Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: coś dobrego i małego

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

coś dobrego i małego

Witam,
    proszę o wybaczenie, raz, że z takim tematem a dwa... że mało aktywny jestem... ale zarobiony jestem Trochę od czasu e500 się pozmieniało. Mi w zasadzie wszystko pasuje, mam kilka szkiełek (kit, proste tele i macro) lampkę i trochę drobiazgów - tzn. plecak się z tego robi. No i trochę mi doskwiera brak aparatu mniejszego w kieszeni kurtki tak abym mógł, kiedy tylko chcę a nie kiedy muszę bo wiadomo nie zawsze, gdy wybieram się specjalnie w plener lub po zdjęcie to coś fajnego zrobię.
    Tak więc po długawym wstępie, proszę o radę:
    1. Poszukuję coś małego, już chciałem kupić ZX1 ale trochę rozbieżnych opinii wyczytałem, widziałem epl3, który w sumie jest tych wymiarów co ZX1 ale trzeba by było wymienić kita na jakiś naleśnik lub coś koło tego... no i już suma się robi trochę ponad mały aparat uzupełniający... bo żeby było: szumofobem nie jestem, ani gazeciarzem (a e500 trochę latek ma), może NEX i 16 mm. W sumie cena jest ważna, tak samo jak możliwości ale za dużo to ja do tego "malucha" to nie nakupuję - z doświadczenia z e500.
    2. Fotki wykorzystuję nie do netu ale do druku w całości lub jako element jakiejś kompozycji (okładki, książki, czasopisma).
    Tak więc co radzicie?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Odp: coś dobrego i małego

zx1 albo lx5... opinie rozbieżne, to chyba w kategorii, który z nich wybrać
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jeśli nie chcesz PEN-a z jego szklarnią bierz XZ-1 będziesz zadowolony. Nawet krajobrazy z latawców nieźle z niego wychodzą chociaż jest to obrazek nieco gorszy od obrazka z PEN-a. A obiektyw ma podobny w zakresie do 14-54 na E-systemie.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Do kieszeni to może S95 ? - ciężko tu coś specjalnie dokupić i ciemnica na długim końcu, ale jest naprawdę mały.

Do zdjęć między LX-5 a XZ-1 to ten drugi, jednak zalecam "robić" w RAW.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

dzięki za rady, muszę zerknąć na różnice pomiędzy XZ1 a LX5 - bo niby podobne a parę szczegółów je różni - chyba video w panasonicu lepsze, szeroki kąt i ekran jeśli pamięć mnie nie myli. Co zaś się tyczy zdjęć - innych niż rawy nie robię - no chyba, że ktoś z rodziny strasznie się upiera, żeby przy jakiejś cegle uwiecznić ich podobiznę to zapodaję wtedy jpg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Mimo wszystko polecam E-PL1, cena świetna, jakość też. Do kieszeni nie wejdzie ale do każdej torby lub plecaka tak a jak się postarać, to z penów są świetne zdjęcia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

trochę mnie te Peny ciekawią, są całkiem poręczne (body) na ale mam wrażenie że w standardzie z naleśnikiem występuje ostatnio tylko koszmarnie drogi ep3 i starszy ep2 a tylko tą konfigurację uważam za kieszeniową - z większym obiektywem to ja już wolę targać e500

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Większym? Widziałeś rozmiary kitów?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

E-PL2 ma obiektyw 14-42 II, naprawdę malutki. Ten który jest w komplecie z E-pl1 też wielki nie jest, większa średnica, na długość to samo.

Sprawdziłem, wersja II jest o jakieś 4-5 mm dłuższa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

oczywiście, a od czego są wystawownie typu MM lub Saturn. Tak widziałem, no oczywiście nie powiem, że jakiś to gigant ale mam wrażenie, że nie jest już wtedy malutki i poręczny - a kit, nie jest to co lubią tygrysy najbardziej...