Strona 399 z 435 PierwszyPierwszy ... 299349389397398399400401409 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.981 do 3.990 z 4348

Wątek: Odp: wanilia - moim okiem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Odp: wanilia - moim okiem

Beata, ostatnia fota cudna, a panoramki pierwsza klasa.
    Pozdr.
    Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Witaj Beata!
    Jak na pewno zauważyłaś, nie komentuję twoich prac poza jedną, która wciągnęła mnie tak jak
    prace Bufetowej - na amen i bez reszty.

Ale nie o tej chciałem pisać; oglądam serię portretów(ostatnio tych ciemnych) i czegoś mi brak, po
    prostu czuję niedosyt.
    Zacząłem się nad tym zastanawiać i: wiem że pretendujesz do fotografii artystycznej w w tych kategoriach należy
    się obracać analizując, dlaczego ano dlatego, że tu (w arcie) prawie całkowite odejście od definicji czerni jest dopuszczalne,
    jako świadome działanie autora(gdzie indziej to karygodne zaniedbanie), tu również eksponowanie cienia, tak cienia - to też inwencja
    autora a nie brak umiejętności czy wiedzy. Dobór modela czy modelki w przeciwieństwie do glamour czy portretu au naturel, jest nie tyle dowolny co narzucony, przez główny nurt przekazu fotografii prawda? Prawda.
    Dużo piszę teraz popatrz:

Karolina wygląda intrygująco, połowa twarzy w świetle, połowa w ... no właśnie w czym? Półmroku? ok. tak jest zgodnie
    ale jeżeli twarz dzielisz na dwie strefy, resztę tej "mrocznej" strony schowaj w cieniu to nie spłaszczy obrazu, nie będzie sprzeczne z twoją filozofią dotyczącą czerni i szarości a nada całości i głębi i tajemniczości - ergo: dla odbiorcy dowolność interpretacji wzrośnie.
    Jeżeli opierasz jej prawą rękę o "coś" niech to będzie mocny akcent, ale taki żeby aż się wyrywał z kadru. Tu na przykład miast delikatnej tkaniny - dżinsy i to nowe nie przecierane. Przy takim akcencie, całkowicie przeciwstawnym do wiotkości postaci i kadru, Karolina "odpocznie" bo jej ręka znajdzie oparcie.
    Druga(lewa) ręka odnoszę się do linii cienia buzi, winna wychynąć z ciemności i widoczna w świetle od ok. 5cm poniżej nadgarstka, reszta w cieniu niech spoczywa na pelerynie włosów.
    Rozumiem, że taki układ rąk jest zamierzony, wiesz oczywiście: to niewerbalny gest obronny i ostrzegający "nie podchodź".
    To pokrótce moja własna analiza tego zdjęcia.
    Jeśli nie obawiasz się mojej strasznej osoby - będę zaglądał co jakiś czas.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 4.04.12 o 12:19
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Saboor z przyjemnością przeczytałam Twoją analizę która wyczuliła mnie na niuanse, których do tej pory nie dostrzegałam. Z pewnością powrócę do Twoich wskazówek w przyszłości. Taki fajny, konstruktywny prawie "dialog" to marzenie każdego fotografującego, który o fotografii, sposobach patrzenia na kadry i subiektywnym postrzeganiu rzeczywistości uwielbia rozmawiać.
    Przyznaję , że dwa razy wgryzałam się w tekst, automatycznie poszukując zwrotów- "zrobiłaś to niewłaściwie", "zrobiłbym to inaczej", ale takich nie znalazłam. Forma Twojej wypowiedzi świadczy o tym, że po drugiej stronie mam rozmówcę wysokiej klasy, którego wypowiedź jest nie tylko wartościowa pod względem merytorycznym, ale również inspirująca.
    Saboor wielki ukłon w Twoją stronę. Liczę na to , że będziesz zaglądał tu częściej. Dziękuję
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    Saboor z przyjemnością przeczytałam Twoją analizę która wyczuliła mnie na niuanse, których do tej pory nie dostrzegałam. Z pewnością powrócę do Twoich wskazówek w przyszłości. Taki fajny, konstruktywny prawie "dialog" to marzenie każdego fotografującego, który o fotografii, sposobach patrzenia na kadry i subiektywnym postrzeganiu rzeczywistości uwielbia rozmawiać.
    Przyznaję , że dwa razy wgryzałam się w tekst, automatycznie poszukując zwrotów- "zrobiłaś to niewłaściwie", "zrobiłbym to inaczej", ale takich nie znalazłam. Forma Twojej wypowiedzi świadczy o tym, że po drugiej stronie mam rozmówcę wysokiej klasy, którego wypowiedź jest nie tylko wartościowa pod względem merytorycznym, ale również inspirująca.
    Saboor wielki ukłon w Twoją stronę. Liczę na to , że będziesz zaglądał tu częściej. Dziękuję
    A proszę!
    Nie mogłem używać wymienionych przez ciebie zwrotów, z kilku powodów, ot choćby i takich:
    "zrobiłaś to niewłaściwie" czy "zrobiłaś to właściwie" można w zasadzi przypisać do krytyka, bądź bardzo doświadczonego "foto-rzemieślnika".
    Odczucia takiej osoby można traktować jako, pchnięte doświadczeniem wskazówki - moje odczucia są raczej subiektywne choć swoje poczucie estetyki i
    piękna cenię sobie wysoko, to jeszcze nie ten pułap.
    "zrobiłbym to inaczej" - hmm ... nie nie zrobiłbym inaczej, na pewno. Stworzyłbym inną scenę z inną modelką i w innych relacjach: pierwszy, drugi plan+tło, ergo: powstała by inna fotografia.
    Twoje prace, jak widzę są bardzo kontrowersyjne, tak. Takie są, skąd wniosek? Poza samym odbiorem zdjęcia? Ano z komentarzy w galerii, nie ma innych prac
    wzbudzających takie emocje.
    Jest sporo aspektów do przegadania, ale do przegadania, czyli jedno mówi/pisze drugie słucha/czyta i jedno myśli o słowach drugiego, a pierwsze o słowach drugiego.
    Tak. To się nazywa dialog dokładnie jak napisałaś.
    Mam nadzieję, że nie ograniczysz swoich zdjęć tylko do stylizowanego portretu, pamiętam landszaft w twoim wykonaniu i szczerze powiedziawszy popatrzyłbym jak to teraz wygląda. Dlaczego? Bo inaczej kadrowany, bo inaczej obrabiany, bo urozmaicenie portfolio, bo tak ma być.
    Mam też nadzieję na portret z przesyconą czernią i wyciągniętymi światłami ot choćby takie eksperymenta
    W ogóle poza samą dyskusją(która mam nadzieję się rozwinie) chciałbym zobaczyć kilka twoich fot po nazwijmy to: remasteringu. W tym przypadku powtórnej obróbce, innej bo z inną wiedzą, czy spojrzeniem na kadr.
    Do swoich zdjęć podchodzimy, zazwyczaj bardzo emocjonalnie, znaczy to tyle, że ich kompozycję, potencjał czy braki jesteśmy w stanie dostrzec dopiero po upływie jakiegoś czasu.
    Tak więc działaj!
    A ja sobie poleniuchuję i popatrzę.
    Jednak rada jedna będzie: uważaj na mnie, czasem/często mam "mocno odjechane" wizje.
    Pozdrawiam.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Centus
    Gość

