Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: coś dobrego i małego

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wuwuaaa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: coś dobrego i małego

Chyba lepiej PEN. Kompakty też się starzeją, a PEN ma więcej możliwości. Zrestą mikro 4/3 ma chyba lepsze perspektywy przed sobą niż 4/3.
    Ostatnio edytowane przez deduch ; 12.10.11 o 17:33
    E-jakieśtam + ZD standardowe + ZD tele + Fl mocnobłyskające.
    Na pragnienia - za mało, na wiedzę - za dużo

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Jest znacznie lepiej.
    Polemizował bym. Na niskim ISO wszystkie "nowoczesne" matryce to porażka - pomijam też to, że chyba żadna "nowoczesna" matryca nie ma bazowego ISO mniejszego od 200. Matryca z E-300/500 jest wystarczająco dobra na warunki z wystarczającą ilością światła, ale jak ktoś robi zdjęcia głównie w ciemnych piwnicach i po zachodzie słońca to niestety musi polegać na najnowszych wynalazkach.

tojaro, komplet e500 i 14-54 na amatorskie pstrykanie w zupełności wystarczy - szkoda kasy na wymianę. Policz ile dostaniesz za E500 i 14-54, a ile wydasz na E-PL1 (najtańsze body w m43) plus 14mm/2.5, 20mm/1.7, 45mm/1.8 (w celu zastąpienia 14-54) - możesz oczywiście jechać na kitowym 14-42 - lepsze wyższe ISO pomoże na światło, ale z GO będzie gorzej.

Jeśli chcesz mieć dobrego malucha zawsze pod ręką to dokup sobie Canona S95 lub jego następcę S100 - to jest naprawdę kieszonkowy maluch.

Jeśli nie chcesz mieć dwóch puszek, to przechodź na bezlustrowca, ale torby nie wyeliminujesz. Najtaniej skompletujesz Samsunga, np. NX100 z mniejszym kitem czyli 20-50mm jest w okolicy 1000zł, a naleśnik 30mm/2 do kupienia na znanym serwisie aukcyjnym za 400zł. Powinien też pojawić się naleśnik 16mm/2.4, a te dwa naleśniki załatwią Ci pewnie ponad 90% sytuacji zdjęciowych.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria

Mam jeszcze aktualnie E-500 , niedawno zakupilem E-PL1 .Powiem tak hmmmmm , szoku nie zaznasz jeśli chodzi detale czy kolory, no jest oczywiście lepiej , ale nie aż tak jak by się mogło wydawać po czasie ich dzielącym. Ale i tak na Twoim miejscu sprzedałbym E-500 (ciągle jeszcze się cenią) , obiektywy , i kupił E-PL1 za śmieszne obecnie pieniądze (w granicach 800 zł za uzywkę).

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Ale jakościowo to te kity biją np. 18-55 IS z Canona i to o kilka długości
    Czy to żart? Czy na prawdę takie coś ma miejsce. Bo trudno mi uwierzyć, zeby Canon jakieś śmieci wypuszczał jako kit.

Już wczesniej ludzie pisali, że kity z dużego 4/3 biją na głowe wszystkie inne. niestety moje obserwacje tego nie potwirdziły. A jak pożyczyłem od kolegi 6-ci Megapixelowy Pentax k110D z kitem to zdjęcia było odobnej jakość jak na 8M e-500 z kitem. Ba, smiałbym zaryzykowac twierdzenie, że te z pentaxa były bardziej ostre. Jakies CA i inne wady? Nie zauważyłem różnic.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

kateb jak to porównywałęś jak na monitorze to pewnie nie 1:1 i te większe się rozmemłały
    zZz

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    Mam jeszcze aktualnie E-500 , niedawno zakupilem E-PL1 .Powiem tak hmmmmm , szoku nie zaznasz jeśli chodzi detale czy kolory, no jest oczywiście lepiej , ale nie aż tak jak by się mogło wydawać po czasie ich dzielącym. Ale i tak na Twoim miejscu sprzedałbym E-500 (ciągle jeszcze się cenią) , obiektywy , i kupił E-PL1 za śmieszne obecnie pieniądze (w granicach 800 zł za uzywkę).
    Za 800 to nówke, poszukaj dobrze (skąpiec, allegro itd...). Chyba że o zestawie mówisz z obiektywem, to jeszcze z 200 trzeba dodać.
    Fujifilm X10

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria

Sam swojego E-PL1 kupiłem z kitem za 720 , a widziałem aukcje , które kończyły poniżej 700 zł. Na dzień dzisiejszy uważam że to najlepszy aparat (jakość zdjęć) jaki można mieć za tak niską cenę. Bo już jego następce (E-PL2) , ciężko wyrwać nawet w okolicach 1500 zł .

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    Sam swojego E-PL1 kupiłem z kitem za 720 , a widziałem aukcje , które kończyły poniżej 700 zł. Na dzień dzisiejszy uważam że to najlepszy aparat (jakość zdjęć) jaki można mieć za tak niską cenę.
    Zgoda, aparat obecnie bezkonkurencyjny jeśli ma być mały, tani, z dobrym obrazkiem. Kit w wersji z E-PL1 jest też bardzo OK.

---------- Post dodany o 15:54 ---------- Poprzedni post był o 15:43 ----------

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    Czy to żart? Czy na prawdę takie coś ma miejsce. Bo trudno mi uwierzyć, zeby Canon jakieś śmieci wypuszczał jako kit.
    Obecnie sporo się poprawiło w kwestii kitów, każdy nowy, którym się bawiłem był całkiem używalny, niezależnie od firmy, często nawet kity są stabilizowane. Kiedyś - mniej więcej za czasów EOSa 350D i nieco późniejszych kity Canona to był koszmarek, został mi chyba nawet taki jeden "obiektyw" tylko nie mam pod co podpiąć. Przy nim ówczesne Zuiko to było niebo a ziemia.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jak trwoga to ...na forum. Proszę o garść rad aby w głowię się nie kłębiło. Kupiec ze mnie marny i jak czegoś małego rok temu nie kupiłem, tak nie kupiłem. A tu egzotyczny (mocno) wyjazd przede mną i chęć archiwizacji duża. Już chciałem zmieniać system i dokonać zakupu bardzo przystępnego cenowo Pentaxa K-5 a tu nowy retro Olympus no i jak tak żyć No i chodzą mi takie myśli coby albo kupić EPL3 (fajny cenowo) i jakieś stałki i gnać na wakacje albo nie rozdrabniać się, zapomnieć o pentaksie i od razu w retro uderzyć? Po testach wychodzi że jakość obrazu z nowej Oly puszki troszkę odstaje w porównaniu z np. K-5 ale jakoś nie dramatycznie. Mylę się? Może ktoś coś dorzuci od siebie? Z góry dziękuję bo kupić coś muszę a video to też ciekawa rzecz której moja wysłużona e500 nie ma

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Jeśli masz pieniądze to bierz nowego OM-D zdecydowanie najlepsza matryca.
    Peny 3 generacji też są fajne, ale nieco odbiegają.

Pytanie z jakim szkłem byś wziął OMa?
    12-50 jedyny uszczelniony zoom, średni optycznie, fajny zakres.
    Choć osobiście wolałbym stałki 12,14,20,45
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA