Strona 10 z 145 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D

Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    to ja też dorzucę się do listy życzeń.
    Dobra matryca + wizjer elektroniczny na poziomie Sony A77 może nie wyrąbałoby nowej niszy w rynku, ale na pewno pokazałoby że Olympus nadal jest w grze.
    Wcześniej PENy wyróżniały się rozmiarem- aż przyszły NEXy
    Później głownie stylistyką - weszło FUJI z serią X
    Obecnie wyróżnia się już tylko całkiem sensownym wyborem szkieł w mikro systemie, ale to w dużej mierze zasługa Panasonica.
    Coraz mniej argumentów przemawia za Olympusem i mam nadzieję, że lutowe premiery to zmienią
    Olki nadal są mniejsze Już nawet pomijając E-pm1. Nexy mają po prostu Cwane montowanie szkieł, które wprowadza optyczne zmniejszenie.
    Stylistyka - to kwestia gustu...
    "Tylko całkiem sensowny wybór szkieł" - no ba bo kto by się przejmował szkłami. Byle co przyczepić można
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

diabolique
    Gość

Skoro jak na razie wszyscy gdybają, to i ja sobie pozwolę.
    Rynek lustrzanek (w tym pro) jest zagospodarowany. Rynek kompaktów (w tym stylizowanych na pro) wygląda też z grubsza na zagospodarowany. Cyfrowy średni format też ma swoich dostawców, którzy zaspokajają potrzeby odbiorców.
    Jeśli Olympus miałby kontynuować swoją tradycję wprowadzania nowatorskich rozwiązań () to chyba do zagospodarowania został tylko rynek tanich cyfrowych dalmierzy. Ale takich prawdziwych, nie stylizowanych czy symulowanych (jak fuji).
    Myślę, że przy poważnym potraktowaniu tematu znalazłoby się wystarczająco dużo nabywców na dzień dobry, a z czasem system zdobyłby nowych zwolenników.

EDIT:
    (Oczywiście z mocowaniem M dającym dostęp do sporej bazy już istniejących obiektywów - tańszych/droższych, które mogą dać świetnej jakości obrazek; bez konieczności tworzenia własnej szklarni)
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 16.01.12 o 11:47

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cudów po Olku bym nie oczekiwał. Od czasu E-1 to chyba nic szczególnie ciekawego nie wypuścili.
    Wypuszczą pewnie uszczelnianą puszkę stylizowaną na stary OM z wizjerem na poziomie Sony, może nieco lepiej.
    Matryca w najlepszym wypadku będzie z G3, tyle że nieco lepiej zaimplementowana niż w G3, podobnie to jest z 12MPix matrycami w Penach.
    Do tego może wypuszczą adapter 4/3 z AF opartym na detekcji fazy. W ten sposób będą w stanie poprawnie obsłużyć szkła 4/3.
    I tyle.
    A potem będzie GH3, który pokaże w którym kierunku idzie m4/3

Ostatnio edytowane przez grzyboo ; 16.01.12 o 12:00

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

nie wierzę, że będzie to coś sensownego. Olek jest coraz bardziej do tyłu razem z Panasiem. Dziś głupi kompakt od Canona (nowe G) z matryca wielkości olkowej ma ISO12800 na poziomie olkowego 1600. Miałem nadzieję, że się ogarną i zrobią też coś dla pro (np. FF z możliwością używania szkieł z 4/3), ale ta firma już nic ciekawego nie wymysli, a jeśli nawet to co, po 5-6 latach zwiną całą linię, oleją klientów i znów coś nowego wprowadzą. Nigdy więcej nie zaufam Olympusowi w kwestiach sprzętu foto. Mikroskopy owszem, ale nie aparaty fotograficzne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Rzeczywiście nowy Canon G1X bardzo kusi. Trudno się oprzeć aparatowi który w rozmiarze niewiele większym niż najmniejszy Pen z naleśnikiem daje większą rozmiarowo matrycę, 4 krotny zoom ze światłem od 2,8, obrotowy ekran vga, wbudowany wizjer i lampę. A do tego ma prawdziwe iso 100 i sądząc z sampli na Optycznych (przy najmniejszym poziomie redukcji szumów) do iso 800 praktycznie nie występuje szum, 3200 jest w pełni funkcjonalne, a przy lekkim przymknięciu oka nawet 6400. Zapewne też nie będzie problemów z kolorami, w rodzaju permanentnego ocieplania tonacji przy każdej możliwej okazji itd itd.
    Ale: zapewne szybkość autofokusu będzie na typowo kompaktowym poziomie (gdyby miało być inaczej, producent by się tym chwalił, a nie chwali), jakość optyczna obiektywu zapewne nie dorówna obiektywom m4/3 (zapewnie wszystkie wady będą korygowane programowo), skazany będziesz na zakres 28-112 mm obiektwu bez możliwości zmiany, no i cena na pewno też nie będzie niska.
    Także nie ma co przesadzać, że się już nigdy nie zaufa Olkowi jeśli chodzi o sprzęt (oczywiście szanując Twoje zdanie), może szykuje nam naprawdę wysokiej jakości aparat.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez TomekH ; 16.01.12 o 12:27

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

jak wsadzisz w sprzęt 20k i zostaniesz z nim bez możliwości rozbudowy o coś nowocześniejszego to pogadamy o zaufaniu do firmy. Dobrze, że cyfra kompletnie mnie w tej chwili nie satysfakcjonuje jakościowo, bo moje rozgoryczenie byłoby pewnie na poziomie kilku osób, które musiały się pożegnać z forum.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Tak jak napisałem, szanuję Twoje zdanie. Rozumiem że tyle wpakowałeś w duże 4/3?

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

tak, tyle wpakowałem w duże 4/3

dlatego teraz wpakowuję kasę w coś co ma zapewniona przyszłość, a jeśli nawet przestaną produkować materiały światłoczułe (w co nie wierzę) to zrobię je sobie sam.

polska produkcja (trzeba wspierać naszych) i oczywiście nie w tym kolorze

Cala ta cyfrowość to jedno wielkie marnowanie zasobów naturalnych i skok na kasę od ludzi. Samo założenie aparatów niemodułowych (poza optyką) jest bezsensowne. Po wielu latach to zrozumiałem i nie mam zamiaru w tym uczestniczyć.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 16.01.12 o 12:56

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    tak, tyle wpakowałem w duże 4/3

polska produkcja (trzeba wspierać naszych)
    dobre - gratuluję pasji

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Cala ta cyfrowość to jedno wielkie marnowanie zasobów naturalnych i skok na kasę od ludzi. Samo założenie aparatów niemodułowych (poza optyką) jest bezsensowne. Po wielu latach to zrozumiałem i nie mam zamiaru w tym uczestniczyć.
    Przepadasz w formie, nie tędy droga. Kiedyś forma Cię zdradzi i... będziesz zdradzony.
    Ładne cacko, ale cacko.