|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
no to się rozwinęła dyskusja![]()
nie powiem ciekawe zadanko - nie wiem czy znajde czas w tym tygodniu
ale jak nie to chętnie pooglądam - póki co mam jednego faworyta - ale kto wie może coś ciekawego jeszcze tu wpadnie
dobranoc![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Cóż mogę rzec? To eksperymentalna edycja, o bardzo restrykcyjnych warunkach, tak sobie wydumałem.
Ponieważ; nazwijmy to "zbajerowanie foty" nie jest skomplikowane i na dzień obecny i dysponujemy
całym arsenałem F/X fotoedytorów. Doszedłem do wniosku, że czas podnieść poprzeczkę, ograniczyć
środki i zakres ingerencji w kadr do minimum. A nóż, widelec coś z tego będzie?
I jak widzę, zainteresowanie jest całkiem niezłe, a i prace ciekawe. Jeżeli dalej tak się będzie rozwijać
dostaniecie kadry, naprawdę trudne do poprawienia, a i stare, zniszczone fotografie do odrestaurowania
się pokażą, a to wymaga naprawdę konkretnej tak wiedzy, jak i obeznania ze środowiskiem graficznym,
w którym przyjdzie nam/wam pracować.
Pozdrawiam Zapaleńców, życząc Sukcesów
Saboor
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Saboor, to może podnieść poprzeczkę jeszcze bardziej i ograniczyć retusz tylko i wyłącznie do poziomu rawa, czyli bez dalszego mieszania w Photoshopie, GIMPie i inne zaawansowanej obróbki?![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Już rawa possałem i też spróbuje swoich sił.
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
Troche tak w samym RAWie (w wolaczce) grzebiac to tez moze byc roznie.
Uyztkownicy ACRa sa forowani, bo tam mozna cuda z RAWem zrobic. Zreszta moja obrobka w tej edycji to 80% obrobka w ACR tylko.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.