Strona 14 z 103 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Odp: Fuji X10/X50

Dzięki za filmik!
    Faktycznie - migawka jest praktycznie bezgłośna, GF to przy Fuji chodzi jak traktor...
    Masz jakieś zdanie na temat sposobu włączania aparatu - przez przekręcenie obiektywu?
    Ponoć jest to przewidziane na 30tys cykli, wydaje Ci się, że tyle wytrzyma?

Sam AF w warunkach bojowych czyli zmian odległości fotografowanych obiektów, mało światła, mały kontrast sceny itp - jak się sprawuje?

Kolejne pytanie dotyczy pomiaru światła w aparacie - czy można na nim polegać - np matrycowy jest godny zaufania? Czy jednak trzeba korekty prawie ciągle wprowadzać?
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 18.11.11 o 14:27

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Masz jakieś zdanie na temat sposobu włączania aparatu - przez przekręcenie obiektywu?
    Ponoć jest to przewidziane na 30tys cykli, wydaje Ci się, że tyle wytrzyma?
    Patent generalnie jest fajny, dobrze to działa. Pierścień jest metalowy, mechanizm sprawia wrażenie solidnego. Jest tylko drobna niedogodność, kiedy chcesz włączyć aparat tylko po to, żeby obejrzeć zrobione zdjęcia. Wtedy trzeba ściągać dekielek i wysunąć obiektyw, bo inaczej się nie da.

Sam AF w warunkach bojowych czyli zmian odległości fotografowanych obiektów, mało światła, mały kontrast sceny itp - jak się sprawuje?
    AF całkiem szybki i sprawny. Zrobiłem 250 zdjęć nocnych, niektóre w głębokiej ciemnicy i nie było żadnych problemów. Kilka razy odmówił posłuszeństwa albo potwierdził ostrość, mimo że na nawet na ekranie było widać, że nie jest ostro. Ale to było kilka takich przypadków, a warunki dość trudne.

Trochę gorzej jest z ostrzeżeniem na przemian na bliski i daleki plan, szczególnie na najdłuższej ogniskowej. To dlatego, że na szerokim końcu aparat ostrzy z minimum 50 cm, a na tele z 80 cm, o ile dobrze pamiętam. Jeśli chcesz ostrzyć bliżej, to musisz włączyć tryb makro. Czasami więc pierwszy plan okazuje się być zbyt blisko i oczywiście AF się wykłada. Może zrobię jakiś kolejny filmik, który pokaże, jak to wygląda

Kolejne pytanie dotyczy pomiaru światła w aparacie - czy można na nim polegać - np matrycowy jest godny zaufania? Czy jednak trzeba korekty prawie ciągle wprowadzać?
    Tutaj jest tak ja być powinno. Jak się trafi jakiś mały, jasny obiekty w kadrze, to światłomierz go zignoruje i przepali*. W innych sytuacjach, przynajmniej w pomieszczeniach i zdjęciach nocnych, bo na razie tylko takie robiłem, wszystko jest w normie. Matrycowy jest w dwóch wersjach: zwykła, która uśrednia wszystko z całego kadru i "super inteligenta", która jeszcze rozpoznaje sceny Porównałem je tak na szybko i ta druga naświetlała minimalnie lepiej. Co ciekawe, nie ma pomiaru centralnie ważonego, a tylko punktowy.

*Jest patent rozszerzający DR, dający naprawdę dużo pojemności w światłach. Można go używać przy pełnej rozdzielczości, nawet w rawach. Zacząłem się tym wczoraj bawić i zapowiada się obiecująco. Daje się spokojnie wyciągnąć szczegóły ze świateł może nawet w zakresie do 3 EV. Oby tylko szybko pojawiło się uaktualnienie do Lightrooma, bo SilkyPix jest fatalny.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    Witam

a 5D pójdzie w odstawkę ?

o widze, że już masz to cacko Zastanawia mnie migracja ludzi mających kg sprzętu, którzy sprzedają d700, 5D ze sporą szklarnią i idą w micro ?!
    Byłem dzisiaj na zajęciach z manualnych oględzin x10 w MM. Od poniedziałku szukam chętnych na 5d i szkła

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Byłem dzisiaj na zajęciach z manualnych oględzin x10 w MM.
    To kiedy kupujesz?

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To kiedy kupujesz?
    Dobrze że nie miałem karty do konta firmowego przy sobie, bo byłby już mój. Nie mogę się zdecydować, myślałem o zx-1 plus celownik ale ... ech.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

A z jaką ceną był ten Fufu?

Prośba do epicure
    gdybyś w weekend miał okazję pstrykać jakieś zwykłe fotki... to miałabym prośbę o wstawienie kilku, które dałyby realne pojęcie o GO możliwej do uzyskania w różnych ogniskowych tego aparatu - niby to wszystko można policzyć, ale namacalny przykład zawsze lepiej to pokaże. Zastanawiam się czy mała Go będzie zawsze "wysiłkowa" czy jednak jasny obiektyw daje ciut lepsze rezultaty?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Robię rozgrzewkę przed testem:

Cropy 100%, iso 800, jpegi prosto z puszki, wszystkie parametry standardowe, automatyczny balans bieli, obiektywy przymknięte do f/4 i f/8 dla zachowania tej samej GO. Zgadnijcie, gdzie jest Fuji, a gdzie Panas GF2

Prośba do epicure
    gdybyś w weekend miał okazję pstrykać jakieś zwykłe fotki... to miałabym prośbę o wstawienie kilku, które dałyby realne pojęcie o GO możliwej do uzyskania w różnych ogniskowych tego aparatu - niby to wszystko można policzyć, ale namacalny przykład zawsze lepiej to pokaże. Zastanawiam się czy mała Go będzie zawsze "wysiłkowa" czy jednak jasny obiektyw daje ciut lepsze rezultaty?
    Nie ma sprawy. Ale już teraz mogę Ci powiedzieć, że mała GO występuje tylko przy zdjęciach makro i jakieś śladowe rozmycie tła pojawia się przy ogniskowej >85 mm ekw.

A przy okazji GO, fajnie wygląda skala odległości ostrzenia przy MF. Pokazuje na podziałce nie tylko odległość, ale też i zakres GO, który zmienia się "na żywo" przy zmianie przysłony. Rewelacja!
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	iso800_01.jpg
Wyświetleń:	3427
Rozmiar:	104,5 KB
ID:	57293   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	iso800_02.jpg
Wyświetleń:	3405
Rozmiar:	195,9 KB
ID:	57294   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	iso800_03.jpg
Wyświetleń:	3420
Rozmiar:	137,5 KB
ID:	57295  
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 19.11.11 o 02:35

yendash
    Gość

Panas po lewej, niestety ale filtr AA w fuji zawsze robi takie mydełko. Obym się mylił.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Mylisz się Fuji jest z lewej.

yendash
    Gość

W sumie, to chciałem się pomylić. Trochę mnie dziwi efekt z gf2, mam sporo zdjęć z gf1 i takiego mydełka nie widziałem.