom, dwa zoomy oraz zestaw z 18-135. Jakość optyczna raczej gorsza nie będzie. Ichni 17-70 ma chyba jakieś połowiczne uszczelnienia więc dochodzi kolejna opcja w cenie zestawu kitowego OM-D.
    Ale ja już mam lustrzankę z takim zoomem, też uszczelnianą, zarówno korpus, jak i obiektyw. Gdybym chciał kolejną lustrzankę, to bym ją sobie kupił. OM-D odpowiada mi jednak rozmiarem, pozwala stworzyć mniejszy, bardziej poręczny i być może nawet bardziej niezawodny zestaw (brakuje jeszcze tylko paru istotnych obiektywów w ofercie). Oto dlaczego lustrzanka, jako drugi aparat do fotografii niezarobkowej, napawa mnie obrzydzeniem:

www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Jak to to co wydawać 13.000 złotych na aparat skoro to tylko hobby?
    To zależy co rozmieć przez słowo hobby. Taki George Barr używa Canona D-1 robi wyrafinowane industrialne zdjęcia - sprzedaje odbitki, pisze książki, publikuje. Ale faktycznie jest fotografem-hobbystą, który na życie zarabia jako lekarz. Takich hobbystów jest przecież wielu i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robili zdjęcia nawet Hasselbladami - jeśli ich na to stać. Ktoś inny też jest hobbystą, kupuje sobie Canona 5D i pstryka foty z cyklu "jak fajnie było na wycieczce" i równie dobrze mógłby te zdjęcia robić mega-zoomem.
    Ja nie jestem Geroge Barrem ale zdjęcia na wycieczkach też robię rzadko. W przypadku wydatku rzędu 5-6 tys. na zestaw body+uniwersalny zoom OM-D nie jest dla mnie optymalnym wyborem. Jakbym mógł poszaleć i wydać kilkanaście tysięcy na bardziej rozbudowaną kombinację(np. z przyszłym 12-35) wtedy byłaby to jedna z lepszych opcji.

---------- Post dodany o 12:17 ---------- Poprzedni post był o 12:08 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Ale ja już mam lustrzankę z takim zoomem, też uszczelnianą, zarówno korpus, jak i obiektyw. Gdybym chciał kolejną lustrzankę, to bym ją sobie kupił. OM-D odpowiada mi jednak rozmiarem, pozwala stworzyć mniejszy, bardziej poręczny i być może nawet bardziej niezawodny zestaw (brakuje jeszcze tylko paru istotnych obiektywów w ofercie). Oto dlaczego lustrzanka, jako drugi aparat do fotografii niezarobkowej, napawa mnie obrzydzeniem:
    Pierwsze primo: jasne, najlepiej mieć 2 albo nawet 4-5 aparatów w zależności od potrzeb albo nawet kaprysów(piszę bez ironii)
    Drugie primo: wyboldowany fragment jest najlepsza puentą.

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ponarzekaliscie na matryce, okazalo sie ze jest calkiem niezla, wiec ponarzekacie sobie na cene. Co bedzie nastepne?

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    Ponarzekaliscie na matryce, okazalo sie ze jest calkiem niezla, wiec ponarzekacie sobie na cene. Co bedzie nastepne?
    mysle ze kierunek jest juz wytyczony , brak jasnych zoomow

aczkolwiek jest kilka ciekawych jasnych stalek , wiec jezeli komus nie przeszkadza zonglerka obiektywami to roblem prawie rozwiazany

a odnosnie samego OM-D , zdjecia ktore juz widzialem na forum bardzo zachecaja do zakupu , chyba faktycznie jest jakis przelom w jakosci obrazka , jednak jak dla mnie cena tego aparatu nie jest akceptowalna , brakuje jasnych zoomow , szczegolnie jakiegos jasnego tele , wspolpracy OM-D ze szklami duzego 4/3 sobie nie wyobrazam (wolny AF oraz i przede wszystkim ergonomia) , no i mam problem , ja lubie dobre optyczne wizjery , kiedys wydawalo mi sie ze E-3 ma super wizjer , dzisiaj majac Nikona F100 dopiero poznalem co znaczy duzy i jasny wizjer

byc moze kiedys , kiedy ceny Olympusa spadna , pojawi sie wiekszy wybor jasnych obiektywow , sprawie sobie go jako drugi aparat , ale poki co pomimo wyraznego postepu Olympusa jakos nie czuje pociagu do OM-D

a odnosnie fotografii jako hobby , jakis czas temu , rozmawialem na zywo z jednym z naszych forumowiczow , zapytalem dlaczego zmienil Olka na aparat innej firmy z matryca FF , zapytalem czy dzieki temu robi lepsze zdjecia , odpowiedz mnie bardzo zaskoczyla , dowiedzialem sie ze nie przelozylo sie to na lepsze zdjecia , ze Olkiem dalo by rade zrobic podobne fotki , ale uzyskal pewien komfort fotografowania , swiadomosc ze w prawie zadnej sytuacji sprzet go nie ogranicza i nie musi uwazac na to czy tamto

pewnie dlatego zamozniejsi ale przy tym ambitniejsi amatorzy kupuja drozszy sprzet , chca miec swiadomosc i przyjemnosc pracy na sprzecie ktorego uzywaja zawodowcy , oraz i pewnie przede wszystkim , miec swiadomosc ze czlowiek jest jednym ograniczeniem w tym co mozna uzyskac

chyba przyjemniej jest miec lepszy aparat i skupic sie tylko na wlasnych umiejetnosciach , niz wciaz myslec czy posiadany aparat nas ogranicza czy nie

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    Użytkownicy tegoż aparatu.

Jak czytam powyższe posty, to chyba zaraz wycofam zamówienie. Jakiż to obrzydliwy jest ten OM-D.
    OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,

Uprawnienia umieszczania postów