Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: dobrego złe początki :)

Mieszka w
    GLIWICE
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

dobrego złe początki :)

Witam to jedne z moich pierwszych fotek zrobionych olkiem e-510 z kitowym 14-42.
    To także jedne z moich pierwszych fotek zrobionych czymkolwiek )

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To takie "dzień dobry" ma być? Jak tak, to mi nie bardzo...

Mieszka w
    GLIWICE
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Moja wina, przyznaje , ze nie tak powinno wygladac "dzien dobry"
    Postaram sie poprawic
    A wiec od poczatku.
    Witam wszystkich baaardzo serdecznie. Na forum jestem od niedawna, tzn dokladnie od chwili zakupu swojego pierwszego aparatu cyfrowego tj olka e-510 .
    Do tej pory czytalem uwaznie forum nie wypowiadajac sie - z uwagi na fakt mojej zielonosci w temacie fotografii nie mialem nic do powiedzenia
    Gdy pierwszy raz wyszedlem w teren, i zrobilem kilka fotek postanowilem zaczac udzielac sie na forum. Mam nadzieje, ze udzielicie kilku porad poczatkujacemu.
    To wlasnie fotki z pierwszego mojego spaceru z aparatem, a dokladnie okolice palacu w Płwawniowicach kolo Gliwic.
    Prosze o ocene i porady.)

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ach, więc tak.

Ładna okolica, ale zrobiona w złym świetle. Pojedź tam wieczorem, albo o świcie. Nie spiesz się, nie rób na siłę zdjęć, rób je dla siebie, jak Ci się coś nie podoba - nie rób zdjęcia, nie myśl "a, pstryknę, potem się obrobi". Nie obrobi się, będzie zalegać u Ciebie na dysku ten gniot do końca życia.

W skrócie, co się będę rozpisywał: temat masz, opracuj go.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Zwracaj uwage na swiatlo(kierunek).Na poczatek staraj sie miec sloneczko za plecami,ewentualnie w godz 4-8.Z foceniem to tak jak z wedkarstwem-najlepsze brania o swicie i zmierzchu. Na kwiatkach troche GO za dluga.

Mieszka w
    GLIWICE
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje za porady
    Faktycznie pora do robienia zdjec nie byla najlepsza a bylo to kolo poludnia w bardzo ostrym sloncu. Odwiedze teren tego palacu w dogodniejszych godzinach i postaram sie cosik pstryknac )
    Jakie godzinki sa najdogodniejsze do robienia fotek ?? Pytam bo jak wiecie jestem calkiem zielony w tym temacie.
    Co lepsze czyste nie bo czy lekko zachmurzone??

Mieszka w
    GLIWICE
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki za wszyskie porady - pomoga na pewno )
    Ale zlote godzinki zastosuje dopiero na urlopie ,a to juz nie dlugo)
    Mam nadzieje ze naucze sie czegos dzieki waszej wiedzy, i niedlugo pokaze jakies fotki, ktore beda w miare Ok.
    pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HWASTO Zobacz posta
    Jakie godzinki sa najdogodniejsze do robienia fotek ?? Pytam bo jak wiecie jestem calkiem zielony w tym temacie.
    Co lepsze czyste nie bo czy lekko zachmurzone??
    To wszystko zalezy co chcesz pokazac.Napewno Ci nie napisze,ze zachod slonca to najlepiej w poludnie robic.Na poczatek to wez sobie jeden motyw i obfoc go na roznych ustawieniach i pomiarze swiatla,nie zapomnij tez wyl i wlaczyc odszumianie.Sam zobaczysz roznice.Jesli chodzi o kwiatki to ja robie je w pelnym sloncu,czasem nawet pod slonce,ale to wszysto zalezy co mi sie ubzduralo pokazac.Najpierw mam mysl,pozniej ja realizuje.Na jednego kwiatka czasem idzie 2 giga z karty.Pejzaz,czy architektura prawie to samo,duzo ujec z roznych miejsc tego samego obiektu.Pozniej przegladanie i wybieranie.Cierpliwosc i praca,chyba,ze robisz przypadkowe fotki-czasem jakas wyjdzie i sie podoba.