Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 215

Wątek: Artystyczne fotki z kotleta - watek zbiorowy!!!

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Artystyczne fotki z kotleta - watek zbiorowy!!!

Jako, że tekstem Tadeusza zgadzam się w całości to nie będę się do niego odnosił
    A co do Twojej wypowiedzi drogi Saboorze Wszystko albo prawie wszystko będzie zależało właśnie od zleceniodawcy.
    Zleceniobiorca może próbować przedstawiać swoje wizje ale to ten pierwszy podejmie decyzję.
    Tą decyzją może być danie wolnej ręki i zawierzenie profesjonalizmowi wykonawcy ale może być także konkretny spis wymagań.
    W tej pierwszej sytuacji nic nie stoi na przeszkodzie by pokazać swój kunszt i artyzm.
    Tą drugą może potraktować jako wyzwanie i "wycisną" co się da, pokazać że też można.
    A co do kwiatka czy górki to powiedz górce żeby stanęła gdzie indziej a kwiatek miał łodyżkę "bardziej"
    Co do modelki...czasami pewnie też będzie kłopotem znalezienie takiej, która spełni Twoje artystyczne wizje np. jakiś projekt performance

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Quentin35 Zobacz posta
    Jako, że tekstem Tadeusza zgadzam się w całości to nie będę się do niego odnosił
    A co do Twojej wypowiedzi drogi Saboorze Wszystko albo prawie wszystko będzie zależało właśnie od zleceniodawcy.
    Zleceniobiorca może próbować przedstawiać swoje wizje ale to ten pierwszy podejmie decyzję.
    Tą decyzją może być danie wolnej ręki i zawierzenie profesjonalizmowi wykonawcy ale może być także konkretny spis wymagań.
    W tej pierwszej sytuacji nic nie stoi na przeszkodzie by pokazać swój kunszt i artyzm.
    Tą drugą może potraktować jako wyzwanie i "wycisną" co się da, pokazać że też można.
    A co do kwiatka czy górki to powiedz górce żeby stanęła gdzie indziej a kwiatek miał łodyżkę "bardziej"
    Co do modelki...czasami pewnie też będzie kłopotem znalezienie takiej, która spełni Twoje artystyczne wizje np. jakiś projekt performance
    Zali prawidłowe wnioski, z postów Fatmana i Rafroga wysnułem!
    ad votum: "A co do kwiatka czy górki to powiedz górce żeby stanęła gdzie indziej a kwiatek miał łodyżkę "bardziej" "
    Już mi nie smutno!
    Cytat Zamieszczone przez Quentin35 Zobacz posta
    Nie potrafi stworzyć narzuconego nastroju czy sceny znaczy to: kiepska jest.
    Z pozdrowieniami panie Quentin35
    list kończę.
    Saboor
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Po latach znajomi oglądają ślubną fotoksięgę
    - a co te zdjęcia takie krzywe, poruszone i nieostre? na wielu do siebie podobni nie jesteście...
    - a bo ten fotograf powiedział że one są artrystyczne!*

O artyzmie lub jego braku nigdy i pod żadnym pozorem nie może orzekać autor. Czy w fotografii czy malarstwie czy innej formie sztuki. Są w końcu i dzieła na miarę "Ulissesa" i są książki kucharskie.

*/zmyślone
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Dyskusja rozgorzała akademicka, dobrze bo cos się dzieje!
    Ale miały być zdjęcia ze ślubow i wesel. Fachowcy z tej branży, pochwalcie się, dajcie coś pod osąd. Napewno spośród tych tysiecy zrobionych zdjęć sa takie które budzą zainteresowanie czy podziw. Pokażcie je!
    Aby jakoś wrócić do meritum.
    Mam wśród pamiatek rodzinnych zdjęcie z konkurencyjnej "stajni" fotosprzetu, banalne, w sam raz na "rozruch" pokazu fotek. Łatwo je "przelicytowac" więc prosze smiało!
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_7115.jpg
Wyświetleń:	72
Rozmiar:	247,4 KB
ID:	59753  
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Miałem się nie odzywać w wątku, który mógłby być polem do wymiany doświadczeń przez "kotleciarzy" oraz pokazywania ciekawych zdjęć zrobionych przez nich, przy okazji ślubu.
    Po pierwsze nie moja działka, po drugie sam tytuł tego wątku mnie zniechęcił. Jak można o swoich zdjęciach mówić artystyczne?
    Nikt mnie nie przekona, że tytuł jest nieco żartobliwy. Dlaczego tylko ci od ślubniaków, nikt inny, nawet żartobliwie, nie określa swoich zdjęć jako artystyczne?
    Wkurzyłem się dopiero, kiedy przeczytałem:
    Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    ... trzeba się przy tym trochę nalatać i nagimnastykować ...
    Co mogą "kotleciarze" porobić w głowach niewinnych amatorów fotografii!
    Próbowałeś godzinami, bez ruchu wyczekiwać w czatowni aż jakiś ptak się pojawi? Czy leżałeś na lodzie aby sfotografować wydrę z okoniem w pysku?
    Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Chyba jak każdy próbowałem tej sztuki i nie jest to takie łatwe,
    ...to nie to co zrobić kwiatka lub ptaszka - ale ptaszek w locie to już ... .
    Czym się różni ptaszek siedzący na gałęzi od pary młodych stojących przy ołtarzu? Ja wiem, bo stałem kiedyś przy ołtarzu, próbowałem też fotografować ptaszki. Różnica jest i to zasadnicza- ptaszek z reguły nie posiedzi dłużej niż 2 sek a młodzi stoją i stoją...
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Wydaje mi się, że na wielu forach publiczność chcąc zademonstrować z dobrej strony swoje kompetencje, głośno i wyraźnie sekuje działy fotografii, które w naszym społeczeństwie, wydobywającym się z izolacji mentalnej w Europie, mogą być określone jako powiedzmy prostackie, wiochmeńskie, targowiskowe, podporządkowane bez reszty cenie i wymaganiom zleceniodawcy, etc.
    Tak się dziej z fotografia ślubną, imprezową, przyrodniczą i innymi „niepoważnymi” tematami.
    Mimo. że zwykle podziwiam Twoje komentarze za ich kwiecistość i głębię, to jednak tym razem się nie zgodzę.
    To nie publiczność sekuje dział fotografii zajmującej się "kotletem". To ci (nie wszyscy ale wystarcza do powstania stereotypu), którzy zajmują się taką fotografią, stawiają się wyżej od innych w fotograficznej hierarchii. Stąd się bierze niechęć do nich, znacznej reszty forum.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Saboor napisał:

"I ad votum: "kompleks polski" baardzo nieetyczne określenie, gdyż z założenia deprecjonuje nasz Naród.
    To drogi Tadeuszu kompleks, "małych duchem" świata całego."

Moim zdaniem to jest kompleks powszechny lecz nie w pełni uniwersalny, dotyczy społeczeństw zapóźnionych cywilizacyjnie – rozmijanie się wyobrażeń o sobie z rzeczywistością wynikające ze zderzenia się wygórowanych ambicji ze współczesnością, szczególnie widoczne dziś w erze globalnej wioski.

Tak nawiasem mówiąc polskie szamotanie się z realiami w dekoracjach komuny opisał Konwicki w swojej powieści „Kompleks polski”.

Dodam jeszcze, że w ocenie fotek nie powinno sie kierować lubieniem lub nie lubieniem kotleciarzy (oni sami są winni, że ich się nie lubi!?!), tylko własnymi jasno wyłożonymi kryteriami.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 11.02.12 o 19:16

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Saboor napisał:

"I ad votum: "kompleks polski" baardzo nieetyczne określenie, gdyż z założenia deprecjonuje nasz Naród.
    To drogi Tadeuszu kompleks, "małych duchem" świata całego."

Moim zdaniem to jest kompleks powszechny lecz nie w pełni uniwersalny, dotyczy społeczeństw zapóźnionych cywilizacyjnie – rozmijanie się wyobrażeń o sobie z rzeczywistością wynikające ze zderzenia się wygórowanych ambicji ze współczesnością, szczególnie widoczne dziś w erze globalnej wioski.
    Tu się całe szczęście nie zgadzamy, tak całe szczęście. Albowiem świadczy to o zróżnicowaniu naszego postrzegania, rzeczywistości ... a to naprawdę już do rzadkości należy, aby antypody światopoglądowe jak my, byli w stanie prowadzić dysputę.

/.../
    Dodam jeszcze, że w ocenie fotek nie powinno sie kierować lubieniem lub nie lubieniem kotleciarzy (oni sami są winni, że ich się nie lubi!?!), tylko własnymi jasno wyłożonymi kryteriami.

Pzdr, TJ
    Zda mi się ... jasno to właśnie wynikało z mego poprzedniego postu, jeśli nie - powtórzę:
    Cytat Zamieszczone przez Saboor
    ... I właśnie owy pierwiastek, że tak to ujmę "udaności"(daruj słowo twór) jest oceniany, a nie dziedzina w jakiej zostało dzieło spłodzone.
    Jak czytasz, nie człowiek, okoliczności czy gatunek dzieła, a ono samo poddawane winno być ocenie. To moje zdanie, acz nie skromnie odważę się twierdzić: taka powinna być reguła oceny, w ramach sztuki rzecz jasna.
    Pozwolisz że na tym zdaniu, zakończę naszą dyskusję na łamach wątku, możemy przenieść ją na prywatne grunta.
    Tu odbiegamy zbytnio, od założeń autora "Artystycznych fotek z kotleta ... ."
    Pozdrawiam
    Saboor
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Wolałbym od wycieczek w stronę kompleksów polskich dyskusję na temat jednej lub kilku fotek, taką gdzie można sie skupić na konkretach, wszelkich wadach i zaletach zdjęcia. Tego najbardziej mi brakuje na forum fotograficznym.

Saboor, uwaga o niechęci do kotleciarzy odnosi sie do komentarza helmuta powyżej, który założył, że kotleciarze sami sobie sa winni.
    Chciałem zwrócić uwagę na to, że nie powinno się ruszać tematu przewin czy zasług, tylko omawiać zdjęcia jako efekty zdjęciowania. Taki powinien być moim zdaniem sens dyskusji.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 11.02.12 o 21:42

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Wolałbym od wycieczek w stronę kompleksów polskich dyskusję na temat jednej lub kilku fotek, taką gdzie można sie skupić na konkretach, wszelkich wadach i zaletach zdjęcia. Tego najbardziej mi brakuje na forum fotograficznym./.../
    Pzdr, TJ
    I przy tym zostańmy.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

... uwaga o niechęci do kotleciarzy odnosi sie do komentarza helmuta powyżej, który założył, że kotleciarze sami sobie sa winni.
    To nie jest założenie, to jest stwierdzenie.
    Wystarczy uważnie przeczytać ten i wiele innych wątków o kotlecie aby to zauważyć.
    Chciałem zwrócić uwagę na to, że nie powinno się ruszać tematu przewin czy zasług, tylko omawiać zdjęcia jako efekty zdjęciowania. Taki powinien być moim zdaniem sens dyskusji.
    W każdym innym wątku tak ale w wątku o artystycznych zdjęciach z kotleta?
    Toż taka megalomania bije z tytułu, że przesłania same zdjęcia. Może gdyby nie ten tytuł?
    Poza tym, jaki sens ma dyskusja z artystą o jego zdjęciach?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA