Strona 71 z 475 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

mnib - ja nie czytam, nie śledzę, ale przeczytałem ostatnie parę stron i z racji, że uśmiałem się, to bardzo serdecznie Cię pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

mynameisnobody,

a ja cie doskonale rozumiem...
    Po analogu moj fotograficzny swiat zatrzymal sie na S3pro, potem jedynym co mnie cieszylo to tylko Sigma.

Niestety od lat niewaznym jest obrazek i dobre bazowe iso, a mistrzowie czarnej magii w swoich fabrykach skupili sie nad odplastikowianiem iso tryliard, dlaczego?
    ano licza na zwyklego uzytkownika, ktory kupujac zestaw w kicie bedzie nim mogl zrobic wszystko, czy to bedzie wycieczka, czy piwnica pod baranami.

Niestety rozmowa staje sie jalowa, bo uzytkownicy powoluja sie na fotograficzne voo doo czyli obrazek to obrazek, mistrzowie ciagna na swych zdjeciach rozpietosc tonalna do granic mozliwosci i jeszcze dalej, w efekcie ich fotki sa zalosne, pytanie czy tak postrzegamy...

Tak jak z audioholikami, po co kupowac magiczne kable jak ktos nie slyszy roznicy?

Nasze foto w obecnych czasach to marketingowe pranie glowy, swiat zatrzymal sie juz dawno temu na takich puszkach jak E1, L1, S3pro, DCS (iso 6!), Sigma czy ew pierwsza 5 od Canona.

Reszta moze gnac dalej szczesliwej drogi z OMD! beda czuli sie lepiej majac pseudo profi puszke....

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    O tym czy puszka jest "profi" decyduje człowiek naciskajacy spust migawki. W tej kwestii, zmiana kliszy na matrycę nie zmieniła NIC.
    Jestem jeleniem, bo czaję się na OM-D lub EP-3.
    Zakup D3x nie zrobi ze mnie profi... I nie zamierzam nim być.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Niestety od lat niewaznym jest obrazek i dobre bazowe iso, a mistrzowie czarnej magii w swoich fabrykach skupili sie nad odplastikowianiem iso tryliard, dlaczego?
    Bo w większości porządnych aparatów bazowe iso już jest dobre - możliwościami dalece wybiega ponad marzenia o jakości obrazu, jakie mieli ludzie w czasach analogowych na szczęście już minionych. A to, że taki czy inny producent sobie z tym nie radzi i zostaje w ogonie, to jego problem.

...licza na zwyklego uzytkownika, ktory kupujac zestaw w kicie bedzie nim mogl zrobic wszystko, czy to bedzie wycieczka, czy piwnica pod baranami.
    No i bardzo dobrze. W czym problem?

...mistrzowie ciagna na swych zdjeciach rozpietosc tonalna do granic mozliwosci i jeszcze dalej, w efekcie ich fotki sa zalosne, pytanie czy tak postrzegamy...
    Jeśli możliwości są małe i szybko dochodzimy do ich granic, to skutki faktycznie są opłakane. Rzeczywistość jednak pokazuje, że fotografia ma się dobrze jak nigdy i powstają zdjęcia tak dobre, jak nigdy dotąd. Wystarczy umieć korzystać z dobrodziejstw techniki.

A swoją drogą najciekawsze w fotografii jest właśnie to, że pokazuje świat właśnie nie tak, jak go postrzegamy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Ooo .. wygląda na to że ktoś wczoraj zorzy nie zobaczył i stwierdził że jest niewidomy :P
    Współczuję frustracji.... ale nie podzielam ani nazywania innych baranami ani przerzucania na innych wyimaginowanych win. Zadziwiające jest to, że brak kreatywności, brak postępów w rozwoju lub zwyczajne wypalenie większość przerzuca na sprzęt. Na firmę która go "zmusiła" a na koniec na kolegów i wszystkich innych.
    mynameisnobody nie wiem jakiego lekarstwa potrzebujesz, ale proponuję pół litra i więcej witaminy D.
    Może się poprawi a jak nie to kup D90 i zapisz się tam gdzie marzysz....
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Bo w większości porządnych aparatów bazowe iso już jest dobre - możliwościami dalece wybiega ponad marzenia o jakości obrazu, jakie mieli ludzie w czasach analogowych na szczęście już minionych. A to, że taki czy inny producent sobie z tym nie radzi i zostaje w ogonie, to jego problem.
    W wiekszosci aparatow widzimy degradacje bazowego iso w stosunku do poprzednikow, pomijam sztuczne podbijanie iso kosztem rzekomo lepszego wyzszego iso, nadal sie okazuje, ze mamy w mikro dobre iso 100-400max co jest tym samym w nowych 200-800, jeden wielki walek producentow....

No i bardzo dobrze. W czym problem?
    Ano w tym, ze to przerost formy nad trescia, bo do ogolnego zastosowania wystarczy kompakt, mniejsze, tansze, rownie dobre...

A swoją drogą najciekawsze w fotografii jest właśnie to, że pokazuje świat właśnie nie tak, jak go postrzegamy.
    No wlasnie, jedni maja tak a drudzy inaczej, ci pierwsi sa z reguly mistrzami PP, cuda, wianki i parzenie kawy gratis.

Oczywiscie kazdy ma swoja droge...

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Druga część testu E-M5 u Robina
    http://robinwong.blogspot.com/2012/0...t-bintang.html

FYI: ta fotka iso 4000 noise filter=off - wypisz wymaluj struktura "zniszczeń" rodem z LX3, to tak a propos kto wyprodukował ten sensor LiveMOS.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 9.03.12 o 10:31
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

W wiekszosci aparatow widzimy degradacje bazowego iso w stosunku do poprzednikow...
    Nie zauważyłem.

Ano w tym, ze to przerost formy nad trescia, bo do ogolnego zastosowania wystarczy kompakt, mniejsze, tansze, rownie dobre...
    Ale to nie chodzi o to, co wystarczy - kompakty są, można sobie kupić, jak ktoś chce. Chodzi o to, że ludzie chcą więcej. No i dostają to, za co płacą.

No wlasnie, jedni maja tak a drudzy inaczej, ci pierwsi sa z reguly mistrzami PP, cuda, wianki i parzenie kawy gratis.
    Pokazywanie świata za pomocą fotografii innego, niż go widzimy, jest akurat o jakieś 100 lat starsze od Photoshopa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

W wiekszosci aparatow widzimy degradacje bazowego iso w stosunku do poprzednikow, pomijam sztuczne podbijanie iso kosztem rzekomo lepszego wyzszego iso, nadal sie okazuje, ze mamy w mikro dobre iso 100-400max co jest tym samym w nowych 200-800, jeden wielki walek producentow....
    [...]

pozdrowionka
    Serio w mikro jest 100-400? To przecież tak jak w moim E500, iso 100-200 są super, a iso 400-800 używalne. Wydawało mi się, że jednak wszystko poszło o krok, dwa kroki do przodu.
    Ostatnio edytowane przez kateb ; 9.03.12 o 10:46
    Fujifilm X10

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    Serio w mikro jest 100-400? To przecież tak jak w moim E500, iso 100-200 są super, a iso 400-800 używalne. Wydawało mi się, że jednak wszystko poszło o krok, dwa kroki do przodu.
    JEST TYLKO 100-300 z IS i 75-300. Niestety...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 9.03.12 o 10:52
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Uprawnienia umieszczania postów