Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: E5 czy K5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

E5 czy K5

Witam
    Mam pytanie.Jestem posiadaczem e3 z zd14-54, zestaw w sumie wystarczający dla mnie, aczkolwiek być może będę miał fundusze na wymianę body na nowsze, tzn E5.I tu mam dylemat, na ile e5 jest lepsze od e3.
    Biorę też pod uwagę za cenę e5, zakup K5 z jakimś średnim obiektywem standardowym, i odsprzedaż E systemu.
    Brałem pod uwagę również pozostanie przy e3 i zakup zd 14-35, ale do tego pomysłu jestem najmniej przekonany.

p.s temat może z rodzaju trollowych ,ale pytam poważnie .
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

| OlyJedi Awatar Weasly
    Mieszka w
    Sandomierz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: E5 czy K5

Pentax nie ma nawet dobrych szkieł, jedynie jakieś tam stało ogniskowe. Moim zdaniem Pentax jest obecnie spośród: Nikon, Canon, Olympus, Sony, Pentax najgorszym i najmniej perspektywicznym system, ja bym nie zawitał tam. Choć każdy ma swoje zdanie na ten temat.
    *** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
    ++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
    -------------------------------------------------------------------------------------

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Jest na forum wątek o E-5, poczytaj, popatrz, pomyśl. Ostatecznie są to Twoje pieniądze i Ty sam decydujesz gdzie je ulokować. Nikt też nie powie Ci, z czego będziesz bardziej zadowolony. Ostatecznie ważny jest też fakt, że nie ma tu zbyt wielu, którzy są w stanie w pełni kompetentnie wypowiedzieć się o porównaniu obydwu rozważanych przez Ciebie korpusów.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

W przypadku pentaxa, myślałem raczej o jakiejś sigmie, i wystarczy mi jeden dobry w miarę jasny zoom, tzw spacerowy.
    Olympus zniechęca mnie w zasadzie tylko jedną rzeczą, zakresem tonalnym.Z perspektywy czasu widzę że to ważniejszy parametr niż inne.
    W zdjęciach testowych pomimo zbilżonej dynamice pomiędzy e3 a e5, ten drugi sprawiał jednak wrażenie czytającego więcej w światłach, wydawało mi się ze miał mniejsza tendencje do przepałów.
    Ostatnio edytowane przez danmacz ; 17.02.12 o 23:47

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    W przypadku pentaxa, myślałem raczej o jakiejś sigmie, i wystarczy mi jeden dobry w miarę jasny zoom, tzw spacerowy.
    Olympus zniechęca mnie w zasadzie tylko jedną rzeczą, zakresem tonalnym.Z perspektywy czasu widzę że to ważniejszy parametr niż inne.
    W zdjęciach testowych pomimo zbilżonej dynamice pomiędzy e3 a e5, ten drugi sprawiał jednak wrażenie czytającego więcej w światłach, wydawało mi się ze miał mniejsza tendencje do przepałów.
    Jeśli potrzebujesz tylko jednego(dobrego/uniwersalnego) obiektywu, bardziej zależy Ci na DR i niskich szumach, a mniej na AF - zdecydowanie brałbym K5 z jakimś 16-50mm lub 17-70mm.
    O/N

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

danmacz,

masz chlopie zagwozdke ale mam dla CIebie wyjscie, po co zmieniac cos czym CI sie dobrze robi foty?
    polowe przepij, a polowe prowizji dla mnie...

ludzie ogranicza Was tylko fantazja, a nie sprzet...

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Możesz również wymienić 14-54 na 12-60 i przyspieszyć jeszcze mocniej i tak niezły zestaw Od Pentaxa odrzuca mnie jego AF. Co mi po fotkach z mniejszą ilością szumu jeśli będą nieostre?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Szum w olku generalnie mi nie przeszkadza, i tak nie używam wysokich iso (jeżeli można mówić o używalnych wysokich iso w olku).Generalnie zastanawiam sie nad wymiana body na nowsze , lub zmianę całego systemu, innych rozwiązań raczej nie przewiduję.
    Mikro 4/3 też odpada, nie pasuje mi filozofia tego systemu.
    Jezeli jest ktoś kto się przesiadł z e3 na e5, to prosił bym o jakieś małe porównanie.

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Napiszę Ci co mnie kręci w E-5. Pentaxa nie znam, ale może Ci coś to pomorze przy podjęciu decyzji.
    1) Przy ostrzeniu AF+M lub M po lekkim dotknięciu pierścienia obraz automatycznie się powiękrza. Wtedy łatwiej jest doostrzyć.(działa z obiektyawmi ZD z sigmą nie)(wiem tak jest w penach, ale w E3 chyba nie, a w E30 mi tego brakowało - nie chodzi mi o ten zielony kwadracik. Posiadacze penów wiedzą o czym piszę)
    2) HDR tak zwana dramatyczna tonacja- po prostu "czad"
    3) wbudowane filtry przy zdjęciach BW żółty, zielony, pomarańcz, czerwony itp (przy wyborze masz od razu opis co i po co to służy)
    4) satysfakcjonująca mnie szybkość AF nawet przy 14 54 ( na tyle dobra, że nie zamierzam zmieniać na 12 60 - nawet ZD50/2,0 daje radę szybciej w porównaniu z moim poprzednikiem jakim był E30) (przy 14 35 możesz mieć wolniej w AF, ale lepiej ze światłem i ostrością)
    5) intuicyjna guzikologia - rewelacja (podobna jak w E3)( w Epl1 i E30 trochę się gubiłem)
    6) szczelność (nareszcie nie boję się wychodzić z nim w taką pogodę jak np dziś)
    7) ostrość (znajdziesz fotki na forum)
    poziomniczka (podobno w E3 nie ma)
    9) edycja RAW z poziomu aparatu
    10) precyzyjna regulacja WB z poziomu guziczków zewnętrznych bez wchodzenia w "głębiny menu" (nie wiem jak jest w E3)
    11) kręcenie filmów (ale to akurat nie wszystkich kręci)
    12) kolorki jakie można uzyskać to bajka

To tak z grubsza tyle. Wybrałem E-5 za względu na posiadaną szklarnię i nie mam zamiaru go się pozbywać.
    Nie znam Pentaxsa więc nie znam jego walorów. Niech posiadacze się wypowiedzą.
    Mam jeszcze inny topowy aparat, ale go nie opiszę bo to nie to forum. Zresztą nawet Nokią jak się ma farta można zrobić udane zdjęcie. Czasem przeglądam fora GSM i zdaża się tam co nieco wypatrzyć. Wszystko zależy do czego toto ma służyć
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    Mikro 4/3 też odpada, nie pasuje mi filozofia tego systemu.
    Być może niedługo podobną filozofia stanie się tą jedyną i słuszną też dla innych systemów. Lustro fajna rzecz ale kosztowna a technika idzie do przodu.

Posiadam Pentaxa K-7 i z Sigmą 17-70 jest dość szybki i w zupełności dla mnie wystarczający a K-5 ma jeszcze lepszy AF. Problemem w Pentaxie są niektóre zoomy które wolniej ostrzą.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Uprawnienia umieszczania postów