Strona 11 z 145 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D

Pytanie, czy wiesz jak to cacko użyć, a ja mam względem niego plany. To samo jest z otworkiem, sam z siebie to cacko i zabawka, ale jak wiesz po co go robisz/kupujesz, masz cel, to już nie jest to cacko, a narzędzie do osiągnięcia pewnych celów. Wiadomo, że do teatru na spektakl tego nie wezmę, ale mam wobec tej kamery powazne zamiary i myślę, że osiągne cele jakie sobie postawiłem. Za to jeden OM w tę czy w tamtą stronę, coż, szkoda czasu i kasy.

Ciekawe kto z Was na cyfraku miał cos takiego, że na 12 zdjęć wykonanych wszystkie są dobre ? Wali się tysiące zdjęć bezmyślnie, potem więszośc czasu spędza przed kompem wciskając strzałki i DEL, następnie te powiedzmy 10% które zostaje jeszcze kadrujemy. Cała para idzie w gwizdek.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 16.01.12 o 13:11

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Piękne cacko drzemski.
    Jeśli tylko masz klientów skłonnych zapłacić więcej i trochę dłużej poczekać na efekt to tylko pozostaje pogratulować.
    Ale zgadzam się, że ceny profesjonalnych i półprofesjonalnych gratów cyfrowych zdecydowanie odbiegają od możliwości przez siebie oferowanych.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    tak, tyle wpakowałem w duże 4/3

Cala ta cyfrowość to jedno wielkie marnowanie zasobów naturalnych i skok na kasę od ludzi. Samo założenie aparatów niemodułowych (poza optyką) jest bezsensowne. Po wielu latach to zrozumiałem i nie mam zamiaru w tym uczestniczyć.

ALLELUJA !
    w końcu ktoś to powiedział.
    Dlaczego istnieje pojęcie "zbrodnia przeciwko ludzkości" a nie istnieje "zbrodnia przeciwko środowisku naturalnemu".
    Za wyprodukowanie takiej ilości schrottu - powinno sięwymierzać ostre kary cielesne

Zresztą dotyczy to nie tylko toksycznego crapu branży foto-zabawkarskiego.
    Szmelc, bubel i prowizorka- a wszystko to są śmieci nie do zutylizowania.
    Wasze dzeci będą umierać wyniszczone dzisiejszym nowotworem konsumpcjonizmu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

1. "Nowe" OM-D będzie "zwykłym" m43 w innej obudowie (może stylowej, może uszczelnionej-tylko po co skoro nie ma takich szkieł, może z wbudowanym wizjerem), nie będzie nawet "super" przejściówki dla szkieł 4/3.

2. Dla szkieł 4/3 będzie następca E-5 (zapewne z elektronicznym wizjerem - OM-G przetrze szlak) z 16Mpix matrycą. By Ci co stwierdzili, że nie ma co zmieniać E-3 na E-5 w końcu kupili E-7. Wielu z tych co mają E-5 nie kupi nowszej puszki.

3. FF od Olka nie będzie, bo dla kogo miałby być? Nie widzę grupy docelowej.

4. Co do marzeń i życzeń, chciałbym aby Olek wypuścił na rynek aparat z modułem wymiennej matrycy w wersjach:
    - CCD niskie czułości,
    - czarnobiała,
    - no i z ISO milion tysięcy pięć.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 16.01.12 o 13:23

