Strona 28 z 38 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 375

Wątek: Panasonic DMC-GH2

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Odp: Panasonic DMC-GH2

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Nie bądź taki pewien, Fatman chyba tak dokładnie nie testował GH1
    Już sprawdzałem, krechy nie mam. Już parę godzin filmów zmontowałem i nie zauważyłem innych fixów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cezar Zobacz posta
    da się z tym żyć. Nie ma idealnych aparatów i nie ma idealnych producentów. Z tego też powodu przymus (ze względu na w/w pasek) kręcenia video z migawką 1/25s lub 1/30s przy b. wysokim ISO to żaden problem. Gdyby to występowało na wszystkich ISO - to wtedy video z GH2 byłoby praktycznie bezużyteczne.
    Nie sledzilem przez caly czas watku.

Problem z bandingiem w u43 zaczal pojawiac sie w matrycy wideo, czyli GH1, glownie przy niedoswietleniu.
    Znacznym problemem jest sytuacja o duzej rozpietosci, kiedy czesc kadru musi byc niedoswietlona.

G1 nie mialo tego problemu.

O ile rozumiem, ktos probuje krecic video na wysokim ISO z krotkimi czasami migawki?
    W jakim celu? Probuje sobie wyobrazic scenariusz.

Przy filmowaniu w slabym swietle - podpialbym np. 12 2.0, 14 2.5, 20 1.7, czy 25 1.4, 45 1.8 lub 45 2.8.
    Albo w ogole jasne manualne szklo. Z tego co pamietam z czasow, kiedy uzywalem GH1 - ISO 800, max. 1600 wsytarcza przy plomieniu swiecy, czasie 1/25.
    To ISO i tak odpowiada gdzies 1000-2500 w Canon 5D II.

Z tego co pamietam, GH2 ma juz jednak inaczej skalibrowane ISO, wiec moze rzeczywiscie ISO 1600 z GH1 to teraz np. 2500.
    Niestety nie uzywam GH2 wiec trudno mi powiedziec.

Wracajac do scenariusza, ktos wpadl na pomysl, zeby przy slabym czasie uzywac ciemnego kita, albo krotszych czasow?
    O co kaman?

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    O ile rozumiem, ktos probuje krecic video na wysokim ISO z krotkimi czasami migawki?
    W jakim celu? Probuje sobie wyobrazic scenariusz.
    Chodzi o to, że migawka 1/50s to najbardziej "sensowna" (najlepsza dla oka, dająca najlepsze rezultaty) wartość. Uzyskujemy dzięki temu wrażenie najlepszej płynności zarejestrowanego obrazu w połączeniu z zadowalającą ostrością. Zastosowanie migawki 1/30s powoduje, że nie uzyskujemy już tak ostrego obrazu, widać większe rozmycie.
    Czy ISO 800 to wysoka wartość ? Tak czy inaczej pojęcie bardzo względne. Odpowiedni scenariusz, w którym dochodzi do potrzeby użycia ISO 3200 i czasu 1/50s nie jest dla mnie problemem -pisze go samo życie.

Wracając do Fotojokera -firmy. Mimo wszystko zachowali się moim zdaniem bardzo profesjonalnie. Mimo tego, że poinformowałem ich o tym, że problem dotyczy raczej wszystkich egzemplarzy GH2, dostępnych na rynku w przeszłości jak i obecnie (pierwsze posty na temat krechy z 2010 roku) wymienili mi aparat na nową sztukę (choć nie musieli tego robić -skoro i tak ten nowy będzie miał tą samą wadę co poprzedni).

Poza tym tu nie chodzi o "a dlaczego ktoś koniecznie chce filmować przy takich ustawieniach" -bo chce, bo mu się podoba, bo może, bo aparat to umożliwia.
    Chodzi o to, że kupujemy produkt z WADĄ, której producent nie chce naprawić.
    Jeśli jest to norma, to powinna być o tym wzmianka w instrukcji. Aktualnie każdy posiadacz GH2 z tą wadą bez problemu może oddać aparat do sklepu, powołując się na niezgodność towaru z umową.
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 5.01.12 o 20:54

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Fatman,
    czyli te parametry ktore podales - po przeniesieniu na ISO z GH1 - rzeczywiscie wpadaja w realny scenariusz.

Pytalem dlatego, ze czesto ludzie narzekali na obrazek na wysokim ISO niedoswietlajac czy to zdjecie, czy wideo.
    Ale nie pisze teraz o Tobie, jak i wielu uzytkownikach. W koncu ISO 3200 zmniejszone do Full HD powinno wygladac bardzo dobrze

Jedynie a propo 1/50s - pamietam, ze wielu filmowcow walczylo o tzw. tryb cinema, czyli 24p - nie tylko w u43, ale w NEX'ie i in. - jako najbardziej kinowy, naturalny, co nie znaczy wcale najostrzejszy.

Gietrzy,
    jak czytasz ten watek - spytaj Dziadziusia?

