Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 218

Wątek: E5 - pierwsze próby

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: E5 - pierwsze próby

No cóż -widocznie E5 się nie nadaje na takie jazdy (smutne).
    W tego typu zdjęciach radzę nie zwracać uwagi na światła ale na cienie -przynajmiej na E5 bo te 2 wcześniejsze foty są tragiczne... -światła w tą czy w tamtą...

Co do 14-35 jesteśmy zgodni> powinien za...ć, tymczasem 2 x mi ten obiektyw kalibrowali do body (to był jeden jedyny wypadek w sprzęcie olka u mnie) -całe szczęście że dzięki wzorowej postawie olympusa> za darmo... Po tym zabiegu pracował idealnie równo = ale też wolno (coś jak ZD50 na E-1).
    Mimo to bardzo żałuję że go już nie mam -

PS. Jak naciśniesz blokadę obiektywu po wyostrzeniu , a przed dociśnięciem spustu migawki to masz do ok 20mm światło f1.8 -niestety wychodzą wtedy już duże wady obrazu -ale to taka ciekawostka.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 30.01.12 o 13:32

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Cienie sobie mozna zawsze wyprowadzic wg mnie swiatel juz nie, przynajmniej nie w tej matrycy, fotki sa ok do tego co mialy byc zrobione czyli formatu internetowego, dalem bardziej jako ciekawostke niz artystyke

Duzo osob, co mialo stycznosc z E5 pisze do mnie PW tylko nie wiem czemu nie chce sie o puszce wypowiedziec we watku

Glownie okazuje sie, ze z tym zwisem przy nagrywaniu, to wina cienkich kart ale nie ponimaju, zeby nic nie mozna bylo przycisnac w puszce, cokolwiek zmienic? to juz olbrzymi cios dla E5, ktory uderza w nia jako puszke o aspiracjach PRO.

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Tak sie mnie wydaje, ze E5 nie powstal po to by kosic mamone za zdjecia z koncertow gdzie jest czarno jak...
    Do tego sa i inne systemy z innymi puszkami na innych matrycach, ktore robia takie rzeczy bez zajakniecia.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Duzo osob, co mialo stycznosc z E5 pisze do mnie PW tylko nie wiem czemu nie chce sie o puszce wypowiedziec we watku

Glownie okazuje sie, ze z tym zwisem przy nagrywaniu, to wina cienkich kart ale nie ponimaju, zeby nic nie mozna bylo przycisnac w puszce, cokolwiek zmienic? to juz olbrzymi cios dla E5, ktory uderza w nia jako puszke o aspiracjach PRO.

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    bo pare razy dostaly po glowie i juz swoja radosc wyzwalaja w mniejszym gronie

zwisy przy oproznianiu bufora zaleza troszke od karty a troszke od ilosci zdjec jaka pozostaje do zgrania , pomagaja karty z UDMA

co do ZD 14-35 ktore testujesz , jak dla mnie szklo wzbudza skrajne emocje , od zachwytu do wku..ienia , oczywiscie zachwytu 99% a tego ostatniego 1% (jestem amatorem wiec te proporcje tak wygladaja )

dlaczego zachwyty ? jasnosc , w polaczeniu ze stabilizacja , a co za tym idzie latwosc robienia zdjec w trudnych warunkach (o ile obiekt sie nie porusza) , ostatnie moje zdjecia muzealne sa wlasnie z 14-35 , majac stabilizacje nie trzeba sie meczyc z wysokim ISO , szkla nie trzeba domykac zeby poprawiac jakosc , oczywiscie domkniete do 4 da lepszy obraz niz na F2 ale nie musze tego robic obligatoryjnie

a co mnie wkurzylo ? praca AF ;-( , kilka razy mialem sytuacje ze nie moglem wyzwolic migawki bo AF myslal i stracilem okazje do zdjecia , zdazaja sie tez pudla , pol biedy jezeli widac je w wizjerze , wciskam jeszcze raz i mam ostrosc w punkt , ale najgorsze sa te male pomylki ktore ciezko wylapac w wiezjerze a pozniej na kompie widac ze zdjecie musi isc do kosza

