Zobacz wyniki ankiety: Czy wątek analizy prac laureatów popRAWki ma sens?

Głosujących
28. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

23 82,14%
  • Nie

5 17,86%
Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 153

Wątek: analiza popRAWkowych mistrzów

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: analiza popRAWkowych mistrzów

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Dobra, dobra

Cieszy mnie to co piszesz. W samym ACRze, raczej ciężko. Oczywiście Mirek zaraz napisze, że otwierasz jako obiekt inteligenty, przechodzisz do PSa, kombinujesz, wracasz do ACRa, kombinujesz, itd, itp. No, ale my tu mówimy o operacjach bez wychodzenia do PSa
    Przeglądałem wczoraj co można zrobić w ACRze od PS5 - można dużżżo więcej niż robię , można nawet zrobić częściowy retusz - tak piszą, a jak to wyjdzie zobaczę w praniu, ot takie dodatkowe wyzwanie i pretekst do praktycznej nauki.
    ( mam tam wersję 6, x - nie pamiętam którą )

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 26.03.12 o 09:14
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Weźcie pod uwagę, że nie każdego stać na najnowsze wersje CS, w związku z tym szanse są nierówne. Od powstania idei popRAWki wydawało mi się, że ma to być jak najlepsze wywołanie RAWa bez miziania pędzelkami i stempelkami i (tak jak pisze Dziadek) stworzenia bazy do dalszej obróbki w bardziej zaawansowanym programie graficznym.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Weźcie pod uwagę, że nie każdego stać na najnowsze wersje CS, w związku z tym szanse są nierówne. Od powstania idei popRAWki wydawało mi się, że ma to być jak najlepsze wywołanie RAWa bez miziania pędzelkami i stempelkami i (tak jak pisze Dziadek) stworzenia bazy do dalszej obróbki w bardziej zaawansowanym programie graficznym.
    I o to właśnie chodzi, żeby konkretnie się określić. W przypadku zdjęcia autorstwa Konrada trzeba było pokazać, że umie się lepiej niż sam autor, którego produkt został przedstawiony w wersji finalnej. Czyli wołanie rawa i retusz. W kolejnej takiej edycji pokazuje się surówkę i ogranicza zabawę do suwaków w wywoływarce, zupełnie bez sensu. I już mamy zapowiedź, że w następnej, gdzie planowane jest wykorzystanie zdjęcia o takim samym charakterze, już ma być "hulaj dusza". Na moje oko za dużo sprzeczności. Jeśli wykorzystujemy zdjęcia portretowe, to należałoby pozwolić na pełen retusz, ale bez takiej swobody jak na przykład w przypadku koników.

A żeby było sprawiedliwie, należałoby wprowadzić pierwsze podstawowe ograniczenie - RAWTherapee i GIMP, to może mieć każdy i za darmo. Dalej, jako że wzorcowe zdjęcie mogło być obrabiane w PSie, zrezygnować z pokazywania wersji autora i pozwolić wykazać się uczestnikom.
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 26.03.12 o 09:48
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dziadek Zobacz posta
    Dzięki serdeczne, piękna fotka.

Potwierdza to mój sposób myślenia, że popRAWka służy do stworzenia podstawy do dalszej obróbki i z takim nastawieniem czekam na następną
    Już mnie sumienie nie gryzie, że pokazuję dziewczynę z pieprzykami i nieciekawym tłem bo zasady konkursu tego zabraniają.

Tak głośno myślę, czy nie było by zasadne ograniczyć czas na wstawianie prac.
    Np Saboor wstawia zdjęcie ale popRAWki można wstawiać np za tydzień przez dwa dni.
    Wyrównało by to szanse skoro nie można wprowadzić pełnej anonimowości do zakończenia konkursu.
    Co o tym sądzicie?
    To zakończę głośne myślenie, Jasiu głośną odpowiedzią : zawsze jest napisane ile czasu mamy na oddanie prac.
    Porządek rzeczy jest taki:

1. otwarcie konkursu(pierwszy post ze zdjęciem i RAW'em)
    2. określenie czasu oddania prac (7 dni)
    3. Rozpoczęcie głosowania(7dni)
    4. ogłoszenie wyników i czasem a ostatnio coraz częściej, podanie "Recepty" przez zwycięzcę

Chciałbyś Jasiu żeby galeria była zamknięta przez pięć dni, a potem na dwa otwieramy i oddajemy prace? tak? A może ukryta i pokazujemy dopiero do głosowania?

---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post był o 10:17 ----------

Saboor, wierz mi, że nie zawsze jest to kwestia gustów Wybaczam Ci więc tę knąbrną postawę, bo wiem, że zstąpisz ze złej drogi ))
    Ja krnąbrny??? Ja?? Ty pyskaczu jeden! Więcej pokory, rzesz w Cara Mikołaja! Jakiej złej drogi? Ty podły oszczerco-wichrzycielu
    Jasiu, a można, tylko ja nie wiem jaki to ma sens teraz. Ma jakiś?
    Zawsze jakiś ma.

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:23 ----------

Aga, Eddie: jedni lubią blondynki inni grabie, tak?
    Dlaczego mam wegetarianie popRAWkowi koniecznie chcą jeść mięso?
    Każdy rodzaj edycji popRAWkowej przeznaczony jest dla innego grona odbiorców.
    Lubisz "pełną" obróbkę masz swoją edycję, lubisz wyciskanie z rawa ile się da, też jest coś dla ciebie.
    Po co na siłę męczyć się tam gdzie nie lubisz, nie umiesz i "łapiesz stresa".
    Pomysł ze zróżnicowaniem edycji był eksperymentem, jeżeli okaże się nie udany częstotliwość konkursów zmaleje.
    Zostaną tylko dwie: taka jak była 100 lat temu, i restauratorska.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Chciałbyś Jasiu żeby galeria była zamknięta przez pięć dni, a potem na dwa otwieramy i oddajemy prace? tak? A może ukryta i pokazujemy dopiero do głosowania?[COLOR=Silver]
    Tak, i już wyjaśniam dlaczego.

Będę do bólu szczery /choć na ogół to się nie opłaca/

Na swoim przykładzie przyznałem się, że czekam co inni pokażą analizuję ich prace i staram się unikać popełnionych przez nich błędów.
    W 2 popRAWce byłem pod wrażeniem pracy Eddiego i zmałpowałem 90% jego wizji, dodałem trochę mojej inwencji i w rezultacie wygrałem.
    W 4 popRAWce czekałem tydzień na Eddiego i się nie doczekałem
    Stąd moja propozycja by ograniczyć okres wstawiania, bo Ci co się pospieszą są w gorszej sytuacji od tych spóźnialskich.
    Propozycja Saboora by była ukryta też jest całkiem rozsądna.

Swoją drogą nie myślałem, że taka niewinna zabawa/szkolenie wywoła tyle emocji.
    /Ale to przez Saboora, który powstawiał tyle ograniczeń/ <- to jest uśmiech więc proszę się nie złościć!
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Saboor, głównie chodzi o to, żeby każda edycja miała "swoje" zdjęcia. Jeśli dajemy do popRAWki zdjęcia portretowe, szczególnie gdy raz daliśmy po całkowitej obróbce i na to samo pozwalamy podczas zabawy, takie stan rzeczy powinien pozostać dla wszystkich tego rodzaju zdjęć.
    Koniki, tak na przykład, to zdjęcie, z którego można było wiele wyciągnąć bez wychodzenia do GIMPa czy Photoshopa. Podobnie rzecz się ma z krajobrazem.
    Kumasz te czacze czy mam na tango przełączyć, żeby wolniej było?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Tak, i już wyjaśniam dlaczego.

