Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: coś dobrego i małego

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Odp: coś dobrego i małego

Tygrysy lubią panasonica 20/1,7 a kita z konieczności bo pokrywa ten najczęściej przydatny zakres. Ale jakościowo to te kity biją np. 18-55 IS z Canona i to o kilka długości

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

ok, a teraz z innej beczki - no bo jak PEN - to musi być jakiś plus... duży. Jak jest z jakością zdjęć XZ-1 vs. PEN a PEN vs. stare E. Może PEN zastąpi mi jakość E500 i wtedy to już można się zastanowić nad przejściem całkowitym, bo jeśli jest podobnie to szkoda się rozdrabniać.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Jest znacznie lepiej.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tojaro Zobacz posta
    ok, a teraz z innej beczki - no bo jak PEN - to musi być jakiś plus... duży. Jak jest z jakością zdjęć XZ-1 vs. PEN a PEN vs. stare E. Może PEN zastąpi mi jakość E500 i wtedy to już można się zastanowić nad przejściem całkowitym, bo jeśli jest podobnie to szkoda się rozdrabniać.
    Jakość E -500? W nim jest matryca od Kodaka?

Miedzy Penem a 500 jest jakieś 5 lat różnicy w technologii krzemowej. EPL-1 to matryca i AA bardzo podobne do E-5, chociaż procesor obrazu trochę inny i rożnych funkcji dodatkowych mniej.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

i to jest kamyk do ogródka - aby kupić PENa. A porównywał ktoś zdjęcia z XZ-1 i PENa? wiadomo matryca mniejsza, no ale szkło lepsze. Co do mojej kodakowskiej matrycy - bardzo lubię z niej kolory, wysokich iso nie używam i jakoś z tym żyję... a szumów nie widzę lub nie chcę widzieć. Wcześniej już się zastanawiałem czy aby nie zmienić E500 na PENa bo E5 nie kupię z powodu ceny a tak zachowam trochę gadgetów.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

no ale szkło lepsze
    Lekko przegiąłeś, poza tym jest przyspawane do obudowy, do PENa podepniesz co zechcesz, no prawie co zechcesz
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

racja, przegięcie - chodziło oczywiście, że jaśniejsze i nie w porównaniu z jakąś jasną stałka (w cenie całego kompakta) ale kita

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

tojaro, i tak wszystko jest funkcją ceny
    Jeśli stać Cię to kupuj M9 i kilka summiluxów.

Najprościej - ustal sobie limit cenowy i pod tym kątem wybieraj to co najlepsze lub co Ci najlepiej pasuje.
    Nowoczesne kompakty typu XZ-1, LX5, EX-1, Fuji X10 .... różnią się od bezlustrowców/luster (większa matryca) jedynie mniejszą możliwością uzyskiwania małej GO.

PS
    1. Jakie masz obiektywy do E-500?
    2. Czy jest coś co powoduje, że nie jesteś zadowolony z E-500?

PPS
    racja, przegięcie - chodziło oczywiście, że jaśniejsze i nie w porównaniu z jakąś jasną stałka (w cenie całego kompakta) ale kita
    I dlaczego się tak bojaźliwie wycofujesz z zaprezentowanego stanowiska?
    Pod pewnymi względami obrazek z LX5 jest lepszy niż bezlustrowiec/lustrzanka z jakimś tam obiektywem, no chyba, że w XZ-1 nie ma tak dobrego obiektywu jak w LX5
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.10.11 o 15:07

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

a ja się tak zastanawiam.. bo miałem kiedyś e330 z kitem 14-45. Po zamianie na (e330 jest w środku magnezowawe) e520 + 14-42 zrobiło się leciutkie maleństwo. Pewnie masz 14-45-po prostu wymień na 14-42

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Nic wielkiego ze szkieł to nie mam: 14-45, 14-54, 40-140 i 35. I jak pisałem to już cały plecak, do tego lampa, filtry, baterie i już niezły klamot. Choć często mam zestaw w samochodzie to zanim to wytargam... brakuje mi czegoś pod ręką. Z tego powodu proszę o radę. Co myślę o małym kompakcie, to zaraz typowe zapewne myśli o rozbudowie i dokupowaniu szkieł - i jestem przy PENach. I znów jestem w miejscu. Co mi przeszkadza w moim staruszku: wielkość, wolny AF a do reszty się przyzwyczaiłem a że nie mam styczności z innymi fotografującymi to nawet nie wiem czego może mi nawet więcej brakować, stąd z braku doświadczenia odnośnie nowego sprzętu - tym bardziej kompaktu - nie mam dużej wiedzy. Nad Leicą też się zastanawiałem, ale to takie małe nie jest - drogie też... a granica cenowa? Niby jest a niby nie. Może x100, może ep3 ze stałką? Dumam dalej ale to trochę zajmuje i męczy Choć dzisiejsza wyprawa i żonglowanie obiektywami...