Może sponsorem programu jest np. Nikon i co wtedy. A ten odcinek jak zapewne wiesz możesz sobie jeszcze raz zobaczyć.
Może sponsorem programu jest np. Nikon i co wtedy. A ten odcinek jak zapewne wiesz możesz sobie jeszcze raz zobaczyć.
Lubię sobie popstrykać.
Fatman, trzymam kciuki. Kojarzę Twoje zmagania z D7000, cóż. Ku pokrzepieniu serca napiszę, że wojna ze sprzedawcą - jakkolwiek ciężka, to możliwa jest do wygrania. Miesiąc temu euro zwróciło mi kasę za telefon Nokia N8. Odstąpiłem od umowy ROK po jej zawarciu. Da radę, tylko trzeba wykazać się determinacją i znajomością prawa- a tak jednego jak i drugiego Tobie nie brakuje. Życzę (hm!) zaparcia (hehe) w Nowym Roku i aby każda kolejna z Twoich zabawek była idealnym egzemplarzem. Do tych życzeń dołączam ukochane fotorupiecie innych Koleżanek i Kolegów, a również swoje własne![]()
Sprzedawca, czyli Fotojoker bez problemu przychylił się do mojej prośby i zaproponował wymianę na inny egzemplarz GH2. Niestety kolejny także ma tą samą wadę(dlatego jeszcze go nie odebrałem -czekam na następną sztukę, przysłaną z centrali).
W związku z tym mam prośbę -czy jest na forum posiadacz GH2 mieszkający/przebywający w Łodzi, który nie ma tej wady w swoim GH2 i mógł by się ze mną spotkać ?
Pozdrawiam.
Kolejny sprawdzony egzemplarz GH2 z krechą. Zaczynam podejrzewać, że wszystkie sprzedawane obecnie GH2 w sieci FJ mają tą wadę. Przy okazji info dla potencjalnego kupca -egzemplarz wystawiony do sprzedaży w Galerii Łódzkiej ma oczywiście wadę.......... kupujecie na własną odpowiedzialność.
Mimo to chciałem odebrać tą sztukę świadomy wady -co proponowano mi chyba 3 dni temu. Wtedy było to możliwe -a dziś jak się okazało nie. Dziś już obowiązywały inne procedury. Jak kiedyś jeszcze coś kupię w FJ i się do tego przyznam -będziecie mnie mogli nazywać skończonym idiotą. Są inne sklepy, może będzie drożej, ale zapewne lepiej.......
@Fatman - czyli nie masz aparatu i czekasz, aż jakiś sprowadzą? Czy jak to wygląda?
Współczuję problemów, mam nadzieję, że dostaniesz w końcu działający egzemplarz.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Tak -stwierdziłem, że skoro dziś nie mogą mi wydać wystawowego w dodatku z wadą w postaci krechy, to mam to w d..... i wolę poczekać jeszcze trochę na nową, niemacaną sztukę, prosto z magazynu. Kto wie, może będę miał szczęście i trafię na taką bez wady ? (wątpię).
Tak czy inaczej, dzięki naszemu forumowemu koledze (Grzes55 jeszcze raz ślicznie Ci dziękuję za poświęcony czas) wiemy, że najprawdopodobniej korzystając z automatyki przysłony "krechy" nie widać (aparat sprytnie ustawia odpowiednią migawkę). No a w manualu to już sami musimy pamiętać, jakich wartości nie ustawiać......
Poszukałem dokładniej poczytałem.......
Każdy GH2 dostępny w sklepie ma ten problem. Nie tylko w Polsce -na całym pięknym świecie. Jeśli jednak będziecie się bardzo upierać to kupicie egzemplarz, który tej wady nie ma -szukajcie modelu przedprodukcyjnego.
Panasonic nie ma zamiaru usunąć problemu. Po prostu robi w konia nie tylko klientów indywidualnych, ale też swoich partnerów handlowych (Fotojoker nie zgodził by się wymienić mojego GH2 na egzemplarz wolny od wady, gdyby wiedział że każdy GH2 tą wadę ma).
Źródło:
http://www.dvxuser.com/V6/showthread...zontal-banding
Nawet, jeśli nie ma na całym świecie takiego egzemplarza, który byłby wolny od w/w wady, to powiem szczerze, że da się z tym żyć.
Nie ma idealnych aparatów i nie ma idealnych producentów. Z tego też powodu przymus (ze względu na w/w pasek) kręcenia video z migawką 1/25s lub 1/30s przy b. wysokim ISO to żaden problem. Gdyby to występowało na wszystkich ISO - to wtedy video z GH2 byłoby praktycznie bezużyteczne. Aczkolwiek w sieci można znaleźć opis, jak skutecznie się pozbyć owego osławionego paska w post-produkcji...
Natomiast traktowanie klienta przez sklepy i serwisy to już inny temat
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego (i wolnego od wad) w Nowym Roku
![]()
Kusiło mnie żeby wymienić GH1 na GH2 ale odpuściłem i teraz jestem bardzo szczęśliwy
Przykre jest podejście firmy do tak dotkliwego problemu a cena GH2 nie jest wcale mała.