Będę do bólu szczery /choć na ogół to się nie opłaca/

Na swoim przykładzie przyznałem się, że czekam co inni pokażą analizuję ich prace i staram się unikać popełnionych przez nich błędów.
    W 2 popRAWce byłem pod wrażeniem pracy Eddiego i zmałpowałem 90% jego wizji, dodałem trochę mojej inwencji i w rezultacie wygrałem.
    W 4 popRAWce czekałem tydzień na Eddiego i się nie doczekałem
    Stąd moja propozycja by ograniczyć okres wstawiania, bo Ci co się pospieszą są w gorszej sytuacji od tych spóźnialskich.
    Propozycja Saboora by była ukryta też jest całkiem rozsądna.
    Jeżeli ktoś jeszcze się pod tym podpisze, oczywiście nie jedna osoba to tak zrobię.
    Swoją drogą nie myślałem, że taka niewinna zabawa/szkolenie wywoła tyle emocji.
    "Trzeba wyrosnąć z krótkich spodenek by rywalizację traktować z zabawą na równi" Kiedyś mądry człowiek tak powiedział i ...
    dostał kamieniem, ale miał rację!
    Napiszę po raz enty:
    Cytat Zamieszczone przez Saboor
    Lubisz "pełną" obróbkę masz swoją edycję, lubisz wyciskanie z rawa ile się da, też jest coś dla ciebie.
    /Ale to przez Saboora, który powstawiał tyle ograniczeń/ <- to jest uśmiech więc proszę się nie złościć!
    Mowy niema, i czemu ciągle mi tu ktoś wyjeżdża z tym całym obrażaniem/złoszczeniem? Na prawdę taki zły jestem?

---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post był o 11:14 ----------

Saboor, głównie chodzi o to, żeby każda edycja miała "swoje" zdjęcia. Jeśli dajemy do popRAWki zdjęcia portretowe, szczególnie gdy raz daliśmy po całkowitej obróbce i na to samo pozwalamy podczas zabawy, takie stan rzeczy powinien pozostać dla wszystkich tego rodzaju zdjęć.
    Koniki, tak na przykład, to zdjęcie, z którego można było wiele wyciągnąć bez wychodzenia do GIMPa czy Photoshopa. Podobnie rzecz się ma z krajobrazem.
    Kumasz te czacze czy mam na tango przełączyć, żeby wolniej było?
    Luzik Wodzu!
    Dla Apacza
    spoko chacha

Kurde tak mnie korci że aż się czepnę:
    Resztę magiku zrobisz po wyjściu z gimpa, czy nawet wyłączeniu kompa.
    Szacun!!
    P.S.
    tylko się nie gniewaj, nie obraź, nie bierz tego do się, i cała reszta
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 26.03.12 o 11:22
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria

Pomysł ze zróżnicowaniem edycji był eksperymentem, jeżeli okaże się nie udany częstotliwość konkursów zmaleje.
    Zostaną tylko dwie: taka jak była 100 lat temu, i restauratorska.
    Z tym innym gronem odbiorców, to tylko teoria i lekka przesada.

Jak widać po wynikach głosowania i udziału w zabawie, cały czas obracamy się w tym samym gronie.
    MZ to wcale nie jest naganne a wręcz przeciwnie, tworzymy TWA któremu się chce, które uczy i jest otawrte na naukę.

To bardzo cenny skarb i nie zmarnujmy go.

Jestem pewien, że z biegiem czasu coraz więcej nowych uczestników się odważy pokazać swoje prace.
    Powoli jak do każdej nowości się dostosujemy a dyskusja tu prowadzona może temu tylko pomóc.
    Nie starsz więc Drogi Wodzu powrotem do zamierzchłej i nudnej przeszłości tylko wprowadzaj swoją reformę, bo mimo narzekań wspieramy Cię całym sercem /a na pewno moja skromna osoba /
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Ale ja lubię straszyć!! wszyscy na tym forum wiedzą jaki straszny jestem! Nie?
    Dziękuję za wsparcie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

A może ukryta i pokazujemy dopiero do głosowania?
    O, to jest koncepcja. A potem do końca głosowania ukryte które jest czyje Można dla zachęty pokazywać ile aktualnie jest wersji dodanych.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."