Mieszka w
    Świdnik
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Problem z bandingiem w u43 zaczal pojawiac sie w matrycy wideo, czyli GH1, glownie przy niedoswietleniu.
    W GH2 nie ma takiego bandingu jak w GH1, jest 1 pasek - jak w załączonym przez Fatmana klipie - przy wysokim ISO, migawce krótszej od 1/30s (1/40s, 1/50s, itd.) i oczywiście najbardziej przy niedoświetleniu.
    Z tego co pamietam, GH2 ma juz jednak inaczej skalibrowane ISO, wiec moze rzeczywiscie ISO 1600 z GH1 to teraz np. 2500.
    Tak: ISO-100 z GH1 odpowiada ISO-160 z GH2, itd.
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Chodzi o to, że migawka 1/50s to najbardziej "sensowna" (najlepsza dla oka, dająca najlepsze rezultaty) wartość. Uzyskujemy dzięki temu wrażenie najlepszej płynności zarejestrowanego obrazu w połączeniu z zadowalającą ostrością. Zastosowanie migawki 1/30s powoduje, że nie uzyskujemy już tak ostrego obrazu, widać większe rozmycie.
    Teoretycznie jest to prawda, ale są filmy ze scenami, w których użyto migawkę 360 st. (dla filmu 24fps będzie to 1/24s) i w ogóle to nie przeszkadza - jako przykład podaje się scenę z klubu nocnego z filmu "Collateral" (można znaleźć na YT; podobno wiele innych scen nocnych w tym filmie też tak zostało nakręcone).
    Czy ISO 800 to wysoka wartość ?
    Przy ISO 800 nie ma tego problemu - zaczyna się od 1600 lub wyżej.
    ... ISO 3200 i czasu 1/50s nie jest dla mnie problemem -pisze go samo życie
    Jesli już ktoś musi kręcić na takim ISO i przy takim czasie, można sobie z tym poradzić w PP.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Teoretycznie jest to prawda, ale są filmy ze scenami, w których użyto migawkę 360 st. (dla filmu 24fps będzie to 1/24s) i w ogóle to nie przeszkadza - jako przykład podaje się scenę z klubu nocnego z filmu "Collateral" (można znaleźć na YT; podobno wiele innych scen nocnych w tym filmie też tak zostało nakręcone).
    Praktycznie jest to prawda Istotne jest to co chcemy osiągnąć, jeśli coś bardziej normalnego to stosujemy 1/50s. Sam mogę podać inny przykład -użycie szybszej niż 1/50s migawki w Szeregowcu Rayanie w scenach batalistycznych (efekt dla oka/mózgu bardzo dramatyczny).

Przy ISO 800 nie ma tego problemu - zaczyna się od 1600 lub wyżej.
    Wybacz, ale mam GH2 i widzę ten efekt już przy ISO 800.

Jesli już ktoś musi kręcić na takim ISO i przy takim czasie, można sobie z tym poradzić w PP.
    Owszem, z wszystkim można sobie poradzić w PP -w razie czego można nawet dorysować sobie dinozaura jak będzie potrzebny, tylko nie o to chodzi, o czym już wspominałem.

Kupiliśmy i mamy wadliwy sprzęt -nie zmieni tego fakt, że możemy nawet nie użyć wadliwie działającej funkcji, w tym wypadku filmowania przy pewnych parametrach -bo np, tylko robimy zdjęcia. Pozostaje sam fakt -aparat nie działa tak jak powinien. W instrukcji nie ma informacji o możliwości wystąpienia takiej wady.

Mieszka w
    Świdnik
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Sam mogę podać inny przykład -użycie szybszej niż 1/50s migawki w Szeregowcu Rayanie w scenach batalistycznych (efekt dla oka/mózgu bardzo dramatyczny).
    Przykład nietrafiony, bo te sceny, gdzie użyto "szybkiej" migawki (mówi się nawet o 1/1000s), były kręcone w dzień. Podałem ci konkretny przykład pokazujący, że można użyć migawki 1/24s (1/25s w przypadku GH2) i nic naprawdę się nie przy tym nie traci.
    Wybacz, ale mam GH2 i widzę ten efekt już przy ISO 800.
    No to ewidentnie miałeś wadliwy egzemplarz.
    Kupiliśmy i mamy wadliwy sprzęt -nie zmieni tego fakt, że możemy nawet nie użyć wadliwie działającej funkcji, w tym wypadku filmowania przy pewnych parametrach -bo np, tylko robimy zdjęcia. Pozostaje sam fakt -aparat nie działa tak jak powinien.
    Tak, jest to oczywiście wadą, ale wadą, z którą da się bez żadnego problemu żyć i kręcić takiej jakości materiały video, o jakiej konkurencja z aparatami za kilka tysięcy dolarów może na razie tylko pomarzyć. Wystarczy popatrzyć na forum twórcy hacka (personal-view.com) i zobaczyć, czy da się z tego małego GH2 coś wykręcić, czy nie
    Z drugiej strony nie ma obecnie takiej hybrydy foto/video, która by coś nie miała. Dla mnie jest to problem niedoskonałej technologii.
    W instrukcji nie ma informacji o możliwości wystąpienia takiej wady.
    Powiem szczerze, że pisanie instrukcji jest prawdziwą wadą Panasonica

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Przykład nietrafiony, bo te sceny, gdzie użyto "szybkiej" migawki (mówi się nawet o 1/1000s), były kręcone w dzień. Podałem ci konkretny przykład pokazujący, że można użyć migawki 1/24s (1/25s w przypadku GH2) i nic naprawdę się nie przy tym nie traci.
    Po prostu przykład. Miał pokazać, że nie zawsze używa się migawki 1/50, tzw. złotego ustawienia.

No to ewidentnie miałeś wadliwy egzemplarz.
    O tym wiedziałem po 3 dniach od zakupu. Obecny egzemplarz też jest wadliwy.

Tak, jest to oczywiście wadą, ale wadą, z którą da się bez żadnego problemu żyć i kręcić takiej jakości materiały video, o jakiej konkurencja z aparatami za kilka tysięcy dolarów może na razie tylko pomarzyć.
    Przecież nie twierdzę, że się nie da. Szkoda tylko, że wygląda to tak: Panie, ja nie mogę w tym aucie trzeciego biegu wrzucić !!!! No, ale po co panu trzeci bieg ? Pan się rozpędzi na dwójce i od razu czwarty bieg wrzuci. Można ? Można....

Wystarczy popatrzyć na forum twórcy hacka (personal-view.com) i zobaczyć, czy da się z tego małego GH2 coś wykręcić, czy nie
    Mnie nie musisz przekonywać, zanim kupiłem pooglądałem sobie z wypiekami na twarzy. Szkoda tylko, że nikt w Polsce nie napisał wcześniej o problemie krechy......... nie wierzę, że jestem pierwszym odkrywcą tej wady w naszym kraju. Mam nadzieję, że szum na temat tej wady w GH2 jaki narobiłem już w sieci, zostanie dostrzeżony przez potencjalnych kupców -niech wiedzą przed zakupem, że mogą się rozczarować. Nie każdy pójdzie tak jak ja na kompromis...

Z drugiej strony nie ma obecnie takiej hybrydy foto/video, która by coś nie miała. Dla mnie jest to problem niedoskonałej technologii.
    Niedoskonała technologia to nie to samo co wada -chyba rozumiesz o co mi chodzi, prawda ? Nie oddam potencjalnemu klientowi materiału z krechą biegnącą przez cały ekran z tłumaczeniem: wie pan, to taka niedoskonała technologia. Pan przywyknie.
    Sony, Canon, Nikon, Olympus.... jakoś sobie poradzili.

Powiem szczerze, że pisanie instrukcji jest prawdziwą wadą Panasonica
    Ich problem, trafią na mocno wkurzonego klienta, zapłacą....

Mieszka w
    Świdnik
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Sony, Canon, Nikon, Olympus.... jakoś sobie poradzili.
    No właśnie sobie nie poradzili i dlatego napisałem o technologii. Np. Sony: przegrzewanie matrycy podczas kręcenia video - kilkanaście minut i kaput. A z GH2 nagrasz non-stop 2-godz. materiał bez żadnego ale. Do przegrzewania Sony dorzucił jeszcze (NEX-5N) klikane audio... W najnowszym Nikonie D4 producent chwali się, że możesz nagrać nim aż 20-min. klipy - chyba dalej matryce biorą od Sony... Canon: ich 5D MkII (jak Panasiowy GH1) znany jest z ... bandingu w zdjęciach wskutek niedoświetlenia. 7D również nie jest od tego wolny. Itd, itp.
    Widzisz więc, że mamy tu problem z technologią, bo każdy system jest tym w jakimś stopniu dotknięty. I nie przeszkadza to producentom sprzedawać takich aparatów "na tony".
    Natomiast doceniam wysiłki Panasonica w chęci zniwelowania wad technologicznych - banding z GH1 w modelu GH2 został usunięty, a pozostał jedynie niewielki problem z w/w paskiem, który jak już pisałem, można skutecznie ominąć.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ale nie mają krechy Klikanie 5N załatwia serwis -nie schowali głowy w piasek i nie rżną głupa. Ograniczenie długości pojedynczego klipu to często kretyńskie wymagania UE -zerknij sobie na opis w hacku dla GH2, znoszącego blokadę (bo GH2 na rynek europejski ma blokadę do 30 min dla pojedynczej sekwencji).

Krechę można skutecznie ominąć -proszę Cię daj mi rozwiązanie jak filmować przy 1/50s i iso powiedzmy 1600 aby tej kreski nie mieć. Nie interesuje mnie schodzenie na 1/30 sec, bo będę filmował dynamiczne sceny, ruch i zależy mi na jak największej ostrości ujęć.