zapowiada sie ciekawie ... dwie interesujace osobowosci ... dialog ...

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Ooo nie! Takich cudów to i w Lourdes nie było!

Wstawiłaś zdjęcie do galerii, a teraz mów:

1. skąd pomysł
    2. czemu taka poza (pochylona sylwetka i głowa co optycznie zwiększa część czołową)
    3. co powodowało tobą by jeszcze wysmuklić szczupłe ręce i dłonie
    4. czemu taka tonacja

Ja chcę to wiedzieć i czekam na odpowiedź.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    279
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Ooo nie! Takich cudów to i w Lourdes nie było!

Wstawiłaś zdjęcie do galerii, a teraz mów:

1. skąd pomysł
    2. czemu taka poza (pochylona sylwetka i głowa co optycznie zwiększa część czołową)
    3. co powodowało tobą by jeszcze wysmuklić szczupłe ręce i dłonie
    4. czemu taka tonacja

Ja chcę to wiedzieć i czekam na odpowiedź.
    Saboor...chyba przegiąłeś....kobiecie takich pytań się nie zadaje.......i masz szczęście że nie przyjedzie na zlot...to byś sie dowiedział dopiero...
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    Saboor...chyba przegiąłeś....kobiecie takich pytań się nie zadaje.......i masz szczęście że nie przyjedzie na zlot...to byś sie dowiedział dopiero...
    Ty mnie du dymu pod powieki nie puszczaj, trpic'alny bracie!
    To ciekawe dla mnie, więc pytam.
    edit: to wszystko są składowe, do których po dodaniu światła otrzymujemy obraz.
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 16.04.12 o 17:45

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Dysputa rozgorzała, a Głowna Zainteresowana nieobecna jakoś....
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Dysputa rozgorzała, a Głowna Zainteresowana nieobecna jakoś....
    Nima dysputy, póty Wanilii niet.