Strona 22 z 475 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez kapir Zobacz posta
    Jakoś nie jestem przekonany co do tego OM-D. Przecież to PEN, tylko w obudowie w stylu retro. Ma trochę nowych ficzerów i parę nowych bajerów, czy jednak forma nie przerosła treści? Jeśli chodzi o ergonomię CHCĘ coś w korpusie E1dynki i koniecznie z dużym bagnetem, albo pełną obsługą szkieł przez przejściówkę. OMy to legenda, ale nie ze względu na wygląd, a na solidność i fajną dużą, jasną matówkę. Olympus powinien nadal być firmą innowacyjną i nie oglądać się za siebie, licząc że naczesze kasie na sequelu legendy.
    Witam
    Jak to dobrze, że ty i kilku innych z tego forum nie zasiadacie w Radzie Nadzorczej Olympusa.
    Pozdrawiam. romeq

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    http://www.omuser.com/viewthread.php?tid=179921
    chyba było gdzieś, ale jestem zdumiony ze tego nie komentujecie...
    jezeli to nie fake to on szumi mniej niż mój de700 ... hmm
    Coś mi się nie chce w to wierzyć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Jakoś nie jestem przekonany co do tego OM-D. Przecież to PEN, tylko w obudowie w stylu retro. Ma trochę nowych ficzerów i parę nowych bajerów, czy jednak forma nie przerosła treści? Jeśli chodzi o ergonomię CHCĘ coś w korpusie E1dynki i koniecznie z dużym bagnetem, albo pełną obsługą szkieł przez przejściówkę. OMy to legenda, ale nie ze względu na wygląd, a na solidność i fajną dużą, jasną matówkę. Olympus powinien nadal być firmą innowacyjną i nie oglądać się za siebie, licząc że naczesze kasie na sequelu legendy.
    Frustracja użytkowników świetnych szkieł z dużego 4/3 jest w pełni zrozumiała, ale – o ile wiem – Olympus jest w Japonii liderem sprzedaży bezlusterkowców, które zaczynają już wyprzedzać lustrzanki. Rynek japoński jest ważniejszy niż np. europejski, a na pewno wyznacza trendy dla całego świata(co jest oczywiste skoro większość sprzętu stamtąd pochodzi). Biorąc pod uwagę, że Panas jest w tej samej kategorii na drugim miejscu(a więc m4/3 rządzi), to trudno się dziwić, że Olympus inwestuje w tę część biznesu, która jest najbardziej perspektywiczna. 4/3 i konstrukcje w rodzaju E-5 stawia firmę na z góry przegranej pozycji. M4/3 jest polem, na którym można kreować trendy i dyktować warunki. Fuji też porzuciło projekty typu S-5pro i tworzy alternatywę dla „kultu lustrzanki”.
    Nie zmienia to faktu, że pełna kompatybilność z obiektywami 4/3 podniosłaby znacznie atrakcyjność nowych korpusów w wersji micro.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

geo kto by to komentował takie bzdurne jpg'i. Poważny fotograf nawet na to nie spojrzy :] bo to nie RAW

Nie martw się geo , fizyka zabroniła olympusowi robić dobry obrazek już dawno. To fejk

A tak na serio to może być jakiś skok technologiczny o którym nie wiem, ale za chwilę żółci i czerwoni też to zrobią i będą to mieli.
    W zasadzie to już mają. Canon 1DX ma ISO 200 tyś, albo to co wypluwa ten kompakt canona z matrycą prawie 4/3 jest zadziwiająco dobre. Czy teraz co pokaże 800E nikona.
    Te obrazki pokazują że wysokie ISO będzie bardzo dobre. Teraz potrzeba dobrych przykładów na niskim ISO i dużym DR skoro taki dobry jest.
    Osobiście jestem przekonany że część będzie do niego wzdychać, a część od razu go kupi
    /*...................*/
    /* ...........................*/

darkelf
    Gość

było na pewno bo już to oglądałem, aczkolwiek ja bym szumów nie oceniał gdyż są to na pewno odszumione jpgi i nic to nie znaczy, poza tym co mnie obchodzą szumy jak ja robię iso 100 więc na tym bym musiał iso 200

