Tygrysy lubią panasonica 20/1,7 a kita z konieczności bo pokrywa ten najczęściej przydatny zakres. Ale jakościowo to te kity biją np. 18-55 IS z Canona i to o kilka długości
![]()
Tygrysy lubią panasonica 20/1,7 a kita z konieczności bo pokrywa ten najczęściej przydatny zakres. Ale jakościowo to te kity biją np. 18-55 IS z Canona i to o kilka długości
![]()
ok, a teraz z innej beczki - no bo jak PEN - to musi być jakiś plus... duży. Jak jest z jakością zdjęć XZ-1 vs. PEN a PEN vs. stare E. Może PEN zastąpi mi jakość E500 i wtedy to już można się zastanowić nad przejściem całkowitym, bo jeśli jest podobnie to szkoda się rozdrabniać.
Jest znacznie lepiej.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
i to jest kamyk do ogródka - aby kupić PENa. A porównywał ktoś zdjęcia z XZ-1 i PENa? wiadomo matryca mniejsza, no ale szkło lepsze. Co do mojej kodakowskiej matrycy - bardzo lubię z niej kolory, wysokich iso nie używam i jakoś z tym żyję... a szumów nie widzę lub nie chcę widzieć. Wcześniej już się zastanawiałem czy aby nie zmienić E500 na PENa bo E5 nie kupię z powodu ceny a tak zachowam trochę gadgetów.
racja, przegięcie - chodziło oczywiście, że jaśniejsze i nie w porównaniu z jakąś jasną stałka (w cenie całego kompakta) ale kita
tojaro, i tak wszystko jest funkcją ceny![]()
Jeśli stać Cię to kupuj M9 i kilka summiluxów.
Najprościej - ustal sobie limit cenowy i pod tym kątem wybieraj to co najlepsze lub co Ci najlepiej pasuje.
Nowoczesne kompakty typu XZ-1, LX5, EX-1, Fuji X10 .... różnią się od bezlustrowców/luster (większa matryca) jedynie mniejszą możliwością uzyskiwania małej GO.
PS
1. Jakie masz obiektywy do E-500?
2. Czy jest coś co powoduje, że nie jesteś zadowolony z E-500?
PPS
I dlaczego się tak bojaźliwie wycofujesz z zaprezentowanego stanowiska?
Pod pewnymi względami obrazek z LX5 jest lepszy niż bezlustrowiec/lustrzanka z jakimś tam obiektywem, no chyba, że w XZ-1 nie ma tak dobrego obiektywu jak w LX5![]()
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.10.11 o 15:07
a ja się tak zastanawiam.. bo miałem kiedyś e330 z kitem 14-45. Po zamianie na (e330 jest w środku magnezowawe) e520 + 14-42 zrobiło się leciutkie maleństwo. Pewnie masz 14-45-po prostu wymień na 14-42![]()
Nic wielkiego ze szkieł to nie mam: 14-45, 14-54, 40-140 i 35. I jak pisałem to już cały plecak, do tego lampa, filtry, baterie i już niezły klamot. Choć często mam zestaw w samochodzie to zanim to wytargam... brakuje mi czegoś pod ręką. Z tego powodu proszę o radę. Co myślę o małym kompakcie, to zaraz typowe zapewne myśli o rozbudowie i dokupowaniu szkieł - i jestem przy PENach. I znów jestem w miejscu. Co mi przeszkadza w moim staruszku: wielkość, wolny AF a do reszty się przyzwyczaiłem a że nie mam styczności z innymi fotografującymi to nawet nie wiem czego może mi nawet więcej brakować, stąd z braku doświadczenia odnośnie nowego sprzętu - tym bardziej kompaktu - nie mam dużej wiedzy. Nad Leicą też się zastanawiałem, ale to takie małe nie jest - drogie też... a granica cenowa? Niby jest a niby nie. Może x100, może ep3 ze stałką? Dumam dalej ale to trochę zajmuje i męczyChoć dzisiejsza wyprawa i żonglowanie obiektywami...