Strona 23 z 475 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

dzarro
    Gość

Odp: Olympus OM-D E-M5

Ale przecież kasę trzaska się przede wszystkim na kompaktach - tak mi się zdaje. Japonia to 120 mln populacja. Wydaje mi się również, że wpływ ich stylu życia np. na klasę średnią w Chinach(czyli najbardziej przyszłościowy rynek) może być większy. Animozję narodowe nie muszą mieć aż takiego znaczenia. W końcu Koreańczykom z Południa - mimo niechęci do dawnych okupantów - na pewno bliżej jest mentalnie do Japończyków niż do Francuzów. Zresztą jeśli - poza paroma drogimi obiektywami - cały sprzęt jest projektowany w Japonii, to trendy tak czy inaczej będą kreowane tam. Inna sytuacja jest np. w przypadku sprzętu audio wyższej klasy(który jednak z natury nie jest zjawiskiem tak masowym jak rynek foto), gdzie konkurencja setek firm z Europy i USA jest bardzo silna, również firmy z Chin mają już dużo do powiedzenia. Giganci w rodzaju Pioneera czy Denona znacznie częściej stosują wzorce europejskie w kreowaniu nowych produktów, czasem nawet oferta jest profilowana pod konkretny rynek - np. wzmacniacze są projektowane z udziałem europejskich konstruktorów, a ich współpraca przy tworzeniu głośników to norma(tu Skandynawowie są potęgą). Oczywiście w sprzęcie foto można podawać też podobne przykłady - np. współpraca Panas-Leica, Sony-Zeiss itd.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 11.02.12 o 13:51

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Animozję narodowe nie muszą mieć aż takiego znaczenia. W końcu Koreańczykom z Południa - mimo niechęci do dawnych okupantów - na pewno bliżej jest mentalnie do Japończyków niż do Francuzów. Zresztą jeśli - poza paroma drogimi obiektywami - cały sprzęt jest projektowany w Japonii, to trendy tak czy inaczej będą kreowane tam..
    Trzykrotnie przeczytałem Twoją wypowiedź i nadal kompletnie nic z niej nie rozumiem.
    Załapałem tylko, że interesujesz się aparatami i wzmacniaczami audio.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kapir Zobacz posta
    Ma trochę nowych ficzerów i parę nowych bajerów, czy jednak forma nie przerosła treści? Jeśli chodzi o ergonomię CHCĘ coś w korpusie E1dynki i koniecznie z dużym bagnetem, albo pełną obsługą szkieł przez przejściówkę.
    W sumie tak, naprawdę nowy jest system stabilizacji, ale nie wiadomo co to oznacza w praktyce - być może skuteczność na poziomie E-3. Fajność nowego aparatu polega na tym, że jest to korpus tak mały, prawie wszystkomający i łechta potencjalnych użytkowników głównie estetyką, sentymentami itp., co może być bardzo mocnymi, nawet jak nie do końca uświadomionymi, motywacjami zakupowymi. Technologicznie to pewnie ewolucja względem Penów.
    Co do E1dynki, bagnetu i szkieł 4/3 - to by miało sens jedynie w przypadku klasycznej lustrzanki, a nie aparatu bez lustra na bagnecie 4/3 - takie postulaty pojawiały się na tym forum. To drugie rozwiązanie uniemożliwiłoby używanie optyki m4/3 - bez sensu w przypadku aparatu bez lustra. Optimum to wygodne (ergonomia, AF) używanie szkieł 4/3 przez przejściówkę.

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    http://www.omuser.com/viewthread.php?tid=179921
    chyba było gdzieś, ale jestem zdumiony ze tego nie komentujecie...
    jezeli to nie fake to on szumi mniej niż mój de700 ... hmm
    Po pierwsze te fragmenty jpegów niewiele mówią. Po drugie nie sądzę żeby większość tu piszących miała bardzo duże parcie na wysokie ISO i czyniła z tego główne kryterium wyboru aparatu.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Wg mnie przyszłością tego segmentu jest... jotpeg. Jego optymalizacja imho pozwoliłaby firmie odlecieć konkurencji niezależnie od wielkości sensora, rozmawiałem z jednym kolegą i jest chętny pomóc Oly w tym temacie. Zamiast tracić środki na różne takie (filtry), powinni dać mu aparat, programistę i powinien wykręcić z jotpega siódme poty. Potem programista przełoży to na język TruePic Według mnie brakuje im tak niewiele: kolorki - super, AWB - OK, gradacja - jest, zostaje ten nieszczęśliwy budyń...
    No ale przecież Olek ma fajne jpgi a poziom budyniu = poziom ustawienia odszumiania, których jest kilka w menu aparatu. Twój postulat jest o tyle nietrafiony, że nie ma czegoś takiego jak obiektywnie najlepszy jpg, z którego wyciągnięto siódme poty. Zobacz na zabawy wołania rawów na różnych forach, w tym na naszym, - każdy optymalny efekt widzi inaczej. Zresztą Olek wbudował w OMG możliwość modyfikacji krzywej tonalnej - to już prawie jak Lightroom
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta

Po pierwsze te fragmenty jpegów niewiele mówią. Po drugie nie sądzę żeby większość tu piszących miała bardzo duże parcie na wysokie ISO i czyniła z tego główne kryterium wyboru aparatu.
    Wiem że to co powiem jest passé ale dla mnie dobre ISO 3200 czy nawet 6400 byłoby bardzo ważnym argumentem za zakupem nowego aparatu.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Wiem że to co powiem jest passé ale dla mnie dobre ISO 3200 czy nawet 6400 byłoby bardzo ważnym argumentem za zakupem nowego aparatu.
    To co powiedziałeś jest Twoim zdaniem do którego masz pełne prawo, dlaczego ma być passé?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Radzymin
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Zgadzam się.Nawet bardziej iso 100 i maksymalnie 6400.Z tym że na 3200iso chcę mieć szum ,tylko że ziarnisty.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    To co powiedziałeś jest Twoim zdaniem do którego masz pełne prawo, dlaczego ma być passé?
    Bo czytając fora można odnieść wrażenie że "prawdziwemu fotografowi" ISO 100 powinno wystarczyć.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Bo czytając fora można odnieść wrażenie że "prawdziwemu fotografowi" ISO 100 powinno wystarczyć.
    Jednemu starczy, drugi pracuje w takich warunkach, że oczekuje naprawdę dobrego wysokiego ISO. I jeden i drugi może być "prawdziwym fotografem", tylko dziwne by było jakby ten drugi przy swoich oczekiwaniach i tym co jest na rynku, wybierał aparat z matrycą 4/3.
    Facebook

darkelf
    Gość

Jeśli ktoś robi zdjęcia lotnicze to potrzebuje do tego samolotu. Fotograf lotniczy bez samolotu nie zrobi dobrego zdjęcia, bo będzie mu za nisko. Przyznasz jednak, że jeśli taki fotograf zacznie przekonywać innych fotografów, że też potrzebują samolotu będzie to dość komiczne. Oczywiście fajnie by było mieć samolot ale nie jest to najważniejsze np. w fotografii makro czy nawet krajobrazowej.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Przepraszam autorów ale skasowałem kilka postów, bo nie wiązały się z tematem wątku, którym jest OM-D.
    Proszę nie robić tutaj Hyde Parku.
    Facebook

Uprawnienia umieszczania postów