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Ten canon ma matrycę ciut większa niż 4/3 a fakt,że daje niezłe zdjęcia to pewien dowód, że DA SIĘ. pozostaje kwestia technologii ^^

darkelf
    Gość

Firma musi przynosić zyski. Wątpię by na E-5 coś zarobili i raczej wydali go aby utrzymać support dla użytkowników 4/3 i pewnie tak samo zrobią z E-7. Przez parę lat inwestowali w Peny, teraz zacżęli OM-D które z gripem są (chyba?) lepsze w trzymaniu no i mają wizjer. Też bym chciał coś, co trzyma sie jak E-1, ale przecież cała firma nie będzie się przestawiac na produkt, który kupi 10 osób! Sam fakt, ze retro-stylizacja się podoba znaczy, że jednak coś moze iść w dobrym kierunku.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Rynek japoński jest ważniejszy niż np. europejski, a na pewno wyznacza trendy dla całego świata...
    Nie zapędzałbym się aż tak bardzo. Nie sądzę, aby najwięksi producenci popularnej elektroniki sprzedawali więcej swoich produktów w Japonii, niż w Europie czy Ameryce Północnej. Powstało już wiele elektronicznych gadżetów, które w Japonii sprzedawały się świetnie, a w innych krajach nie przyjęły się w ogóle. Olympus w Japonii odniósł sukces, ale w Europie i USA jeszcze musi się trochę namęczyć, żeby w ogóle zaistnieć w szerszej świadomości konsumentów. Teraz ma większą szansę, bo OM-D chyba bardziej przypada do gustu europejczykom, niż poprzednie modele.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Wg mnie przyszłością tego segmentu jest... jotpeg. Jego optymalizacja imho pozwoliłaby firmie odlecieć konkurencji niezależnie od wielkości sensora, rozmawiałem z jednym kolegą i jest chętny pomóc Oly w tym temacie. Zamiast tracić środki na różne takie (filtry), powinni dać mu aparat, programistę i powinien wykręcić z jotpega siódme poty. Potem programista przełoży to na język TruePic Według mnie brakuje im tak niewiele: kolorki - super, AWB - OK, gradacja - jest, zostaje ten nieszczęśliwy budyń...
    Z mojego pktu widzenia wygląda to tak, że większość (chyba jednak) targetu zrobi zdjęcie i jego dalsza obróbka ogranicza się do wyboru odpowiednich opcji w sterowniku domowej... drukarki.
    Jeśli chodzi o sam OMD, fajnie jak będzie lepszy z 1EV w rawie, będzie miał prawdziwe iso, ale co robić ze starymi PEN'ami, które wciąż robią zdjęcia...
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Wg mnie przyszłością tego segmentu jest... jotpeg. Jego optymalizacja imho pozwoliłaby firmie odlecieć konkurencji niezależnie od wielkości sensora, rozmawiałem z jednym kolegą i jest chętny pomóc Oly w tym temacie. Zamiast tracić środki na różne takie (filtry), powinni dać mu aparat, programistę i powinien wykręcić z jotpega siódme poty. Potem programista przełoży to na język TruePic Według mnie brakuje im tak niewiele: kolorki - super, AWB - OK, gradacja - jest, zostaje ten nieszczęśliwy budyń...
    Z mojego pktu widzenia wygląda to tak, że większość (chyba jednak) targetu zrobi zdjęcie i jego dalsza obróbka ogranicza się do wyboru odpowiednich opcji w sterowniku domowej... drukarki.
    Jeśli chodzi o sam OMD, fajnie jak będzie lepszy z 1EV w rawie, będzie miał prawdziwe iso, ale co robić ze starymi PEN'ami, które wciąż robią zdjęcia...

Hmmm, może najlepiej to robić zdjęcia? Tymi PENami oczywiście...

Uprawnienia umieszczania postów