Strona 24 z 475 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Mało piszecie o stabilizacji obrazu, a to moim zdaniem najciekawsza rzecz w tym modelu. Już mniejsza o to, że działa w pięciu płaszczyznach. Najważniejsze, że działa w sposób ciągły, więc stabilizowany jest zarówno obraz w wizjerze, jak i nagrywany materiał video. Stabilizacja w obiektywach traci zatem ostatnią cechę, która decydowała o jej przewadze nad stabilizacją matrycy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Mało piszecie o stabilizacji obrazu, a to moim zdaniem najciekawsza rzecz w tym modelu. Już mniejsza o to, że działa w pięciu płaszczyznach. Najważniejsze, że działa w sposób ciągły, więc stabilizowany jest zarówno obraz w wizjerze, jak i nagrywany materiał video. Stabilizacja w obiektywach traci zatem ostatnią cechę, która decydowała o jej przewadze nad stabilizacją matrycy.
    Jak działa tak jak to opisuje Olympus to w makro będzie bardzo pomocna, ale trzeba to sprawdzić w praktyce.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Stabilizacja obrazu w wizjerze - super, przy długich ogniskowych bardzo pomocne,

Ale [tryb : pesymista] ta matryca będzie się przesuwać, obracać i kołysać. Oby nie okazało się to elementem ograniczającym żywotność aparatu.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Jak działa tak jak to opisuje Olympus to w makro będzie bardzo pomocna, ale trzeba to sprawdzić w praktyce.
    W jaki sposob, bo niebardzo sobie potrafie wyobrazic.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Stabilizacja obrazu w wizjerze - super, przy długich ogniskowych bardzo pomocne,

Ale [tryb : pesymista] ta matryca będzie się przesuwać, obracać i kołysać. Oby nie okazało się to elementem ograniczającym żywotność aparatu.
    Przeciez mozesz to wylaczyc. Ja osobiscie to IS uzywam baaardzo sporadycznie, normalnie mam wylaczone.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Mam nadzieję, że da się wyłączyć stablizację w wizjerze, bo mam problem z balansem, wręcz mam chorobę lokomocyjną od tego...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Przeciez mozesz to wylaczyc. Ja osobiscie to IS uzywam baaardzo sporadycznie, normalnie mam wylaczone.

T.
    Ano wyłączyć można, zresztą na krótkich ogniskowych korzyść niewielka. Bonus będzie przy ostrzeniu manualnym długimi obiektywami - więc ta opcja mi się podoba.

Temat żywotności poruszyłem bo po prostu mnie to interesuje. Producenci podają żywotność migawki wiec dlaczego nie mieliby podawać żywotności innych podzespołów. Stabilizacja w nowym olku jest nowatorska i bardzo skomplikowana - myślę że producent robił testy pod kątem pomiaru średniego czasu eksploatacji przed pierwszą usterką. Wiem że na Forum działa kilka osób związanych zawodowo z Olympusem (i to nie w znaczeniu że używają aparatów tej marki do robienia usługowego zdjęć) więc może mogą uchylić rąbka tajemnicy?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie przesadzajcie. Stabilizacja obrazu to wynalazek liczący już kilka lat. Czasami się psuje, ale jeszcze nie słyszałem, aby nagminnie ją zajeżdżano. Pewnie szybciej się aparat znudzi i zostanie wymieniony na nowsze model, niż coś w nim padnie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Temat żywotności poruszyłem bo po prostu mnie to interesuje.
    Stabilizacja matryc zbudowana jest wedle idei, na której budowane są także np. zawieszenia układów odczytowych czytników cd/dvd. Gdy się do takiego zajrzy podczas pracy, można zobaczyć jak całość mocno wibruje - i tak potrafi przewibrować tysiące godzin. Tak więc raczej nie ma się czym martwić.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Dzięki za wyjaśnienie

Uprawnienia umieszczania postów