Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: E5 czy K5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: E5 czy K5

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    ...

Jak zmieniałem system to przyjżałem się też ofercie C i N i w stopkach urzytkowników widziałem dokładnie te same szkła - wystepowały równie często jak w stopkach Pentaxiarzy. Wszędzie jakość kosztuje.
    Mnie przekonała stabilizacja matrycy - sporo fotografuję z ręki w gorszym swietle.
    I dokładnie o to chodzi - o dobranie sprzetu do swoich potrzeb Nie ma jednego, genialnego, najlepszego dla wszystkich. Ja np. lubię portrety i od Pentaxa odstraszyła mnie cena 77/1,8.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    Witam
    Mam pytanie.Jestem posiadaczem e3 z zd14-54, zestaw w sumie wystarczający dla mnie, aczkolwiek być może będę miał fundusze na wymianę body na nowsze, tzn E5.I tu mam dylemat, na ile e5 jest lepsze od e3.
    Biorę też pod uwagę za cenę e5, zakup K5 z jakimś średnim obiektywem standardowym, i odsprzedaż E systemu.
    Brałem pod uwagę również pozostanie przy e3 i zakup zd 14-35, ale do tego pomysłu jestem najmniej przekonany.

p.s temat może z rodzaju trollowych ,ale pytam poważnie .
    Witam !

Pentax K-5 to znacznie lepsza pucha od E-5.

1.Wieksza rozdzielczosc matrycy
    2.Bardzo szeroki DR
    3.Nizsze szumy na wysokim iso
    4.Wyciaga 7kl /s
    5.Nizsza cena od E-5
    6.Zapis RAW-ow w *.DNG
    7.Filmy FULL-HD
    8.Zdjecia HDR

O czym tutaj dyskutowac... Placisz mniej a masz znacznie wiecej

Szkla do pentaxow sa dostepne wystarczy sie rozejrzec...

Popytaj sie w tej kwestii ludzi z grupy Pentaxa http://pentax.org.pl/

Mozesz wejsc tez w system Nikona i wziasc D7000 i dobrac to tego szkla.

Nie pakuj sie w E-5.... Szkoda kasy.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Za cenę E-5 można kupić K-5 + DA 70/2.4 + DA 35/2.4 i później dozbierać np. na DA 15/4.
    Z zoomów gdybym musiał w stosunku cena/jakość chyba najlepiej wypada Tamron 17-50/2.8,
    ale mnie Pentax lepiej kojarzy się z dobrymi stałkami, zresztą każdy ma inne potrzeby...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Własnie miałem okazję popstrykać K5, i przyznam ze to dobry aparat, ma dobra ergonomię i sprawia wrażenie solidnego. Jednak porównując go do mojej E3 , nie sprawiał wrażenia dużo lepszego , w kilku elementach wręcz gorszego.Szumy rzeczywiście mniejsze na wyższych iso, ale za to słabsza kolorystyka moim zdaniem, myślę ze to porównywalny aparat z e5 , tyle że sporo tańszy.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

| OlyJedi Awatar bryll
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

witam, miałem taki sam dylemat jak ty E5 czy K5. po bliższym zapoznaniu się z E5 uznałem że nie ma sensu płacić tyle kasy za ten aparat, rzeczywiście jest nieco lepszy od e3 ale nie na tyle aby pozostać w olkowym systemie. zdecydowałem się na K5/DA16-50,2.8+DA35,2.4 i jestem bardzo zadowolony, rewelacyjna jakość zdjęć, tam gdzie e3 jechała na lampie K5 dawała rade bez. Natomiast musisz uważać przy zakupie puszki gronkowiec już nie straszny, ja miałem przygodę z walniętym AF w puszce ogromny bf niezależnie jakie szkło było zapięte( testowane z 10 różnymi szkłami) ale nie ma co panikować masz 10 dni na zwrot. skierowali mnie do hurtowni żebym sobie wybrał puszkę na 17szt 2 miały walnięty AF

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Jestem posiadaczem e3 z zd14-54, zestaw w sumie wystarczający dla mnie, aczkolwiek być może będę miał fundusze na wymianę body na nowsze, tzn E5.I tu mam dylemat, na ile e5 jest lepsze od e3.
    E-3 bardzo fajnym aparatem jest. Skoro nie uwiera i nie ma konkretnych oczekiwań, których nie spełnia to po co zmieniać? Kasę zawsze zdążysz wydać, przecież nie parzy w kieszeni...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Witam
    Mam pytanie.Jestem posiadaczem e3 z zd14-54, zestaw w sumie wystarczający dla mnie, aczkolwiek być może będę miał fundusze na wymianę body na nowsze, tzn E5.I tu mam dylemat, na ile e5 jest lepsze od e3.
    .....
    Są też zapowiedzi rozpoczęcie prac nad E-7, nie sądzę by mocno różnił się w cenie od dzisiejszego E- 5, za rok dwa będzie w sprzedaży, moze warto poczekać?

Jak natomiast jesteś zdecydowany na szybką zmianę i wystarcza Ci tylko jeden obiektyw do body, to hulaj dusza...
    Najważniejsza będzie przyjemność zmiany i płynące z tego faktu emocje.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Własnie miałem okazję popstrykać K5, i przyznam ze to dobry aparat, ma dobra ergonomię i sprawia wrażenie solidnego. Jednak porównując go do mojej E3 , nie sprawiał wrażenia dużo lepszego , w kilku elementach wręcz gorszego.Szumy rzeczywiście mniejsze na wyższych iso, ale za to słabsza kolorystyka moim zdaniem, myślę ze to porównywalny aparat z e5 , tyle że sporo tańszy.
    Dzizaz, co wy macie z tymi kolorami.
    Naczytali sie bzdur w internecie i teraz klepia na lewo i prawo.
    Przy Raw'ach male ma to znaczenie, bo sobie robisz z nim co chcesz i jak chcesz.
    Liczyt sie to co wypluje sama matryca i po czesci soft w puszce, a tutaj akurat K5 leje E5.
    Reszta zostala juz powiedziane, nie ma presji na AF to K5 bedzie w tym wypadku lepszym wyborem.

p.s. No chyba, ze chodzilo o kolorystyke puszki, to wtedy juz jest indywidualna sprawa, ale rozowy jest na topie ostatnio

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    okolice Poznania
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jako uzytkownic e-3 polece e-5 zostań z nami Olympusami :P

| OlyJedi Awatar nyny