Strona 110 z 475 PierwszyPierwszy ... 1060100108109110111112120160210 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.091 do 1.100 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar jozinzbazin
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki(okolice)
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

No to może i ja wreszcie coś pogdybam. Tak sobie myślę,że Olek za słabo walczy i wdziera się na rynek.W blokach reklamowych w TV czasem nawet dwukrotnie prezentowana jest reklama "Nikon łannnnn",Sony wrzeszczy co chwila o swych "doskonałościach", a wielu amatorów i spacerowiczów nawet nie ma pojęcia,że istnieją aparaty "jakiejś" marki Olympus. Przecież przy lepszej sprzedaży jest więcej grosza, a więcej grosza,to więcej badań, a więcej badań,to nowsze pomysły, a nowsze pomysły,to ciekawe produkty i w efekcie lepsza sprzedaż.Koło się zamyka, ale Kodak też myślał, że do końca świata będzie jechał na renomie i historii. A jednak się rozkraczył. Bardzo lubię system 4/3 i przykro by było,gdyby znikł z rynku foto w tej wyższej klasie, bo w najwyższej i tak nie istnieje. Jak napisał jeden z kolegów jest "moda" na taniochę i wygodnictwo, a zdjęcia z analogów wspominamy z łezką, na co dowodem jest fajny wątek ajana o starych fotach, które przetrwały ponad 100 lat.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

danmacz, ale te dwie rewelacyjne stałki (45 1.8 i 12/2.0) dają taką radochę podpięte pod E-M5, że trudno to opisać nawet. Do większości sytuacji............ po prostu wystarczy

Cytat Zamieszczone przez jozinzbazin Zobacz posta
    W blokach reklamowych w TV czasem nawet dwukrotnie prezentowana jest reklama "Nikon łannnnn"....
    Jestem w serwisie.

Sorry, nie mogłem się powstrzymać (lepiej z tego żartować, niż w realu przeżywać....)
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 6.04.12 o 12:02

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    Czy ktoś się orientuje jak będzie działał AF w tym OMD z obiektywami 4/3 ale starszego typu (np.14-54 w pierwszej wersji) , z adapterem mmmf-3 ?
    Ze starym 50-200 z MMF1 szału nie ma. Kest co prada dużo szybciej niż w E-PL1 ale wciąż nie to samo co z E3

ale jasne stałeczki... mniaaam... Zmontuje sobie kiedyś zestaw na bazie jakiegoś OMD i stałoogniskowych szkieł. Potrebuje jeszcze jasne i długie

9-18 , 45 i jasne długie szło. I bedzie

Najbardziej by mi pasowała współpraca ze szkłami 4/3 bo wtedy nie zmieniam systemu a po prostu go uzupełniam

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    Myślę że mynameisnobody , ma trochę racji.Niedawno spłaciłem E-3 , który w tym momencie jest warty tyle co badziewna plastikowa wydmuszka.

no to wspoczuje koledze tego kaca moralnego ...

ale z drugiej strony , nadal mozna robic zdjecia dowolnym aparatem Olympusa , starac sie unikac sytuacji gdzie uwypuklaja sie jego wady , i robic zdjecia ,

pewnie w slabszej sytuacji sa osoby fotografujace zawodowo , tam klient moze wymagac poziomu jaki daje konkurencja , a ta z kolei uzywajac sprzetow innych firm moze zrobic lepsze jakosciowo zdjecia

ale dla amatora , chyba lepiej podszkolic warsztat , nauczyc sie jak wycisnac z E-3 maksimum i poprostu uzywac go tak dlugo jak sie powaznie nie zepsuje , a pozniej na spokojnie pomyslec o czyms innym , jezeli nie u Olympusa to z innego systemu

a co do OM-D , rozmiar matrycy jest jaki jest (z wszystkimi jego wadami) i poki co sie nie zmieni , chyba kluczem do dobrej jakosci zdjec sa jasne obiektywy , wtedy nie trzeba sie meczyc z wysokimi ISO , dodatkowo da sie ladnie operowac mala GO ...

uzywajac z E-3 szkiel ze swiatlem F2 , fotografowanie w trudniejszych warunkach oswietleniowych nie jest takie upierdliwe

byc moze zamiast sprzdawac E-3 za "grosze" , na przekor zainwestowac w jasne szkla 14-35 i 35-100 (ktore dzisiaj mozna wyrwac w rozsadnej cenie) i w ten sposob dalej funkcjonowac
    Ostatnio edytowane przez Centus ; 6.04.12 o 12:43

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Koledzy, biadolicie jak stare baby u lekarza. Olympus wyprodukował dobry, a nawet świetny aparat, a wam nie pasuje, że nie ma matrycy Kodaka który dopiero co zbankrutował. Zwariować można.

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Nie samym szumem czlowiek zyje, nadal nie rozumiem pedu do niskoszumiacych matryc, tak wiem naturalny proces evo ale czy na pewno?
    Kiedys kodak 400 w analogu dawal takie ziarno, ze pewnie dla nie jednego dziecka nowych technologii bylo by to nie do przyjecia teraz, a komu, to wtedy przeszkadzalo?
    Ale co to za argument? Kiedyś jechało się na wczasy do Bułgarii z całą rodziną Fiatem 126p. I też nikomu to wtedy nie przeszkadzało. Ja nie rozumiem pędu do nowych i wygodnych samochodów

Przyzwyczailismy sie, ze teraz aparacik ma robic ladna widokoweczke i do albumu, finalnie w zapomnienie, tu mistrzowie marketingu (Sony) napedzaja rynek milionami puszek bez wartosci z fantastycznymi matrycami typu plastik-fantastik.
    A co to są puszki bez wartości? Pytam serio. Ja akurat uważam, że jak się chce i umie to można aparatami Sony robić świetne zdjęcia i matryce Sony są bardzo dobre.

Ostatnio robilem sluba, k5 i Me superem, z tego drugiego zrobilem 2 rolki 400 forsowane na 1600, zgadnijcie, ktore odbitki 20x30 podobaly sie klientowi bardziej
    Jak znam życie to te na których klient ładniej wyszedł (nie zrobił zeza, czy innej głupiej miny).

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Poszlo mi w piety normalnie, przepraszam za glupie wywody juz sie nie odzywam, glupi temat, glupia dyskusja

pozdrowionka i wesolych jajek!
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Przepraszam Janeczek, nie chciałem naskoczyć na Ciebie. Chodzi mi generalnie o to bezsensowne marudzenie które jest w tym wątku. Może przez to, że tylko Ciebie zacytowałem tak to wygląda...

Ok, zmieniając temat. Wie ktoś czy tą lampkę dodawaną do E-M5 można odchylać do góry?

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Alez ja sie nie gniewam, serio.
    Fatmanu mozna?

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

[QUOTE=Centus;811337]no to wspoczuje koledze tego kaca moralnego ...

ale z drugiej strony , nadal mozna robic zdjecia dowolnym aparatem Olympusa , starac sie unikac sytuacji gdzie uwypuklaja sie jego wady , i robic zdjecia ,

No tak, tyle ze tych sytuacji jest niebezpiecznie dużo.Fotografowanie e3 to balans między przepałem a bandingiem.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta

Ps. Dobra wiadomość> za głupie 90ę można sobi sprawić dobrą DSLR z CCD FFT KODAKa (! -to w końcu 1/4 matrycy Leici M9!) -to jak za parę butów
    Paaanie. Za te pieniądze to ja sobie nie kupię porządnych butów z skóry chronionych gatunków.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Uprawnienia umieszczania postów