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Pytanie, czy wiesz jak to cacko użyć, a ja mam względem niego plany. To samo jest z otworkiem, sam z siebie to cacko i zabawka, ale jak wiesz po co go robisz/kupujesz, masz cel, to już nie jest to cacko, a narzędzie do osiągnięcia pewnych celów. Wiadomo, że do teatru na spektakl tego nie wezmę, ale mam wobec tej kamery powazne zamiary i myślę, że osiągne cele jakie sobie postawiłem. Za to jeden OM w tę czy w tamtą stronę, coż, szkoda czasu i kasy.
    Pogarda, z jaką się odnosisz do... nazwijmy to, technik, z których wychodzisz, zdradza, że nie technika była ograniczeniem, a nieodnalezienie się w niej (jakkolwiek - nie musi to być bynajmniej problem z nieopanowaniem jej). A potwierdza to też następne zdanie...
    Ciekawe kto z Was na cyfraku miał cos takiego, że na 12 zdjęć wykonanych wszystkie są dobre ?
    No nie jeden, ja mam ostatnio ''sto na sto'', tzn. czasem robię jedno i jestem zadowolony, czasem kilkadziesiąt nawet i również wszystkie mnie cieszą. Czasem w ogóle nie robię, bo nie byłbym zadowolony, mimo pozornych okazji do zrobienia zdjęć.
    Wali się tysiące zdjęć bezmyślnie, potem więszośc czasu spędza przed kompem wciskając strzałki i DEL, następnie te powiedzmy 10% które zostaje jeszcze kadrujemy. Cała para idzie w gwizdek.
    A Ty, zamiast walić kilka z woli i świadomości, uciekasz do maszynki, która technicznie uniemożliwia walenie więcej. Daleko na tym wózku nie zajedziesz. Zwłaszcza, że świat ma dziś w pupie nośnik i niewielu znajdziesz zachwyconych faktem, iż zdjęcie aparat z (dużą) duszą tworzył. To frustrujące, co widać po niejednym tą drogą podążającym, ale jak tam sobie chcesz.

---------- Post dodany o 12:23 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Zresztą dotyczy to nie tylko toksycznego crapu branży foto-zabawkarskiego.
    Szmelc, bubel i prowizorka- a wszystko to są śmieci nie do zutylizowania.
    Wasze dzeci będą umierać wyniszczone dzisiejszym nowotworem konsumpcjonizmu.
    Oczywiście Ty pracujesz czysto, produkujesz sto procent dobra wyższego
    Deklaracje są dobre dopóki brzuszek pełen. A w produkcji przemysłowej nikt nie wymyśla jak naprodukować śmieci nie do zutylizowania tylko jak wypełnić brzuszek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Pogarda, z jaką się odnosisz do... nazwijmy to, technik, z których wychodzisz, zdradza, że nie technika była ograniczeniem, a nieodnalezienie się w niej (jakkolwiek - nie musi to być bynajmniej problem z nieopanowaniem jej). A potwierdza to też następne zdanie...

No nie jeden, ja mam ostatnio ''sto na sto'', tzn. czasem robię jedno i jestem zadowolony, czasem kilkadziesiąt nawet i również wszystkie mnie cieszą. Czasem w ogóle nie robię, bo nie byłbym zadowolony, mimo pozornych okazji do zrobienia zdjęć.

A Ty, zamiast walić kilka z woli i świadomości, uciekasz do maszynki, która technicznie uniemożliwia walenie więcej. Daleko na tym wózku nie zajedziesz. Zwłaszcza, że świat ma dziś w pupie nośnik i niewielu znajdziesz zachwyconych faktem, iż zdjęcie aparat z (dużą) duszą tworzył. To frustrujące, co widać po niejednym tą drogą podążającym, ale jak tam sobie chcesz.
    I tu się nie zgodzę, ponieważ powrót do fotografii tradycyjnej nauczył mnie skromności na cyfrowym poletku i też mam mniej więcej 100 na 100. Nie mówię, że cyfra jest totalnie be, bez niej w teatrze nie dam rady. Janku, ja robię zdjęcia dla siebie, nie dla kogoś i tu będę pewnie w pełni usatysfakcjonowany możliwościami i efektami jakie osiągnę (może nie na początku, bo takiej kamery używać to trzeba się nauczyć, ale czas nauki odwzajemni możliowościami jakie dla cyfry są nieosiągalne).

Zwyczajnie jestem rozgoryczony, bo mnie olała firma w która zainwestowałem. Nie mogę się rozwijać jakościowo (technicznie rzecz biorąc). m4/3 tez z czasem trafi, tak już Olympus ma, że regularnie rezygnuje z ciągnięcia dalej pewnych rzeczy. Głupi padający na mordę kodak 2 lata temu wypuścił świetny negatyw Ektar i za 17zł mam jakość (technicznie rzecz biorąc) o niebo lepszą niż jeszcze 3 lata temu. 17 zł nie kilka tysięcy i maleńki kroczek do przodu oraz tonę śmieci, których nie da się zutylizować.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 16.01.12 o 13:28

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Janku, ja robię zdjęcia dla siebie, nie dla kogoś i tu będę pewnie w pełni usatysfakcjonowany możliwościami i efektami jakie osiągnę (może nie na początku, bo takiej kamery używać to trzeba się nauczyć, ale czas nauki odwzajemni możliowościami jakie dla cyfry są nieosiągalne).
    Jeśli to jest celem i podmiotem to oczywiście jak najbardziej popieram taką drogę. Byle tak było naprawdę, bo często bywa to ucieczką, a wtedy ponownie przychodzi rozczarowanie.
    Zwyczajnie jestem rozgoryczony, bo mnie olała firma w która zainwestowałem.
    Błędem jest personifikacja pojęcia czegoś takiego jak ''firma''. Jeszcze jeśli jest to firma jednoosobowa, to owszem, można o czymś takim mówić. Lecz w tym przypadku to twór bezosobowy zrzeszający pomniejsze twory, które... i tak kilka razy, aż do ostatniego łańcucha - ludzi, którzy chcą zarabiać - od projektantów, przez księgowe, po sprzątaczki. Naprawdę nie ma tam jednej persony, która zakłada sobie wieloletni plan zrobienia klientów w ciula. Tak po prostu wyszło jak wychodzi deszcz na urlopie i powstaje złość, ale dokopać nie ma komu.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Mam stosunkowo czyste sumienie jeśli o to chodzi o minimalizowanie własnej szkodliwości dla natury.
    Ocz. nie da się tego wyeliminować zupełnie, co mnie boli ale robię co mogę. Jakoś nie mogę zauważyć w swoim otoczeniu by ktoś zwracał na to uwagę. Ważne żeby bandzioch był pełny...
    Produkcja crapu nie jest rozwiązaniem jakiegokolwiek problemu, a jego zaostrzeniem.
    Kiedyś aparat był przekazywany z ojca na syna... - dzisiejszy crap ma małe szanse przetrwać dłużej niż akumulatorki go zasilające.
    Dziś nie zaspokaja się potrzeb.
    Dziś tworzy się sztuczne potrzeby i hoduje się głupków którzy uznają je za własne...

Religia pełnego brzuszka będzie dostępna coraz węższemu gronu wyznawców.
    Aż do czasu gdy sobie nimi zapełnią brzuszki w końcu ci "niewierni".
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 16.01.12 o 14:03

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Czyżby naprawdę szykowała się nowa matryca? Mam nadzieję, że to nie będzie odgrzewany kotlet od Panasa.....
    http://www.43rumors.com/ft5-a-16-meg...tal-om-camera/

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Ciekawe kto z Was na cyfraku miał cos takiego, że na 12 zdjęć wykonanych wszystkie są dobre ? Wali się tysiące zdjęć bezmyślnie, potem więszośc czasu spędza przed kompem wciskając strzałki i DEL, następnie te powiedzmy 10% które zostaje jeszcze kadrujemy. Cała para idzie w gwizdek.
    No i +.
    Majac takie cacuszka jak Contax G1/G2 i serdniaka w kwadracie, skutecznie na pare miesiecy zapomnialem co to cyfra.

dzemski,
    problemem jest to, ze duza czesc 'fotografow' nie wychowala sie na analogu jak my, dlatego nie jest w stanie pojac pewnych rzeczy

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.