Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 23.04.12 o 09:39
The question is: What is a Mahna Mahna?
Wiesz... masz racje i nie maszNiestety ceny Olka sa chore, byly chore i pewnie sie to nie zmieni. Mnie to zaczyna wkurzac.
Dwa. Hobby. Hobby to robienie zdjec? No chyba, ze robienie zdjec OLYMPUSEM?Bo jesli tylko robienie zdjec to cena jest troszke przegieta. Dobrze, ze chociaz troche podciagneli sie z jakoscia do reszty rynku - to cieszy, ale i tak nie usprawiedliwia ceny aparatu (i akcesoriow).
Mam wrazenie, ze uzywanie Olympusa, to tak jak jezdzenie np. SaabemAni to dobre, zbyt drogie jak na swe mozliwosci, trudno dostepne (teraz juz chyba nie isnieje nawet), no ale lans jest
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Nierealny jest w moim przypadku wydatek 13 tysięcy na sprzęt foto - i taki czy inny bilans nie ma w tym przypadku nic do rzeczy. Z istotą hobby ma to mniej niż połowiczne powiązanie - bo zdjęcia mogę robić tym co mam(tym bardziej, że w zestawie, za który kiedyś dałem niecałe 2 tys. mam prawdopodobnie lepszy obiektyw). Jak ktoś ma zestaw szkieł m 4/3 to kupuje sobie śliczniutkiego, świetnego OM-D i szafa gra. Jeśli będę mógł/chciał wydać 5 tys. to prędzej na 12-35/2.0 - ale zarówno cena jak i parametry takiego szkła są pewnie jeszcze mniej realne niż wolne 13 kpln na moim koncie.
PS. Powtarzam: cena za korpus jest uczciwa.
Hobby to hobby. Osobiście nie zaliczam do niego zwracanie uwagi na to czym ktoś inny robi zdjęcia i ile go to kosztowało. Nie uwiera mnie to zupełnie. Cieszy że ma podobne hobby jak ja. Ale ja może dziwny jestem, no i ten lans......
---------- Post dodany o 09:56 ---------- Poprzedni post był o 09:54 ----------
robienie bilansu (realność ceny) nie jest bilansem. Ciekawy nierealny punkt widzenia.
Tu nie chodzi do końca o porównanie z cenami Polska-USA.
Bardziej chodzi mi o porównanie różnic cen Nikon-Olympus. Nikon ma ceny w Polsce podobne jak w USA, a Olympus o 50% wyższe.
Dla dalszego prównania:
- Canon 60d - Polska +20%
- Panasonic GH2 + 14-140 - Polska +25%
- Fuji X100 - Polska -5%
Wniosek jest taki, że Olympus nas Polaków kroi najbardziej.
Pozdrawiam
Tomek
E-M1, RX100, 12-40, 45.
Jak zwykle sprawa rozbija się o to, że ceny sprzętu są u nas takie same lub nieco wyższe niż na "zachodzie" ( chocby MvSt 19% vs nasz VAT 23%), a zarobki większości z nas są daleko w lesie.
Sprzęt foto nie jest towarem pierwszej potrzeby. Peny w bogatszych krajach sprzedają się świetnie, co dowodzi, ze ustalając takie a nie inne ceny, to OLYMOUS ma rację a nie my.
Każdy ma takie hobby, na jakie pozwala mu czas i portfel...
Jedni zbierają zegarki, inni samochody, druzyny sportowe czy jachty.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że taki czy inny bilans nie ma znaczenia w określonej sytuacji. (Moja) niemożliwość wydania 13 ty.s zł jest faktem, więc, to że można z sensem wydać na sprzęt foto 13 tys. albo nawet 50 tys. nie może zmienić tego faktu. Faktem jest również to, że żeby wykorzystać potencjał OM-D(oraz jego zalety wynikające z małe rozmiaru)trzeba do niego podpiąć stałki - ewentualnie 7-14/4.0 Panasa, ale bonus za uszczelnienia pozostanie wtedy niewykorzystany. Jak ktoś całość lub część takiej szklarni posiada i uszczelnień nie potrzebuje, wypada mu pogratulować, że ma taki aparat do wyboru(choć noszenie ze sobą tego 12-50 na wypadek deszczowej pogody może przypominać noszenie parasola - tzn. jak go bierzemy to nie pada, a jak pada...)
Jeśli jednak ktoś dopiero myśli o wejściu w jakiś system(albo nie zainwestował dużo w m4/3) a kwestia rozmiaru i uszczelnień nie jest priorytetowa to w przedziale 5-6 tys. zł będzie mógł kupić zestaw kitowy OM-D albo np. A-57/65 z Sony/Zeissem 16-80 bądź Sony 16-50/2.8 albo Canona D-60 z 15-85 albo jeszcze coś z C czy P. To wszystko będą lepiej "zbilansowane" zestawy w kategorii: dobry korpus+dobre szkło i ewentualne przewagi OM-D jako korpusu będą niwelowane przez jakość obiektywu. Paradoks polega na tym, że jeszcze 4 lata temu to Olek dawał najciekawszą opcję w tej kategorii - oczywiście w dużym 4/3.
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 23.04.12 o 10:37
Owracasz troche kota ogonem. Hobby to robienie zdjec tak?
Wiec dlaczego uzywac do tego czegos drogiego i niekoniecznie dobrego?![]()
Nie ujmujac nic Olkowi, bo zrobil duzy krok naprzod, ale cenowo dla mnie nie jest do zaakceptowania.
Ale moze, jak to mowi sie, nie stac mnie i dorabiam ideologie. Faktem jest, ze przy moich dochodach E-M5 jest po prostu za drogi jak na to co mi oferuje (puszka plus jakies 2 sensowne obiektywy plus grip).
Hobby czy nie, w sprzecie zawsze szukam rozsadnego wskaznika jakosc/cena. Dawno temu kupilem E-520, bo byl tani jak barszcz i dawal akceptowalna wtedy przeze mnie jakosc i cechy (jak np. stabilizacja w body). Pozniej przeszedlem na E-30 poniewaz potrzebowalem wygodniejszego w obsludze korpusu (pstrykam amatorsko i calkiem hobbystycznie), ponadto oferowal jakosc wyzsza niz E-520. Przypominam, ze E-30 klasyfikowany byl jako semi-pro, tylko niewiele nizej niz E-3 , a korpus (nowy) nabylem za cene ok 2800 pln (!) i bylo to niecaly rok po premierze tego aparatu.
Zobaczymy do ilu spadnie E-M5. Choc obserwujac trend cenowy E-5 to na jakies obnizki nie ma co liczyc. To boli. Olympusa lubie, bo tak, jakos.. nie wiem dlaczego
Ale powoli rozsadek zaczyna wygrywac z sercem...
Mr. T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Odpowiedź zawarta jest w Twoim pytaniu - bo hobby dla mnie to nie pogoń za świętym grallem, tylko robienie zdjęć
No i dotarliśmy do sedna sprawy, wyjaśniło sięAle moze, jak to mowi sie, nie stac mnie i dorabiam ideologie. Faktem jest, ze przy moich dochodach E-M5 jest po prostu za drogi jak na to co mi oferuje (puszka plus jakies 2 sensowne obiektywy plus grip).Wszystko jest względne.
Ostatnio edytowane przez apz ; 23.04.12 o 11:20
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro