Strona 25 z 38 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 375

Wątek: Panasonic DMC-GH2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Odp: Panasonic DMC-GH2

niewiele rzeczy w kwestiach prawnych tak mnie wkurza jak brak rozróżnienia wady sprzętu powstałej /ujawnionej w trakcie użytkowania oraz wady sprzętu ujawnionej w zasadzie tuz po właczeniu.
    Cos na podobieństwo 10 dni przy zakupie zdalnym powinno być.

Dostałeś w sklepie gniota niesprawnego już w chwili zakupu - i kurde będziesz sie bujał do śmierci. Sklep wział pieniadze a kupujący nie ma ani sprzętu ani pieniędzy.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

jest różnica między 'musi', a 'może'. w ustawie pada magiczny zwrot 'nadmierne koszta', dla sklepu nadmiernym kosztem jest wymiana towaru na nowy, dlatego też w większości przypadków przywracany jest stan zgodny z umową.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    niewiele rzeczy w kwestiach prawnych tak mnie wkurza jak brak rozróżnienia wady sprzętu powstałej /ujawnionej w trakcie użytkowania oraz wady sprzętu ujawnionej w zasadzie tuz po właczeniu.
    Cos na podobieństwo 10 dni przy zakupie zdalnym powinno być.
    Jest. 6 miesięcy domniemania, że wada wystąpiła właśnie w chwili zakupu. Problem tylko, ze sprzedawcy jak ognia unikają wypełniania swoich obowiazków, a mało komu się chce ciągnać sprawę i zadowala się naprawą.

---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post był o 22:08 ----------

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    jest różnica między 'musi', a 'może'. w ustawie pada magiczny zwrot 'nadmierne koszta', dla sklepu nadmiernym kosztem jest wymiana towaru na nowy, dlatego też w większości przypadków przywracany jest stan zgodny z umową.
    Ale nie ma takiej możliwości (bez zgody konsumenta, oczywiście). Jeżeli koszta są nadmierne, to wyjściem jest obniżenie ceny, albo odstąpienie od umowy (przy czym wybór pozostaje tutaj w gestii konsumenta.)

---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post był o 22:10 ----------

I przeczytaj trochę komentarzy i orzeczeń opisujących co znacza nadmierne koszta.

---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post był o 22:11 ----------

Może jeszcze tak: nie można uznać za nadmierne koszty czegoś co jest wprost uprawnieniem konsumenta. Wymiana towaru powszechnie dostępnego nie może być uznana za nadmierny koszt. Gdyby konsumet reklamował sprowadzany z drugiego końca świata limitowany egzemplarze Leici, mozna by mówić nadmiernych kosztach, ale nie przy zabraniu z pudełka spod lady drugiego egzemplarza panasa (albo dostarczonego z następną dostawą od dystrybutora).
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

taa i trzeba ztym iśc do sadu który już w V kwartale 2013 rozpatrzy sprawę. Jeśli stać cię na prawnika, bo średnio rozgarnięty obywatel nie ma szansy z prawnikiem sieci handlowej.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Przepisami mentalności sprzedawców nie zmienisz.

---------- Post dodany o 22:45 ---------- Poprzedni post był o 22:44 ----------

tzn. jeżeli nie będziesz dążył do ich egzekwowania.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Sprzęt oddany do FJ, postanowiłem skorzystać jednak z normalnej gwarancji, jako że taka droga zwiększa moje szanse na odzyskanie aparatu przed Świętami.

Tymczasem zapraszam na bloga, przygotowałem mały opisik/porównanie (oczywiście część jest bardzo subiektywna) GH2 z NEX-5N.

http://fatman73.fotolog.pl/panasonic...3753,link.html

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Nie żebym się czepiał, ale w zacytowanym tekście zamiast ogniskowych powinno być chyba kątów widzenia, ogniskowe są jednak różne...
    Zakupiona przeze mnie wersja to body w komplecie z obiektywem 14-42 3.5-5.6 Mega O. I. S.
    Czyli zestaw jest praktycznie idealnym odpowiednikiem Sony NEX-5N z SEL 18-55 3.5-5.6 OSS, pod względem jasności optyki jak i ogniskowych.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ahhh, oczywiście -dzięki za "cynk" już poprawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    bzdury wypisujesz, przeczytaj artykuł z linku, który podałem na poprzedniej stronie.
    Ja go powinienem przeczytac? Artykul podany przez Grizza wyraznie potwierdza to co napisalem:

Co może zrobić klient, który stwierdzi, że zakupiony przez niego towar jest niezgodny z umową? Ma do wyboru dwa roszczenia – doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem przez naprawę albo przez wymianę na nowy produkt
    Zarówno naprawa, jak i wymiana muszą być nieodpłatne.Wybór jednej z dwóch opcji (wymiana czy naprawa) należy do klienta, a nie do sprzedawcy. Dlatego tak ważne jest zgłoszenie reklamacji na piśmie, bo wtedy – w razie sporu – istnieje dowód, jakie roszczenie zgłosił nabywca produktu. Wybór klienta wiąże sprzedawcę. Nie może on np. naprawić towaru zamiast dokonać żądanej przez klienta wymiany. Zmiana sposobu rozpatrzenia reklamacji (np. naprawa zamiast wymiany) jest możliwa, ale tylko za zgodą kupującego. Decyzja należy do klienta – może się zgodzić, aby sprzedawca, zamiast wymieniać towar, naprawił go, ale nie musi na to przystawać, jeśli wolałby wymianę.

Ważny półroczny termin

Konsument jest w o tyle lepszej sytuacji, że przepisy przyjmują domniemanie, że niezgodność towaru z umową istniała już w chwili zakupu, gdy wykryto ją w ciągu pierwszych sześciu miesięcy od dnia dokonania zakupu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A sprzedawca ma prawo stwierdzić, że według niego towar jest zgodny z opisem lub został uszkodzony z winy klienta. No i mamy to, co zwykle...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb