Strona 94 z 145 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Ludzie, Wy z tą wbudowaną lampą to tak na poważnie czy se jaja robicie? Dla mnie wbudowana lampa może nie istnieć, jeszcze nigdy nie użyłem. Fotocele są do d.py, a radiówki tanie jak barszcz.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 3.02.12 o 08:00
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Ludzie, Wy z tą wbudowaną lampą to tak na poważnie? Dla mnie wbudowana lampa może nie istnieć, jeszcze nigdy nie użyłem.
    Czasem się przydaje, uwierz na słowo W penach nawet od sufitu można światełko odbić, przy jasnym szkiełku i małej odległości da radę. A i w terenie pierwszy plan można czasem lekko rozświetlić.

No ale ten nowy OM-D to ma być podobno puszka wyższej kategorii albo raczej my byśmy tak chcieli to i bez lampy się obędzie

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Przydałaby się wbudowana lampa zdecydowanie. O ile można przeżyć bez lampy wbudowanej przy zdjęciach pod słońce (można w końcu założyć normalną lampę albo użyć blendy) bezprzewodowe sterowanie jest super wynalazkiem. Z tego powodu gdy nabyłem E-1 po E-30 pierwszą rzeczą którą kupiłem był wyzwalacz bezprzewodowy - niestety bez TTL, przez to ile kilometrów trzeba narobić do lampy i z powrotem... Gdyby był w komplecie albo niedrogo do kupienia jakiś mały pierdek o sile błysku nawet GN10 to było by miło (oczywiście gdyby miał funkcję sterowania) Ale nie ma co narzekać.
    Zapowiada się ciekawy sprzęt. Patrząc na te skrawki zdjęć odnoszę wrażenie, że powrót do przeszłości stylistycznej w nowym wykonaniu został uwieńczony sukcesem. Jednym słowem może to być najładniejszy i najlepszy bezlusterkowiec jaki dotychczas powstał.
    Ostatnio edytowane przez wulf ; 3.02.12 o 08:04 Powód: błędy

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ale ten wątek dotyczy aparatu dla świadomego fotografisty. A ten z reguły wie, że wbudowana lampa zabija zdjęcia i się jej po prostu nie używa. Dla "niezliczonych użytkowników" jest pierdyliard innych aparatów "gupich Jasiów".

Argument o wyzwalaniu fotoceli zupełnie mnie nie przekonuje, bo jak napisałem wyżej to rozwiązanie jest do d.py. Fotocela nie działa (lub działa bardzo kiepsko) na zewnątrz i może ją wyzwolić każdy Ziutek swoją wbudowana lampą.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jeśli wbudowana lampa ma odchylany palnik i/lub synchronizuje się krótkimi czasami migawki, aby dało się doświetlać ludzi w słoneczny dzień, to ja jestem jak najbardziej za.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Wystarczy takie maleństwo jak dodają do E-PL3, błysk wyzwoli a i awaryjnie za lampę główna do rodzinnych fotek się nada. W końcu ten nowy mikrus będzie miał ISO do nieskończoności to i lampa mało potrzebna

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Czasem się przydaje, uwierz na słowo W penach nawet od sufitu można światełko odbić, przy jasnym szkiełku i małej odległości da radę.
    Jeśli można odbić od sufitu to zgoda. Miałem Panasa L1 i tam wbudowana lampa miała dwie pozycje - w sufit i na wprost. Bardzo fajne rozwiązanie, szkoda, że nie powszechne.

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    A i w terenie pierwszy plan można czasem lekko rozświetlić.
    W teren zabieram zewnętrzną lampę, filtry na lampę i wyzwalacz radiowy. Dopalanie na wprost małą lampką bez korygowania temperatury filtrami daje opłakane rezultaty.

---------- Post dodany o 07:13 ---------- Poprzedni post był o 07:11 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli wbudowana lampa ma odchylany palnik i/lub synchronizuje się krótkimi czasami migawki, aby dało się doświetlać ludzi w słoneczny dzień, to ja jestem jak najbardziej za.
    Wymień aparaty, które mają wbudowaną, odchylaną lampkę.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

RC nie chodzi o wyzwalanie tylko o sterowanie i dostęp do TTL be konieczności zakupu drogich wyzwalaczy TTL.
    We wnętrzach działa to bardzo dobrze i nikt obcy nie jest w stanie wyzwolić lampy systemowej ustawionej na sterowanie.
    Używałem wiele razy z E30 i metzem 48-AF1. Odległość około 7-10m. Na zewnątrz tylko ze 3 razy użyłem w pochmurny dzień i nie było problemu z komunikacją.
    Dodatkowo metz był schowany w softboksie parasolkowym i sterowanie nadal działało!
    A są w ogóle dostępne jakieś wyzwalacze radiowe z obsługą TTL i HSS do Olympusa?

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    RC nie chodzi o wyzwalanie tylko o sterowanie i dostęp do TTL be konieczności zakupu drogich wyzwalaczy TTL.
    We wnętrzach działa to bardzo dobrze i nikt obcy nie jest w stanie wyzwolić lampy systemowej ustawionej na sterowanie.
    Używałem wiele razy z E30 i metzem 48-AF1. Odległość około 7-10m. Na zewnątrz tylko ze 3 razy użyłem w pochmurny dzień i nie było problemu z komunikacją.
    Dodatkowo metz był schowany w softboksie parasolkowym i sterowanie nadal działało!
    A są w ogóle dostępne jakieś wyzwalacze radiowe z obsługą TTL i HSS do Olympusa?
    W tym jednym szczególnym przypadku może się przydać. Ale w praktyce ktoś, kto fotografuje strobingowo, ze statywami, parasolkami itp. to z reguły świadomy fotografista. I musi mieć niezawodne radiówki, które błysną zawsze. I te radiówki zabiera na sesję we wnętrzach.

To nieprawda, że wbudowana lampa przy sterowaniu błyskami nie ma udziału w ekspozycji. Nie wiem jak to jest w Olku, ale Nikon nawet produkuje specjalną zaślepkę nakładaną na lampę wbudowaną. Domowym sposobem ludzie robią to to z kawałka kliszy.

http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-...-sg-3-ir,6022s

Sterowanie błyskami też jest niestety do d.py.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 3.02.12 o 08:30
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    To nieprawda, że wbudowana lampa przy sterowaniu błyskami nie ma udziału w ekspozycji. Nie wiem jak to jest w Olku, ale Nikon nawet produkuje specjalną zaślepkę nakładaną na lampę wbudowaną. Domowym sposobem ludzie robią to to z kawałka kliszy.

http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-...-sg-3-ir,6022s

Sterowanie błyskami też jest niestety do d.py.
    Nigdy nie sprawdzałem czy ma wpływ czy nie a teraz nie mam możliwości.
    Musiałby się pofatygować i sprawdzić ktoś z E-3/30/620/520/5
    Ustawić tryb sterowania w aparacie i lampie systemowej. Błysk na drugą kurtynę, czas otwarcia migawki koło 1s żeby było widać co i kiedy błyska.
    No i zobaczyć czy błysk lampy systemowej jest w tym samym momencie co wbudowanej.