cos sobie przypomnialem , odnosilem wrazenie ze E-5 slabiej dziala z kartami SD nawet bardzo szybkimi , jednak lepiej sie sprawdza z CF UDMA

w E-5 spodobalo mi sie ostrzenie po kontrascie w LV , niestety E-3 tego nie umie

wyswietlacz w E-5 to wielki krok do przodu , niektorzy sie smieja z obracanego ekranu , a mnie wiele razy juz to ulatwialo zycie , szczegolnie robiac zdjecia z poziomu gruntu

majac 14-35 pobaw sie w krecenie filmow , moze to wyjsc calkiem ladnie , ale sugeruje MF dla pewnosci

a co do ZD 7-14 , ten obiektyw to genialne narzedzie (oczywiscie pisze jako amator), latwo lapie flary, ale to kwestia mocno wystajacej przedniej soczewki , czasami mozna sobie pomoc dlonia nad obiektywem (tylko uwazac zeby nie zostala zlapana w kadrze) tam zadnych problemow z AF nie zauwazylem , ale to kwestia tego ze GO w tym szkle jest jak z Poznania do Berlina , zeby bylo smieszniej to fajny obiektyw "portretowy" przy wezszym koncu , patrzac chociazby na koze w mojej galerii , zrobiona wlasnie ZD 7-14 przy 14mm , robiac zdjecia przy 7mm bedzie takie miejsce w kadrze w ktorym obraz bedzie lekko znieksztalcony , wynika to pewnie z korekcji szkla , kadrujac trzeba na to uwazac zeby nie wypadlo to w miejscu z czyms mocno geometrycznym bo moze to przeszkadzac , lepiej wtedy przejsc na 9mm albo innaczej kadr zlapac , ja mialem zarzuty robiac zdjecia na 7mm ze za mocno je prostowalem , a prostowane nie byly , poprostu przy tej ogniskowej obiektyw bedzie delikatnie zawijal boki

---------- Post dodany o 14:31 ---------- Poprzedni post był o 14:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Tak sie mnie wydaje, ze E5 nie powstal po to by kosic mamone za zdjecia z koncertow gdzie jest czarno jak...
    Do tego sa i inne systemy z innymi puszkami na innych matrycach, ktore robia takie rzeczy bez zajakniecia.

pozdro

ciekawie wyglada styk tych dwoch postow , czytajac stopke od Janeczka i Twoja wypowiedz , mamy cale sedno sprawy

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

to widze ze wspolpraca 14-35 z E-5 nie poprawila sie w stos do E1... Szkoda.
    Co do swiatel i wyciagania cieni :to widze to z doswiafczenia inaczej. Cienie mozna sobie wyciagac w kadrach ktore maja dosyc swiatla. Swiatla natomiast nie ma najmniejszego sensu gasic tam gdzie go malo- reflektor ma byc "przepalony" bo taka jego natura.

---------- Post dodany o 14:40 ---------- Poprzedni post był o 14:33 ----------

Zas "cienie mozna sobie wyciagnac" nie dziala na tym korpusie i tej czulosci jak widac. Brrr jak to widze... Jak z 10 letniego kompaktu (mowie caly czas o tych 2 zdjeciach)
    Szkoda ze do takiej maszyny wkladaja tego rodzaju matryce. Matryca z E-400 pokazalaby o wiele wiecej ( do tego na dzisiejszym oprogramowaniu) -szkoda.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Co do swiatel i wyciagania cieni :to widze to z doswiafczenia inaczej. Cienie mozna sobie wyciagac w kadrach ktore maja dosyc swiatla. Swiatla natomiast nie ma najmniejszego sensu gasic tam gdzie go malo- reflektor ma byc "przepalony" bo taka jego natura.
    ja poczatkujacy jestem , wiec sie wielce nie znam , ale zgodze sie z kolega , kiedys wolajac fote robilem to liniowo , tzn swiatla i jasne gasilem , cienie i ciemne wyciagalem i wychodzilo to tak liniowo do niczego i bez wyrazu

