Strona 64 z 103 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X10

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nie bójmy się tego stwierdzenia: "Fuji dało d...py na całej linii".
    Ale nikt temu nie zaprzecza. Za to Fuji ma szansę wyjść z tego z twarzą, więc daję im czas na spełnienie złożonych obietnic.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Prawda jest taka, ze rozne firmy wala coraz to wieksze buble, a to jakis kibel z AF w Nikonach, a to koraliki w Pentaxach, a to sniezne kule w Fuji, mysle, ze to sie bedzie poglebiac, niestety nastaly dla nas kiepskie czasy i ile Panie wytrzymie takie stare cyfrowe pudlo jak S3Pro? pytalem czy migawke wymienia, nawet nie chcieli ze mna gadac....

Polska to 3 swiat.

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Nie wiem czy mnie to wkurza bardziej niż Ciebie. Z pewnością bardzo mnie dziwi, że Ciebie to nie wkurza, bo to w końcu Ty kupiłeś ten spierniczony aparat. Gdybym ja go kupił (niewiele brakło, kilka dni po polskiej premierze miałem taki kaprys) to krew by mnie zalała, że wydałem ciężko zarobione pieniądze na taką kupę za ciężki (przynajmniej dla mnie) szmal. Zapewniam Cię, że bym suchej nitki na firmie za taki numer nie zostawił.

Nie bójmy się tego stwierdzenia: "Fuji dało d...py na całej linii". Po co udawać, że kiedy plują to pada deszcz?
    Witam !

Ciekawe gdzie byla kontrola jakosci w ich firmie albo kto komu dal w lape aby pchac produkcje z niedorobami.
    W sumie co by nie napisac nikt nie chce kupowac czegos ze swiadomoscia, ze moga pojawiac sie jeszcze inne kwiatki.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Standardy z biegiem lat się zmieniają. Patrząc na wpadkę Nikona z D7000. Ok, może zdarzyć się każdemu, nawet najlepszym, ale podejście serwisu do tematu to też inna sprawa. Jeśli naprawiają bez kręcenia nosem to jest ok. Dla niektórych firm budowanie siły marki to obok PR, R&D, Marketingu również serwis (także pogwarancyjny). Dla niektórych firm liczy się tylko PR, Marketing i zysk ze sprzedaży, co jest smutne, bo krótkowzroczne.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Jest jeszcze ktoś na tym forum, kto widząc postawę firmy Fuji nie cieszy się jak pionier przed pochodem pierwszomajowym???
    Ja.
    Już wspominałam...

Co więcej i co gorsza dopóki nie będzie twardych dowodów na to, że faktycznie te matryce wymieniają, to...powątpiewam.
    Będzie kilka mglistych wypowiedzi panów w Fuji, z których po wyciśnięciu wody i koncentratu pijarowego zostanie...wielkie nic. Przecież ich gadanie, że nie wszystkie aparaty są jednakowo wadą dotknięte, wołają o pomstę do nieba, tyle, że to na świecie, bo w Polsce nawet na swojej stronie Fuji milczy w tej sprawie - żenada. Oznacza to tyle i tylko tyle - mamy was drodzy nasi klienci głęboko.... w ....
    Mocno się obawiam czy użytkownicy faktycznie doczekają się wymiany walniętych matryc, niestety.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.
    Tak, da się używać, na ekranie jest podziałka odległości płaszczyzny ostrości. Jest też wskaźnik głębi ostrości, ale pokazuje jakieś głupoty.
    Epicure, Czy u Ciebie wskaźnik odległości ostrości (tzn. ta czerwona kreska na skali odległości) zawsze wskazuje precyzyjnie? Z moich obserwacji wynika, że często pokazuje bzdury, np. ustawiamy przysłonę na 4.0, ogniskową na wartość minimalną. Ostrzymy na obiekt odległy ok. 100m, więc teoretycznie wskaźnik ostrości powinien pokazywać nieskończoność - a pokazuje ok. 3-5m. Co ciekawe, gdy minimalnie wysunę obiektyw (minimalnie zwiększając ogniskową), odległość na skali ostrości wskazuje nieskończoność - czyli OK. W obu przypadkach zdjęcia wyszły ostre.
    Co ciekawe, wskazania odległości płaszczyzny ostrości zmieniają się w zależności do zastosowanej przysłony, a powinny być chyba stałe skoro nie zmieniamy położenia aparatu? Problem dotyczy głównie obiektów odległych o co najmniej kilka metrów od aparatu i ustawienia minimalnej dostępnej ogniskowej.
    I może przeszedłbym z tym do porządku dziennego, gdyby nie to, że w trybie MF po ustawieniu odległości na nieskończoność zdjęcie jest wyraźnie nieostre, trzeba ręcznie ustawić odległość na wartość proponowaną przez AF - czyli 3-5m, innymi słowy nie można się sugerować skalą ostrości, która staje się bezużyteczna. Czy u Ciebie takie zjawisko również występuje?
    Co istotne, to już drugi testowany przeze mnie egzemplarz, pierwszy miał dokładnie tą samą przypadłość, którą początkowo uznałem za wadę, no ale po testowaniu drugiego egzemplarza zgłupiałem...
    Ostatnio edytowane przez marchec ; 6.05.12 o 13:26

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odległość płaszczyzny ostrości wskazywana jest poprawnie. Zakres głębi ostrości niestety nie - zawsze pokazuje mniejszą GO, niż jest w rzeczywistości.

Cytat Zamieszczone przez marchec Zobacz posta
    Co ciekawe, wskazania odległości płaszczyzny ostrości zmieniają się w zależności do zastosowanej przysłony, a powinny być chyba stałe skoro nie zmieniamy położenia aparatu?
    Nie, wskaźnik odległości płaszczyzny ostrości, czyli czerwona kreska, nie zmienia swojego położenia przy zmianie przysłony. Zmienia się zakres głębi ostrości, czyli ten biały pasek po obu stronach czerwonej kreski.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzięki za szybką odpowiedź!
    Na pewno zawsze tak jest, nawet przy minimalnej ogniskowej? Coś mi się nie chce wierzyć żeby 2 różne egzemplarze miały taką sama wadę...
    Dla precyzji: przy minimalnej ogniskowej wskazywana jest u Ciebie rzeczywista odległość fotografowanego obiektu (powiedzmy odległego o 10m), czy też wyliczona przez aparat wartość hiperfokalnej (która dla kombinacji F2 i ogniskowej 7,1mm wynosi ok. 2m)? Może tu jest klucz do rozwiązania problemu?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odległość płaszczyzny ostrości pokazywana jest poprawnie w każdym przypadku. Z kolei zakres głębi ostrości, a więc i hiperfokalna, NIGDY nie są wskazywane poprawnie.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

No to chyba mam pecha do Fuji... U mnie wskazania są z kosmosu, nawet w warunkach domowych dla obiektu oddalonego o 5m, na skali ostrości czerwona kreska pokazuje 1,5m... Prze zmianie przysłony wartość zmienia się od 1m do 3m, mam wrażenie że wskaźnik działa losowo. Chyba aparat wróci do sprzedawcy, do 3 razy sztuka...