teraz wole kontrasty i w pewnych sytuacjach nie ma sensu gasic swiatel , mozna je nawet troszke podbic ale zmniejszajac lekko jasne, zreszta sa tacy co nadal bawia sie w strazaka i majac mocno przepalone swiatla gasza na sile , wyglada to pozniej zle bo robi sie z tego siwo szara plama , ktora jest ni w 5 ni w 10

wydaje mi sie ze nawet jak wyjdzie nam przepal i ciezko cos z nim zrobic , to lepiej przekuc to na atut i ta obrobic zdjecie zeby z wady wyszla zaleta (oczywiscie mam na mysli pewne okreslone sytuacje)

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

100na100! I tak jest we wszystkich matrycach mniej-wiecej

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    OT.
    Jeśli to zdjęcie testowe "ISO 1600" to faktycznie taka trochę "kaszana" wyszła (z ciekawości: jak wygląda ORF?).

Ale jeśli to miał być kadr z koncertu... Przy szerokim planie nie wychodziłbym poza 400-800 ISO i dajmy na to 1 lub 1/2 sekundy. Takie parametry zastosowałbym w E-3.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    OT.
    Jeśli to zdjęcie testowe "ISO 1600" to faktycznie taka trochę "kaszana" wyszła (z ciekawości: jak wygląda ORF?).

Ale jeśli to miał być kadr z koncertu... Przy szerokim planie nie wychodziłbym poza 400-800 ISO i dajmy na to 1 lub 1/2 sekundy. Takie parametry zastosowałbym w E-3.
    to ja mam propozycje , dac to zdjecie do popRawki , bez zmiany kadru sam retusz

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta

---------- Post dodany o 14:40 ---------- Poprzedni post był o 14:33 ----------
    OK, zle sie wyrazilem, w fotografii koncertowej zawsze zmierzam, by twarze nie byly przepalone, nie interesuje mnie oswietlenie, ktore musi sie spalic, sila wyzsza, jednak w tych matrycach nawet z rawa ciezko sie wyciaga przepal, a jak wiadomo rozpietosc sceny w takich przypadkach jest ogromna.

postaram sie przylozyc do wolania jeszcze raz i przylepie fotki, niestety nie robie w niczym innym jak Capture One, bo go lubie do wszystkiego.

nyny,
    Wiesz to nie tak, oczywiscie, ze wybiera sie puszke stosowna do zadania, natomiast pragne zauwazyc, ze Olek w E5 i tak juz osiagnal wiele dzieki nowej matrycy, E3 w koncertach dawalo sobie rade tak sobie, a od iso 1000 mialem taki banding, ze.... Obcujac z Olkiem E5 chcialem go sprawdzic w kazdych warunkach, jak bedzie sobie radzil, majac w pamieci prace z E3.

Kazdym aparatem da sie robic fotki, ba! da sie robic fotki za kase, czy dla przyjemnosci, kwestia indywidualna upodoban co komu pasuje, tu trafnie Centus podsumowal, ze moja stopka to odzwierciedla.

Mam szczescie, ze moge jeszcze potestowac E5, tego mi brakowalo, mialem juz w uzywaniu wiekszosc puszek na rynku od tych bardzo starych do tych najnowszych, wiec jestem bogatszy w doswiadczenia i wiem co i do czego.

E5 + szkla, przy zalozeniu profesjonalnej roboty, to niestety zbyt duzy wydatek i szczerze mowiac w innych systemach dostaniemy taniej i lepiej, w kwestii posiadania odpowiedniej gotowki i braku cisnienia, czemu nie? Zawsze lubilem Olka, za szklarnie, podejscie do klienta i serwis, tego nie ma nigdzie indziej.

Teraz czekam na jakiegos mikrusa pro z dobra matryca, taka iso 1600 do duzych wymagajacych powiekszen do pseudo pro roboty, bede w pelni szczesliwy jak to nastapi (lepiej predzej niz pozniej).

hades,
    ponizej fotka na 0 z Capture one bez zadnych korekt, goly raw, zaznaczam, ze niestety robilem to z reki wiec nie za bardzo moglem zejsc z iso...

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.